Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Koukám na nějaké notebooky(popř.netbooky)jako případný vánoční dárek a některé mají OS)např.Windows 7) a jiné nemají OS(např. Linux). Jaký je mezi nimi rozdíl. Ten obdarovaný je fanatik do netu. Moc děkuji za případnou "polopatickou" odpověď.
jestli nevíte, kupte rozhodně notebook s Windows.
jinak jak už tu zaznělo, Linux je OS (operační systém) taky.
Pokud byste koupila notebook bez OS, musel byste OS dokoupit zvlášť a ještě si ho tam nainstalovat, což si nejsem jistý že byste se svými znalostmi zvládla. Takže kupte určitě už s předinstalovaným OS - tedy nejlépe Windows 7
Pokud mu půjde jen o internet, tak stačí bez OS (zmiňovaný Linux). Pokud by se rozhodl, ale využívat notebook k něčemu jinému bude se mu hodit Windows. Aby bylo jasno Windows je OS a i Linux je OS, ale Linuxové distribuce jsou neplacené. Bohužel z vlastní zkušenosti vím, že po letech používání windows se na Linux špatně zvyká. A také Linuxové programy jsou často ne úplně funkční a spolehlivé.
Pokud koupíte notebook s Windows, např. za 10000Kč platí za notebook i OS najednou (např. 8000 a 2000), bez OS bude notebbok za 10000Kč pravděpodobně lepší a výkonější, protože celá částka padne na počítač. Kdyby jste, ale později chtěli přejít na Windows, budete muset dát za originální licenci pár tisíc, nebo se podívat po neoriginální (a nelegální!) verzi.
Pokud na NTB nemá v úmyslu dělat nějaké speciality (CAD, některé hi-tech hry...), doporučil bych ntb bez OS na nainstalovat na něj Linux (např. Ubuntu). Ušetří a naučí se něco nového.
Právě řadovému uživateli, který používá ntb jen na internet, psaní, filmy a fotky bych doporučil Linux.
Řadový uživatel nechce instalovat outlook, ale psát a číst maily. Nechce instalovat office, ale psát texty. A je mu úplně jedno, na čem to jede, jestli outlook nebo thunderbird, MS word nebo OO writer (on ten vizuální rozdíl je stejně nepodstatný). Moji dva kluci (7 +10) nikdy neměli sebemenší problém ty maily psát ve škole na windows a doma na ubuntu (a na stejném ubuntu prohánět zombíky nebo pařit minecraft). Přitom řadovější uživatele si ani neumím představit
Facku si dej ty za porušování pravidla Z1 (nesmyslné odpovědi).
Když koupíš počítač s Windows, pak samotný počítač odpovídá cenové relaci o asi 3.000 Kč nižší (ty tři tisíce stojí licence systému). Takže když jsem si koupil počítač bez systému za 10.000, tak se systémem by vybavení odpovídalo počítači v ceně kolem 7.000, což může být znatelný rozdíl.
Používám Linux i Windows, přičemž na tomto počítači jsem začal s Linuxem, konkrétně Kubuntu, a zjistil jsem, že pro běžného uživatele naprosto postačuje. Nevím, jestli třeba víš, že čerstvě nainstalovaný systém už obsahuje základní potřebné aplikace (kancelářskou sadu LibreOffice, prohlížeč Firefox... a co tam není, dá se doinstalovat během několika minut prostřednictvím programu pro správu softwaru. Není třeba hledat a stahovat program, prostě v programu zadám "Thunderbird", program mi ho najde, stisknu "Instalovat"a "Použít", případně zadám heslo, a do minuty je TB nainstalovaný a připravený k použití. Správce softwatu dále například umožňuje z jednoho místa stáhnout všechny dostupné aktualizace, a to jak programů, tak samotného systému a jádra. Už v základním nastavení dokáže přistupovat k FAT a NTFS a s trochou šikovnosti a trpělivosti zvládne i síť s Windows. Pro většinu hardwaru není třeba instalovat žádné ovladače, vše je v systému.
Už v základu jsou podporovány pokročilé možnosti uživatelského prostředí, třeba virtuální plochy (možnost mít více nezávislých pracovních ploch na jednom monitoru), zasouvání a vysouvání oken, kreslení na plochu... Miniaplikace (gadgety) z Windows 7 a Visty samozřejmě také nechybí.
A hlavní přednost: Všechny potřebné programy jsou naprosti zdarma. Není třeba platit za Office (LibreOffice jsou i pro Windows), antivir není potřebný...
Může být problém s windowsáckými .exe soubory, i u nich však ve většině případů existuje možnost - program zvaný Wine, díky němuž jde bez problémů spustit mnoho programů pro Windows. A když něco nejde, vytvořím ve VirtualBoxu virtuální počítač, na něj dám třeba XPčka a aplikaci nainstaluji tam. Nevidím jediný problém.
Kdy jsi to zkoušel a s jakou distribucí?
Pokud něco není v centru softwaru, většinou se to dá stáhnout a nainstalovat stejně jako ve Windows. A přes příkazový řádek je to také jednoduché - "sudo apt-get install/reinstall/remove [název programu]", zadat heslo a potvrdit, chvíli počkat, než se program stáhne, a hotovo.
Naopak třeba s Windows mám problém, že když smažu nějaký program a zapomenu, kde jsem ho stáhl, musím hledat na internetu a když nenajdu, jsem v ... V Linuxu ho prostě zadám do správce softwaru a do minuty je nainstalovaný.
Další přednost Linuxu je to, že je možné přejít na novější verzi distribuce, aniž by bylo třeba celý systém přeinstalovat, během upgrade lze s počítačem normálně pracovat.
Mimochodem, proč asi většina webových serverů běží na nějaké variantě Linuxu místo na Windows Server?
A ještě něco: Prostřednictvím speciálního odkazu apt:// je možné instalovat programy přímo z webu - klikneš, potvrdíš a hotovo
Přikládám screenshot "kostky plochy", Kubuntu 12.04 LTS "Precise Pangolin"
doplněno 15.11.12 16:14:Problém s vypínáním jsem měl taky, vyřešen aktualizací systému.
doplněno 15.11.12 16:23: Ve zkratce: Linux je pro lidi, kterým se nechce platit za Windows a jsou ochotní strávit nějaký čas učením se s méně běžným systémem.
V posledním týdnu jsem už 2 lidem vypaloval CD s Kubuntu, protože nemají peníze na wokna a programová výbava Linuxu jim stačí.
Jen si nemysli, mně taky celkem dlouho trvalo naučit se něco víc než otevírat soubory a spouštět programy, a dodnes zdaleka neumím dost na to, abych se mohl označit jako pokročilý uživatel, ale mně to tak stačí a většině lidí to pravděpodobně bude stačit taky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.