Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

W XP vs.Linux

Od: petula00* odpovědí: 9 změna:

Zdravím.U druhého bytového(dílnička)PC mám nainstalován XP prof.Ale protože je v tak hrozným stavu tak by jsem potřeboval přeinstalaci.Ale protože nemám instal.CD tak by jsem chtěl zkusit nainstalovat LInux.Stojí to za to?Na PC dělám povětšinou jen fotky a modelářské záležitosti i prohlídka webů a Skype.PC má integrovanou gr.kartu.Jak je to třeba s různýma aplikacema?(Editory fotek,hudby,přehrávačema atd),

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Jestli 90% času strávíte tím, co uvádíte, tak v podstatě nepoznáte rozdíl.

Nainstalujete ubuntu, pohledáte na netu, jak přepnout z unity na obyč zobrazení (no i když, můžete být výjimka a může vám vyhovovat) a jak přesunout křížek zpátky doprava (i když, můžete bejt applista :)).. nakonec v aktuální verzi to třeba už ani není, určitě to nebylo moc oblíbené veřejností, nevím.

Firefox, kalkulačku a officy (buď open, nebo libre) tam máte, Chrome můžete nainstalovat, stejně tak Gimp a adobe reader. Základní přehrávač je docela podobný media playeru, můžete nainstalovat vlc, dá se spustit windowsovský winamp (akorát v něm nešly vizualizace). Místo icq/qipu můžete používat pidgin, který je taky skoro identický.

Takže zbývají pořešit jen ty "modelářské záležitosti"..

doplněno 04.10.12 21:23:

Vypnutí unity je otázka půl minuty, když víte kde. Vyhledání návodu "klik za klikem" na netu trvá taky asi tak dlouho, takže unity určitě není překážkou :)

doplněno 05.10.12 07:53:

Moje doplnění bylo reakcí na reakci, která tu už není.

mowla*
hodnocení

1x

Stačí si stáhnout nějakou distribuci Linuxu, vypálit na CD a bez instalace vyzkoušet...

Editory fotek, přehrávače apod. jsou téměř ve stejném množství , jako na Win, browsery též - jen netuším o jaký jde modelovací SW...

doplněno 03.10.12 23:56:

Stáhnout se dá třeba tady...

hodnocení

1x

Doporučím začít u Ubuntu, nejvíce rozšířené, nejvíce rad.. pokud nepojede dobře pak jsou na řadě odlehčené verze, Mint a další... jejich instalačka má pak většinou kolem 100-200Mb... nejsou náročné ale ani moc podporované a skoupé na SW...

hodnocení

1x

Rozhodně doporučuju - pokud tam provádíte jen běžné věci jak píšete, tak je Linux (a konkrétně Ubuntu) velmi dobrá volba.

hodnocení

0x

Já se tady trošku zastanu Windows. *hi* Normálně si CD Windows stáhni třeba z uložta a vypal. Není to nelegální. Ale musíš mít licenční klíč. (Předpokládám že máš licenční štítek nalepený na bedně.)

praivo*
hodnocení

0x

Doporučím Kubuntu, je víc podobné Windows. nebo Zorin OS aneb kdy/...:)

Editor fotek - The GIMP (i pro Windows)
Prohlížeč fotek: Gwenview
Internetové prohlížeče: To Chromium, Iron, Opera, Firefox...
atd.

Jestli chceš, dám sem nějaké fotky nejnovější verze Kubuntu.

doplněno 05.10.12 18:01:

Pro běžnou práci to plně dostačuje. Navíc není potřeba antivir, čištění ani defragmentace ;)

doplněno 05.10.12 21:43:

Tak pro ilustraci, další doplním:

W XP vs.Linux
petula00*
hodnocení

Páni díky za odpovědi.

fatalwir-Proč sem se rozhodl pro Linux je jak už sem napsal na začátku zasviněný WXP.Chtěl jsem to přeinstalovat a tak jsem si na doporučení stáhl z Uložto ISO obraz XPve verzi s SP2 s tím že potom udělám aktual.na SP3..Na PC mám i vylepený štítek s Product key.Takže jsem vložil CD,resetnul a po naběhnutí se mi ukázalo že na PC je novější verze(SP3)To by asi nmebyl problém ale když sem se dostal na zadání kodu tak byla hláška že kod nesouhlasí.Takže konec.Ale když sem volal do jednoho servisu tak mi bylo sděleno že existují nějaký dva druhytoho ISO obrazu.Takže asi jsem něco udělal blbě.Proto jsem se rozhodl,že to zkusím s tím Linuxem.

praivo-Samozřejmě budu rád za ten odkaz. a každou radu a ukázku . Právě nepotřeba toho antiviru atd se mi líbí.

Psal jsem,že se zabývám modelářskými věcmi.To je pouze navštěva a diskuse na různých RC webech.Takže žádné graf.editory.

praivo*

Virtuální plochy - přepínání (efekt 3D kostka):

W XP vs.Linux #2
praivo*

Programy:

Dolphin (správce souborů)
SRWare Iron (prohlížeč na jádru Chromia, ze kterého vychází Google Chrome - Chrome však odesílá Googlu dost osobních dat jako třeba navštívené stránky, data některých formulářů atd., Iron ne; neměl by odesílat ani původní prohlížeč Chromium, ale tím si nejsem zcela jist).
Opera (známý webový prohlížeč)
The GIMP (grafický editor)

doplněno 05.10.12 21:53:

Ještě zkusím zvirtualizovat ten Zorin OS.

doplněno 06.10.12 12:04:

Pomocí virtualizace je možné přímo v Linuxu spustit třeba ty XPčka.

W XP vs.Linux #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]