Dobry vecer, pri castecne rekonstrukci domu jsem rovnou roztahal i kabely na internet a ted bych se chtel zeptat na takovou drobnost. Pokud jsem vsechny keystone v dome zapojil podle normy 568b, musim konektory rj45 na druhe strane kabelu zapojit taktez podle stejne normy, nebo musim na druhe strane pouzit standard 568a? Kabel je pouzit tento asm.cz/... A pripadne jake konektory je lepsi koupit... stinene ci nestinene? Sit je jednoducha. Z anteny kabel do wifirouteru a z routeru dva kabely k dvema pc a wifi pro notas a telefony. Diky
Vždycky podle stejné normy - pokud nejde o přímé propojené PC - PC (tam se používá na jedné straně A a na druhé B)... No - a když už je na rozvody použit takto kvalitní kabel, bylo by škodanedat i stíněné konektory...
losob*
Diky za strucnou a plne vycerpavajici odpoved obema.)
Vše musí být buď v 568b a nebo 568a, kombinovat to nemůžeš. Stíněný konektor má smysl jen s FTP nebo STP (stíněným) kabelem, což zjevně je, ale. Pak, aby to celé dávalo smysl, by měl být každý keyston se stíněním taktéž a rovněž i patch kabely a tak dále. Uvnitř bytu je ale vcelku jedno jaký kabel se použije, stínění se používá hlavně tam, kde by se indukcí mohlo dostat nějaké napětí do vodičů kabelu. To obyčejně v bytech moc nehrozí, jinak je to u připojování vnějších zařízení, jako jsou typicky WiFi zařízení na anténních stožárech. No, ale přece jen jeden důvod proč použít i uvnitř bytu kabel který uvádíš je, je velmi vysoká propustnost dat, hodně nad 100Mbit/s. Pak je ale nutné použít Gbitové switche, routery a podobně.
Proč to (cituji) "nemůže" kombinovat? Jistě že může, ale bylo by to zbytečné. Já jednou kříženým kabelem propojil modem s netbookem a šlapalo to. Že je křížený jsem si všiml až pak.
Správně by mělo být řečeno "není rozumné" to kombinovat. Většina zařízení je schopna detekovat, jestli je připojena přímým kabelem nebo "cross". Ale všechna zařízení touto detekcí vybavena nejsou, v případě kombinování zapojení by pak vznikly problémy.
losob*
Diky za uplne vysvetleni. Tento kabel jsem pouzil hlavne proto, ze "clovek nikdy nevi..." Vime jak jde vse dopredu a u techto veci obzvlast, tak mi uz v dnesni dobe neprijde rozumne na pevne rozvody v dome pouzivat Cat5e. Mam sice vse v chranickach, ale co kdyby se to nekdy nekde zadrhlo nebo tak, tak jsem radsi zainvestoval rovnou drazsi kabel a i kdyz 10gbit co ma kabel zvladnout ted urcite nevyuziju, mam na delsi dobu vystarano. A hlavne, delam si to pro sebe.) Jeste jednou diky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.