Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

MB nedetekuje HDD

Od: uvit odpovědí: 19 změna:

Mám problém...

úplně nové PC (teď píšu ze starého) MB ASUS M2A-VM. Od prodejce jsem měl nainstalovaný Visty, vše běželo jak má, potom jsem připojil HDD ze starýho PC tak že tam byly 2, ale ve windowsu se nedetekoval. Vypnul jsem PC a znovu starej disk vytáhnul, potom zapnu a konec. neobjeví se nic, jenom hláška hdd je možná poškozen atd. Při spuštění instalačního DVD Vista mě to hlásí nenalazen HDD. Podívám se do Biosu a tam taky žádnej HDD. Po vynulování Biosu to samé. tak už nevím. Před instalací starýho hdd jel v pohodě. Dík za odpovědi.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jde o pata nebo sata disky? Je nastaven dobre bios? Jde o to abys nemel zapnute treba jenom sata kdyz jde o pata disk nebo naopak. Co rezim sata? Zkousel jsi moznosti?
uvit
hodnocení

Ano tím to mohlo být, protože starší disk byl ATA (nový SATA). Každopádně ten starší už tam dávat nebudu a musím vyřešit proč se teď nedetekuje ani ten stávající.
Uz jsem to psal- kouknout na nastaveni biosu- ja tam fakt nevidim...a taky zkoukni kabely
al bunda*
V první řadě bych doporučil zkontrolovat kablíky. Jestli třeba nevypadlo napájení, jestli něco neotočil, nezaměnil...
Hezký den.
uvit
hodnocení

Teď před chvilkou jsem nastavení v Biosu zkoušel - nestalo se nic. pořád to ukazuje při zapnutí disk boot failure a že mám vložit disk s OS.

Ano to ti psat bude, staci pokud jsi prepnul rezim saty a uz ti to nepujde- myslim tim hlavne ahci rezim pac ten xp bez ovladacu na radic nezvlada, bud to musi byt navivni sata a nebo naistalovat znovu s ovladacema. Koukni zda je v biosu jinak nic nevyresis... Mimochodem ted nevim jestli tam mas stale vistu nebo xp...
uvit
hodnocení

Mám Vistu. Tohle už je na mě trochu složitější. Pozná vůbec Bios HDD když je připojenej jako SATA? V tom případě bych tam asi nic neopravil. Já se do Biosu nedíval když všechno šlapalo a tehdy tam taky nemusel bejt. Možná bude chyba jinde. Co znamená nativní SATA a jak ji poznám? Akorát tam vidím 5 napájecích kabelů a 7pin kabel (SATA) vedoucí na MB.
sata se da prepnout do nekolika rezimu, musis je vyzkouset. Vista byla naistalovana asi na AHCI pac ji umi. Hledej neco jako sata mode nebo tak podobne. 7pin kabel? Jede prosimte vubec ten disk? Disk v biosu musi byt videt,at uz je to sata nebo pata
uvit
hodnocení

nn v Biosu nic takovýho nemám a prošel jsem ho celej. Když tam dám SATA1 tak je tam jenom extended ide drive kterej se dá přepnout z auto na none a acess mode z auto na large. Jinak se nikam nedostanu pokud jde o Bios.
SATA se v biosu detekuje nezávisle na tom, v jakém režimu pak pracuje. Důležité je, aby SATA řadič byl zapnutý. Pokud je disk funkční (můžeš odzkoušet v jiném PC), správně zapojený (napájecí kabel a datový kabel) může být ještě problém se SATA módem. Některé disky mají na zadní straně přepínač, kterým se ze z přenosové rychlosti 300MB/s přepnou na 150MB/s. Starší desky měly problém disky s vyšší nastavenou rychlostí detekovat.
cdr.cz/...
acemcintosh*
Taky je důležité zkontrolovat jumper co určuje režim disku (master/slave...)je to takový ten ťuplík vedle napájecí zdířky (je tam pole výstupků a tam taková umělohmotná věc = jumper, který určuje právě onen režim).
Pro správné nastavení by mělo být něco v manuálu (pokud jsi k disku nějaký dostal, což už dnes moc nebývá) anebo je to taky na obrázku, který je na nálepce na disku(ale musíš mít rozmyšleno který disk bude zapojen jako primární - master a který sekundární - slave a oba podle toho nastavit).
kuš...tohle je sata disk
acemcintosh*
A u SATA disků to takhle nechodí? Já nevim no, před pár dny jsem si shodou okolností kupoval nový SATA disk a měl jsem právě s tím jumperem problémy, které jsem ale rychle vyřešil...
Ty jumpery jsou tam právě na nastavení přenosové rychlosti nikoliv na nastavení master slave, jak bylo u PATA disků. SATA disk je na kabelu jen jeden.
acemcintosh*
Aha tak takhle to je...zyky ze starých časů jsou silné, no i já jsem se poučil:)

uvit
hodnocení

Já mám právě úplně novou desku, tam bych problém neviděl. Napájecí ani datový kabel není nijak poškozen nebo nesprávně zapojen a před zapojením staršího disku všechno jelo v pořádku. Možná už vím v čem bude problém: jak jsem tam dával ten starší ATA disk nepřepnul jsem master na slave a PC nabootovalo z něj. Teď při zapnutí to hledá disk na IDE kabelu a ne na SATA. Bohužel jsem v Biosu nenašel nic kde by se něco dalo změnit. Možná by ještě pomohlo CD asus základní desky, ale tam je přostředí DOS a tomu skoro vůbec nerozumím. Asi bude nejlepší ten disk vyzkoušet jinde abych měl jistotu že on jede, ale všechny komponenty jsou několik dní staré tak nevím...

1) nejvic poruchove jsou prave nove veci
2) spatky kabel vetsinou opticky ani nepoznas
3) najdi co bootuje ted prvni, zkoukni zda se tam vubec objevuje disk, podle me to bude prkotina,ale musel by to clovek videt...
uvit
hodnocení

Ano, sice tomu neveřím, že by pevný disk byl poškozený, ale stejně ho vyzkouším jinde.

Ten kabel prozkouším i funkčně - zkoušečkou.

Už jsem zkoušel v Biosu různý varianty, a zrovna teď jsem vyzkoušel bootování přepnout prioritně na prvním až třetím místě na disk ale taky nepomohlo.

uvit
hodnocení

Nový disk se ne a ne rozjet. Zkusil jsem ještě jednu věc, odpojit nový a připojit na IDE starý a přepnout na slave. Potom se starší disk v Biosu ukázal a začal komunikovat. Jenže na něm mám Windows ME takže mě čeká zdlouhavá procedura: zálohovat starší pevný disk na CD-R (jinou možnost nemám), zformátovat, přehodit do novýho PC a nainstalovat Visty. Nový disk (pokud po vyzkoušení v jiným PC pojede) ten si nechám na data a OS pojede na starým s20
GB. No a pokud Nový disk pojede jak má tak vyzkouším nějakou tu diagnostiku, to se konečně do Windowsu dostanu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]