Nejste přihlášen/a.
Zrovna jsem se hrabal ve skříni (spíše jsem to tam rovnal) a rozhodl jsem se přemístit hlavní hardisk. Odvrtal jsem šroubky a vyndal jsem si ho, přemýstil o něco nahoru a nechal na místě že dokoupím klícku pro upevnění. Zapnul jsem počítač a disk začal vibrovat tak jsem ho zastrčil o kousek do předu. Zaslech jsem jak předek hdd narazil za plast předního krytu, tak jsem se líně kouknul do vnitra a vidím jak se z něj vychází kouř (malý ale smrad jak hromada rtutě). Rychle jsem povypínal a vytáhnul ze zásuvky ale bylo pozdě... Nejspíš skrat či co. Lze nějak zachránit data?
doplněno 30.09.12 17:57:Ps: Plotna nebude poškozená to vím jistě protože jsem ho používal roky je to 80 gigovej WD postarší výroby. Mám pocit, že jakmile po zapojení "nechroustá" tak je vše v pdeli. Naštěstí na něm nebyly Top Secret data ani kódy k hlavicím ale je mi líto těch pár her co tam mám...
Pokud disk začal vibrovat, je asi mechanicky poškozen, nevím kde berete tu jistotu, že plotny jsou zdravé.
Případná záchrana dat bude nemožná nebo velmi drahé, myslím, že hry seženete jinde, fotky z dětství byste sháněl hůř...
"Odvrtal jsem šroubky" - odšroubuj desku tišťáku z disku (opatrně) - pokud je někde ´ohořelá´, pravděpodobně ti někam zalítla špona a obvody jsi zkratoval. To by mohlo být ´dobré´, stačí sehnat dobrou desku z totožného disku a vyzkoušet ji s tímto - disk by se mohl znovu rozběhnout (pokud tedy proud, který do disku při zkratu tekl, nenapáchal škodu na mechanice vystavování hladiček).
doplněno 30.09.12 18:25:Kruci - hlaviček, ne hladiček...
Tomu rozumím (resp. nerozumím, já bych disk odšrouboval, ale budiž) - a na desku tišťáku (příp. mezi desku a tělo disku) ti mohla odlétnout špona nebo jsi desku tišťáku mohl poškodit vrtákem (k jejímu poškození stačí i použití delšího šroubku)...
Ale mowla po tobě právě chce sundat tu elektroniku, jestli jsi něco nespálil. Jestli si na to netroufáš, zkus třeba datahelp.cz/...
POZOR: Pokud budeš hledat firmu na záchranu dat, vyhni se "DataRecovery"(datarecovery.eu, zachrana-dat.cz...), jsou to podvodníci (celý příběh zakázky sem klidně napíšu, ale je to "textová zeď"...)!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.