Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojeni konektoru a keystone v dome

Od: losob* odpovědí: 7 změna:
Dobry vecer,
pri castecne rekonstrukci domu jsem rovnou roztahal i kabely na internet a ted bych se chtel zeptat na takovou drobnost. Pokud jsem vsechny keystone v dome zapojil podle normy 568b, musim konektory rj45 na druhe strane kabelu zapojit taktez podle stejne normy, nebo musim na druhe strane pouzit standard 568a?
Kabel je pouzit tento
asm.cz/...
A pripadne jake konektory je lepsi koupit... stinene ci nestinene?
Sit je jednoducha. Z anteny kabel do wifirouteru a z routeru dva kabely k dvema pc a wifi pro notas a telefony.
Diky

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je potřeba nekřížený kabel, tudíž zase 568b. Všude.

mowla*
hodnocení

2x

Vždycky podle stejné normy - pokud nejde o přímé propojené PC - PC (tam se používá na jedné straně A a na druhé B)... No - a když už je na rozvody použit takto kvalitní kabel, bylo by škodanedat i stíněné konektory...

;)

losob*
hodnocení

Diky za strucnou a plne vycerpavajici odpoved obema.)

jarinh*
hodnocení

0x

Vše musí být buď v 568b a nebo 568a, kombinovat to nemůžeš. Stíněný konektor má smysl jen s FTP nebo STP (stíněným) kabelem, což zjevně je, ale. Pak, aby to celé dávalo smysl, by měl být každý keyston se stíněním taktéž a rovněž i patch kabely a tak dále. Uvnitř bytu je ale vcelku jedno jaký kabel se použije, stínění se používá hlavně tam, kde by se indukcí mohlo dostat nějaké napětí do vodičů kabelu. To obyčejně v bytech moc nehrozí, jinak je to u připojování vnějších zařízení, jako jsou typicky WiFi zařízení na anténních stožárech. No, ale přece jen jeden důvod proč použít i uvnitř bytu kabel který uvádíš je, je velmi vysoká propustnost dat, hodně nad 100Mbit/s. Pak je ale nutné použít Gbitové switche, routery a podobně.

Proč to (cituji) "nemůže" kombinovat? Jistě že může, ale bylo by to zbytečné. Já jednou kříženým kabelem propojil modem s netbookem a šlapalo to. Že je křížený jsem si všiml až pak.

hop®

Správně by mělo být řečeno "není rozumné" to kombinovat. Většina zařízení je schopna detekovat, jestli je připojena přímým kabelem nebo "cross". Ale všechna zařízení touto detekcí vybavena nejsou, v případě kombinování zapojení by pak vznikly problémy.

losob*
Diky za uplne vysvetleni. Tento kabel jsem pouzil hlavne proto, ze "clovek nikdy nevi..."
Vime jak jde vse dopredu a u techto veci obzvlast, tak mi uz v dnesni dobe neprijde rozumne na pevne rozvody v dome pouzivat Cat5e. Mam sice vse v chranickach, ale co kdyby se to nekdy nekde zadrhlo nebo tak, tak jsem radsi zainvestoval rovnou drazsi kabel a i kdyz 10gbit co ma kabel zvladnout ted urcite nevyuziju, mam na delsi dobu vystarano. A hlavne, delam si to pro sebe.)
Jeste jednou diky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]