Počítač se sám restartuje

Od: Datum: 30.09.12 17:05 odpovědí: 18 změna: 04.10.12 15:49

Zdravím. Mám jeden problém s počítačem. Když jej zapnu, tak chvilku jede bez problému a před načtením OS se automatický restartuje a toto celé se opakuje znova. Jenže když je delší chvíli počítač zapnutý, tak se dokonce restartuje ještě před tím, než se stačím dostat do BIOSu. Když se ale do něj už nějak dostanu, tak mi to ještě stihne vypsat hlášku: Warning! The previous overclocking had failed and system will restore its default setting. Press any key to continue... Pokud to chápu správně, tak mi tvrdí, že CPU byl přetaktován a že se systém nastavil do výchozích hodnot. Ale já jsem procesor ani nic jiného netaktoval. Poslední, co se mi povedlo na tom PC udělat, bylo zkontrolovat teploty přes program SpeedFan. Přemýšlím jestli to náhodou není způsobeno přehřívaním procesoru i když mi to vždycky při teplotě 41°C šlo v pohodě. Prosím o nějakou radu. Předem díky za odpovědi
Zde je ještě pár informaci ohledně PC:

Základní deska MSI K9A2GM s integrovanou grafikou ATI Radeon HD3100, procesorem AMD Phenom X3 Triple Core 8650, RAM 3GB a zdrojem 350W.


avatar
Upozornění
Tato otázka je 4 roky bez odpovědi a proto byla uzavřena.
Máte-li podobnou otázku, a nenašli jste vhodnou odpověď, založte novou otázku.
Seznam odpovědí:
 
moment čekejte prosím, probíhá přenos dat...
Zobrazení struktury odpovědí v otázce
Skrytí struktury odpovědí v otázce
Zobrazení struktury odpovědí v otázce

 

Odpovědi na otázku:
Od: mowla*
Datum: 30.09.12 17:10
 

V tomto případě vidím problém ve zdroji 350 W nominálně je málo, zdroj pravděpodobně ´odešel´, pokud s touto konfigurací vůbec fungoval... Vyměň jej (aspoň zkusmo).

Druhá možnost je opravdu přehřívání - vyčistit vnitřek počítače - všechny chladiče, zkontrolovat ventilátory (včetně zdroje).

Ohodnoceno: 1x
 
Od: wieszak
Datum: 30.09.12 17:15
 

já si to taky myslím, že zdroj odešel ;) no každopádně zkusím od někoho vypůjčit. Na tehle sestavě mi fungoval v pohodě 3 roky až do dneška... Co se týče toho přehřívání... Vždycky mi jel v pohodě i při teplotě 50°C a teď se mi restartuje už jenom když je kolem těch 40°C. A prach v něm není, protože jsem ho i vyčistil a chladiče drží tak, jak mají. (Tedy aspoň se tak tváří :D )

Od: qwert*
Datum: 30.09.12 17:16
 

Ahoj, zkus počítač otevřít a důkladně očistit zevnitř (samozřejmě vypojený a vypnutý). Měl jsem podobné problémy u notebooku a vše způsobil pouze prach uvnitř.

 
Od: wieszak
Datum: 30.09.12 17:24
 

A není náhodou možné, že bych udělal nějakou chybu v tom prográmku SpeedFan? Pokud ovšem máte někdo s tím nějaké zkušenosti. I když tam jsem zkusil změnit rychlost otáček CPU ventilátoru, tak jsem to potom vrátil do původního stavu a teplota se skoro vůbec nezměnila. Pak jsem restartoval PC a od té doby mi nejde...

Od: sinner
Datum: 30.09.12 18:03
 

Ahoj Speed fan se ,,zapína" po najetí Win . do té doby je vše na BIOSu a stavu hardweru. Udělal bych reset Biosu přes jumpry. Pak se uvidí , pak začne vylučovací metoda..zdroj . zakladní deska..hodně štěstí

 
Od: wieszak
Datum: 30.09.12 18:11
 
Reset přes jumpery jsem udělal a vyndal i baterku. Pomohlo to v tom, že přestala vyskakovat hláška ohledně toho "přetaktování" procesoru. Ale když se počítač zase začne restartovat, tak tahle hláška zase začne naskakovat dokud neprovedu další reset BOISu. Takže to bude asi někde v hardwaru.
Od: itan71*
Datum: 30.09.12 18:20
 

Měl jsem to taky hodil do servisu a zjistil špatný harddisc oprava a výměna 1400kč

doplněno 30.09.12 18:33:

Pokud nenajdeš chybu tak Tě ten servis stejně nemine.Přeji ať to najdeš

 
Od: wieszak
Datum: 30.09.12 18:29
 
Do servisu se mi ho zrovna dávat nechce. Na příští pondělí bych ho potřeboval mít v provozu. No a v servisu to nějakou dobu trvá.
Datum: 30.09.12 19:43
 
avatar

Sundej z procesoru chladič a nanes novou teplovodivou pastu - nemusí pomoct, ale rozhodně neuškodí.

Jaké jsou tvé znalosti elektroniky a práce se síťovým napětím? Podobnou závadu (restarty, ale bez chybivé hlášky) mi na jednom počítači způsobil nafouklý kondenzátor ve výstupní části zdroje. Oprava 20 minut a 0 Kč (mám nějaké zásoby). Ale je třeba si dát pozor - zdroj je nutné po vypnutí alespoň několik minut nechat ležet, aby se vybily velké vstupní kondenzátory, na kterých je po zapnutí přes 325 V! Kdyby ses byť jednoho dotknul a on nebyl vybitý, může tě zabít!

doplněno 30.09.12 19:44:

*chybové

 
Od: wieszak
Datum: 30.09.12 20:43
 
Znalosti z elektroniky mám dobré, protože studuji střední školu s tímhle zaměřením. Zdroj jsem ještě nerozebral, ale během týdne se na něj podívám. Kondenzátoru moc v zásobě nemám, ale není obchod s elektronikou mám blízko, takže není problém nějaký ihned koupit.
Od: wieszak
Datum: 30.09.12 18:48
 
No a harddisk jsem dal jiný a v něm chyba asi nebude, protože se mi ten pc pořád stejně restartuje.
Od: sinner
Datum: 30.09.12 19:30
 

No tak ho vyndej (hdd) odpoj i dvdROM apod. vlastně ti zůstane cpu a ramky a pak se uvidí...mělo by ti najet do BIOSu bez restartu...

 
Od: wieszak
Datum: 30.09.12 20:49
 
Odpojil jsem jak HDD tak DVDrom a počítač mi jel asi 15 minut při 43 C. Pak jsem připojil i napájení i datové kabely k nim a po pár minutách se mi zase začal restartovat. Tak jsem je zase úplně odpojil a chyba byla pořád stejná.
Od: hanesinho*
Datum: 30.09.12 20:27
 

Měl jsem úplně stejný problém akorát mi to nepsalo tu chybu. Vše spočívalo v tom že byl nevtilátor zanešen prachem takže to nevětralo a PC se přehříval no a tudíž se vypínal. V opravně mi to jen vysáli a účtovali si snad 500 :D takže ho zkus ze vnitř pročistit a až pak kdyžtak nějakou opravnu

 

 

Datum: 30.09.12 20:29
 
avatar

Chyba může být i v teplovodné pastě na procesoru.

 
Od: wieszak
Datum: 30.09.12 20:51
 
Zítra ho zase vyčistím od prachu ale moc ho tam teď není ;) Uvidím jestli to něco pomůže.
Od: sinner
Datum: 30.09.12 23:04
 

V prachu to asi nebude ten proc. má max. někde na 70°C , ale až vyměníš zdroj tak jsem zvědavej...

 
Od: wieszak
Datum: 04.10.12 15:49
 
Problém je vyřešen. Chyba nebyla ve zdroji, ale na základní desce byly nafouknuté kondenzátory. Měly kapacitu 1800uF ale bohužel jsem měl pouze 1500uF, tak jsem je dal místo nich. Zatím jede bez problému, ale ještě jsem nezkusil zapojit HDD a DVDromku. Ale mělo by to jet i tak v pohodě. Díky za rady

 

 

 

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz

 
Copyright © 2004-2016 Poradna Poradte.cz. Všechna práva na poradně Poradte.cz vyhrazena.