Nejste přihlášen/a.
Čau, prosim vas, jak nastavim osu Z u pozicovani marginem? A ještě jak přiřadim divy, protože když mam několik divu zasebou tak se přiřazujou jak chcou.
zdar, nějak nevím jak chceš pozicovat podle osy.
pozice máš bud margin-top - zhora
margin-bottom-zespoda
a margin-left/right
a ty divy - to je věc logiky, časem to pochopíš. Divy se nedávají jen za sebou ale i v sobě
myslim to jak bylo u position: aboslute z-index, ale u marginu nic takeho neni.
No ale ja ty divy pravě potřebuju rozdělit při centrovani
a co chceš v těch divech centrovat? Pokud chceš dát více divů vedle sebe tak mrkni na googlu na příkaz FLOAT
Pokud chceš centrovat text, tak TEXT-ALIGN.
Nevím jestli tě správně chápu, ale nic jiného mě nenapadá co máš přesně za problém . na jakpsatweb.cz je toho napsáno mraky,tak ti to snad pomůže
Co je osa Z (znám jenom osy x a y)?
Divy (bloky) se neřadí, jak samy chtějí, ale tam, kde je pro ně dostatek místa. Tzn., že pokud je chcete někam umístit, musíte divům nastavit width a použít vlastnost float nebo je napozicovat absolutně (to moc nedoporučuji).
Marginem vyznačíte vnější odstup.
___ Jak píši odpověď, uvědomuji si, že by se toho dalo napsat mnohem víc, ale na to by v této poradně není dost prostoru.
Podle mne by bylo lepší, kdybyste popsal konkrétní problém, nejlépe k němu připojil obrázek (schéma) a pak má smysl řešit konkrétní problém.
doplněno 01.10.12 22:29:Pozadí můžete nastavit konkrétnímu prvku, není nutné (alespoň ne vždy) situaci řešit divem.
Uvedený příklad bych řešila použitím prvního obrázku v pozadí konkrétního prvku (CSS), druhý obrázek bych vložila do téhož prvku (HTML).
Řeknu vam to takle, jak udělat to že chci mit obrazek a netom dalši obrazek?(aniž bych použi position)
Jinak stim divem, "CSS vlastnost float určuje obtékání prvku", třeba divem dělam background.
Tohle bez vlastnosti position neuděláte - umístíte na sebe maximálně dva obrázky, jeden jako background, druhý pak uvnitř toho divu s backgroundem.
Abyste udělal to, co chcete, je třeba nastavit vnějšímu divu position: relative, vnitřním objektům pak position: absolute a vlastnostmi top, right, bottom, left (taková kombinace dvou, aby dávala smysl) jim pak nastavit vzdálenost jejich okraje od okraje vnějšího. Left: 0; top: 0 se zobrazí v levém horním rohu (tak, jak se objekty běžně skládají do sebe), right: 10px; bottom: -80px bude mít od svého pravého okraje 10px mezeru k pravému okraji vnějšího divu a pokud bude tento vnořený objekt nižší než 80px, bude celý venku (za předpokladu, že to vlastnost overflow povolí), pod vnějším divem - jeho spodní okraj 80px pod spodním okrajem vnějšího divu.
Jak psala Ivzez, nejlíp namalujte obrázek požadovaného výsledku.
Nwm, možna jsem tě špatně pochopil, ale u position absolute, nemužu pak vycentrovat stranku.
Mi jako mi nejde o to aby ten z-index tam musel byt za každou ceny, ale aby ty obrazky šly na sebe.
Co byste nemohl. Celou stránku zabalíte do nějakého divu (nebo pro to můžete použít tag body), kterému nastavíte pevnou šířku (v pixelech), margin-right: auto, margin-left: auto.
Někde daleko uvnitř, zanořený ve stránce, bude div (aka rámeček, plátno, prostor..), který se sám o sobě bude řadit normálně, jako ostatní prvky, odshora dolů. Jemu přiřadíte position: relative. Toto samo o sobě nemá na žádné pozicování vliv, je to tam proto, aby vnitřní prvky, které mají uvedenu vlastnost position, se vztahovaly k tomuto divu.
Dovnitř tohoto divu pak našoupete další divy, spany, obrázky, odkazy a tak, každému z nich nastavíte position: absolute a zmiňované top/right/bottom/left. Tyhle vnitřní prvky si pak budou držet nastavenou polohu vůči tomu vnějšímu, obalujícímu divu-rámečku.
No a pokud se budou mít nějak kombinovat, skládat a překrývat, tak jim teprve potom nastavíte z-index podle toho, co má být víc vzadu a co víc vpředu.
doplněno 02.10.12 22:17:No nejlíp fakt dát konkrétní příklad nebo nákres, třeba to celé řešíte ze špatného konce, třeba se to dá poskládat jinak a bez překrývání, třeba můžete jinak nařezat grafiku, třeba tam naházíte pár těch positionů a bude hotovo.. kdo ví.
A fakt tam musi byt to position, jako nemam zas takove skušenosti , ale moc jsem u CSS neviděl žeby se tam kvuli toho psaly position.
To, co už jsem psal, tedy platí
Nevím, na co to budete aplikovat, ale možná byste to mohl rozřezat/poskládat jinak a mít jen dvě "vsrtvy", pak by to mohlo jít i bez použití position. Nebo to poskládat úplně celé v grafickém editoru a vložit výsledek jako jeden velký obrázek.
doplněno 03.10.12 20:14:Jsem zapomněl dokončit myšlenku: mít jen dvě vrstvy, jednu s backgroundem a druhou obrázky na ní.
Jak nefunguje.. co nefunguje..
Fiddle: jsfiddle.net/...
Pokud v malém náhledu nevidíte i vycentrování, tak tady samostatný výsledek: fiddle.jshell.net/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.