Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení-routeru s anténou

Od: liki12® odpovědí: 35 změna:

Dobrý den potřeboval bych jak zapojit tento router czc.cz/... s touto anténou czc.cz/...

35 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

ten tříanténový blbě, ale když už tak kabelem...akorát musíš zjistit jaké to má konektory, a pak pořídit potřebný kabel, pak ukrotit to AP o zisk té antény , tuším o 21dB. Jinak si koleduješ o slušnou pokutu...

doplněno 11.03.13 10:17:

no pokuta spočívá v překročení vysílaného výkonu. Ta anténa má tuším +21dB což zvýší vysílací výkon oproti té tyčce právě o těch 21dB a o ty překročíš povolenou normu. Aby se tak nestalo, musel by jsi na vysílací straně wifi těch 21dB ubrat. A jde o to jestli to ten tvůj router umí regulovat.

mowla*
hodnocení

0x

No - ten router není zrovna ideální... ;)

Potřebuješ kabel pro 2,4 GHz ( např. wifi-shop.cz/... ) s konektory opačnými vůči anténě a routeru (tedy N-male a - co máš na routeru?), kabel samozřejmě co nejkratší.

Pak odpojit dvě ze tří antén routeru (ne odšroubovat, ale uvnitř odpojit koaxy - proto je router ne příliš vhodný), namísto třetí připojit tu směrovku - a!upravit! výkon routeru podle GL 2,4 GHz...

doplněno 10.03.13 23:11:

Ta anténa není špatná - jen ´moc´ výkonná, takže aby ses vešel do GL, musíš snížit výkon routeru...

A router v podstatě jakýkoli - ale jen s jednou anténou a takový, který umožňuje snížit vysílací výkon (já mám třeba dobré zkušenosti s tímto - mironet.cz/... - patří k levným a umí vše, do potřebuju, ´nepadá´, nijak zvlášť nehřeje... ;) ).

doplněno 11.03.13 14:11:

TP-Link - OK - pak třeba TP-LINK TL-WR743ND (jen si dej pozor na verzi - 1.2 je výrazně lepší!). Pro zapojení platí to, co jsem napsal už výše...

doplněno 11.03.13 14:48:

Pro propojení antény s routerem potřebuješ:
- koaxiální kabel pro 2,4 GHz (wifi)
- konektor N male (k anténě)
- konektor SMA-C female (k routeru)
Kabel co nejkratší (z důvodu útlumu - ale pozor - koax se NESMÍ lámat, poloměry ohybu vol raději nad 5-10 cm). Vzhledem k formulaci dotazu si najdi něde v okolí prodejnu kabelů/konektorů a konektory si nech nakrimpovat.

doplněno 11.03.13 15:47:

CZC.CZ nemá kabely v metráži (nebo jsem je nenašel) - takže musíš koupit hotový tzv. "pigtail" s konektory SMA-f a N-m - podle potřebné délky.

Šmarjá - na co to všechno chceš, když i koupě kabelu je pro tebe ´španělskou vesnicí´?

*smich*

doplněno 11.03.13 15:58:

"alfa network aip-w610"- má jen normy b a g, tedy max. rychlost 54 Mb/s - pokud ti to stačí, je OK. Pro jeho připojení na anténu, kterou zmiňuješ v původním dotazu platí to stejné, co pro jiné AP. Pokud jde o "nějakou anténu"- nemám tucha, co je zač...

hodnocení

Tak mi poraďte nějakou vhodnou anténu a router taky ale né moc drahé.

111®

vhodná anténa tam je již namontovaná dokonce 3ks. Neuvádíš zásadní informaci, proč chceš montovat jinou anténu...

hodnocení

No ja bych chtěl spíš nějaký router od tp-link a ještě poradili by jste mi jak to zapojit?
jirbar*

TP-LINK TL-WR743ND verze 1.1 je špatná. To jsem psal již 100x. Vlastní opakovaná zkušenost. Jinak umožňuje vytvoření další Wifi sítě v režimu klient router. Moc dobrá vlastnost.

hodnocení

Ne tak já si koupím tento czc.cz/... tedy ale nevím jaký konektor má ta anténa u toho routeru a jak pak to zapojit a jakýma kabelama?

hodnocení

Dobrý den prosím vás a nenašel by jste mi ty správné na www.czc.cz Děkuji *plac*

doplněno 11.03.13 15:49:

Teď jsem našel tento router alfa network aip-w610 a máme i nějakou anténu ještě po starém netu tak nwm.

jirbar*

Chceš TPLINK a kupuješ něco jiného. Chceš konektor. Tak si kup router a oni Ti poradí. Nebo si vyber a zkus ho našroubovat. Ovšem metráž?. Nakrympluješ konektory. Těžko. Já si taky chtěl nechat nakrymplovat konektor a chtěli za to 300 Kč tak jsem je poslal někam. Hotový kabel přišel levnějí.

Ovšem na kabelu jsou děsné ztráty. Nad 5 metrů snad již k ničemu. To radši prodluž LAN tam se hraje na sesítky metrů.

mowla*

Proboha - kde a kdy chtěli na nakrimpování konektoru 300,-? *ee*

Já konektory krimpoval za cenu konektoru (a pokud dotyčný nakoupil ´u mne´, pak zdarma)...

doplněno 11.03.13 16:59:

Já netvrdím, že si vymejšlíš - jen jsem fascinován... :-D - mě taky před pár lety - při koupi routeru, borec tvrdil, že zaplacením litříku za jeho nastavení vlastně ušeřím... *smich*

jirbar*

Já si nevymejšlím. Někde z Brna mi poslali externí Yagi anténu k routru. Měla být s konektorem ale nebyla. Reklamace se vyřídila bez problému, ale problém byl nakrymplovat. Kleště mám jen na LAN. V různých PC prodejnách a servisech mi nepomohli tak jsem zkusil Náchod Net. A prý 300 Kč. No pak jsem chytnul jiného místního prowidera ten to zmáčknul za 40 Kč, zapalovačem "ohřál" smršťovačku a bylo to. No při protahování ani né těsnou dírou v rámu okna se to svlíklo (ta druhá orig). Radši jsem to naletoval a přiťuk kladívkem.

doplněno 11.03.13 17:12:

No tak před dvěmi lety jsem taky o této problematice nevěděl ani "ň" včetně Satelitu. Ono je dobré si nejdřív aspoň přečíst manuál než pokládat až "nesmyslné" otázky jak se tady často stává.

Na druhou stranu si někteří zase tui svoji "znalost" děsně cení.

Asi by se tady taky mělo účtovat jak zjistit průměr kruhu když známe obvod.

111®
hodnocení

0x

když iž jsme setady tak rozkecali, tak není pigtail jako pigtail, že? kdyžbude z kabelu 5mm průměr bude to něco jiného jak když bude z 10mm průměr. Pak jde o to jestli je jen tak, nebo laděný, že? A jestli je třeba anténa s SWR 2,5 nebo jen1,3 že?

a jaké kvality jsou konektory? ZA 20,-nic moc, za 80,- použitelné...tohoby se dalo napsat. A pak přijde tazatel a chce si udělat wifi. Jenže jde o to jakou? Tazatelé honí dosah a nějak je nezajímá jak to mají uděláno, jestli za pár korun, nebo kvalitně, což se jaksi moc neslučuje levné= kvalitní.
Jsem nějak ujel ...*smich*

hodnocení

Já fakt nevím jaké si mám koupit ty kabely prosim vás našel by jste mi na czc.cz ty pigtaily a dal mi sem na ně odkaz?Děkuji *plac*

doplněno 11.03.13 20:08:

A router si taky obědnám CQpoint CQ-C605

hodnocení

Takže třeba tento? czc.cz/...

mowla*

Prosím tě, přečti si celé toto vlákno znovu a důkladně...

Co nejkratší kabel! - opravdu potřebuješ 5m? - čím je kabel delší, tím má větší útlum a tím je ta výkonná a citlivá anténa víc a víc na hov.., už?

Hele - pokud ještě nemáš anténu a router koupené, chvilku si hraj s libovolným routerem a zkoušej, jak wifi funguje - a předtím si, samozřejmě, o wifi (a vůbec bezdrátových datových přenosech) něco přečti - jinak se v tom budeš plácat jako ´nudle v bandě´ a fungovat ti to bude jen čirou náhodou, pokud vůbec...

doplněno 12.03.13 15:11:

Podle popisu má ten kabel ty správné konektory - jestli je i ´správný´ útlumem nelze říct - v popisu není...

BTW - "vyměřit" - jak už ti psal Jirbar - raději prodluž LAN, než pigtail...

hodnocení

Ten kabel jsem se dal jen jestli je správný samozřejmně musím ještě vše vyměřit...Ale jinak Děkuji

doplněno 12.03.13 15:13:

Koupím toto Pigtail 3m 5,4GHz/..., TP-LINK TL-ANT242/..., CQpoint CQ-C605snad to nějak půjde když ne dojdu koupit jiný kabel.

jirbar*

Ony taky jsou externí antény již s kabelem. Pevným (většinou) či na konektor. Přijde to většinou levněji než anténa + pigtail

111®

ty fakt nemyslíš: anténa /2,4GHz, AP /2,4GHz a /pigtail /5,4GHz?

hodnocení

Aha, ale myslim jen se v tom moc nevyznám.Děkuji za upozornění.

doplněno 12.03.13 19:53:
Ale na czc.cz nemaj 2,4 GHZ.
111®

jak vidíš, tak i to obyčejný nakupování není jen tak...ale stát se to může komukoliv, stačí nedávat chvíli pozor a je to. Pak se jeden diví, že má všechno "jako OK" a nechodí to,

hodnocení

Ta anténa je moje prokletí furt musím přemýšlet co a jak...že jsem se do toho pouštěl *zed**smich*

111®

ještě jsemse nedozvěděl, proč potřebuješ takovou anténu...s takovým ziskem co si od toho slibuješ?

hodnocení

Potřebuji aby mi to dosáhlo zatím jen 500m a časem se uvídí.

jirbar*

Nestačí jen přímá viditelnost. Musíš mít volnou celou Fresnelovu zónu. Vadí i pohá větev od stromu zasahující do tohoto prostoru. A těch 500 metrů je tak maximum při obvyklém řešení.

A těch 500 metrů je nějaké AP se směrovou anténou či co?

doplněno 12.03.13 22:16:

wiki.pvfree.net/...

111®

jenžety nesmíš pusti ven výkon co dává AP+zisk antény...ty smíš pustit nejvýše 20dB , takže anténa zajistí jen směr, nikoliv zvýšení výkonu signálu. Pochop, že když anténa zesiluje signál o 20dB, musíš těch 20dB uvnitřAP ubrat , tedy nastavit 0dB.

Protože 0dB apéčka + 20dB antény je stejně, jako +20dB AP + 0dB anténa. jinak pokuta

nemůžeš provést to že AP bude dávat +20dB +20dB anténa tedy. 40dB, když je povoleno pouze 20dB!

hodnocení

A mohl by jste mi poradit co zesílí zhruba na 350m signál wifi?

111®

"co zesílí signál na 360m?"

Tak za prve je důležité ve kterém směru, příjem nebo vysílání? protože anténa funguje pro směry oba.

vysílací výkon se musí omezin na max.+20dBm což jsem psal

takže zbývá přijímací směr a v přijímacím směru to zesílí především anténa, aby to fungovalo , musí každá strana mít vyhovující anténu.
Zásadně se nesmí řešit příjem na protější straně tím, že to ba straně vysílání ohulím. To je protizákonné.

Chápeš? a počti si u mne na stránkách , jak se řeší wifi: telefon.unas.cz/...

V obsahu najdeš ještě další věci o anténách?: telefon.unas.cz/...

hodnocení

Já mám prostě 2 budovy a v 1 té budově mám internet a potřebuji aby mi dosáhl signál wifi do té druhé a abych ho tam třeba na notebooku nebo mobilu chytil jestli to jde.

doplněno 13.03.13 18:27:

Kašlu na to prostě to obědnám ať se to po**** buď to pude nebo ne a na czc mi řekli že na anténu a router který maj 2.4ghz pude kabel s 5.4 ghz

mowla*

Liki - ty´s tu debatu - odpovědi na tvé otázky, nečetl, viď? *bzum**zed* Něco dalšího sis nepřečet´ taky, viď - no ba, zbytečnostě...

NEPUDE to...

Anténu i AP bys musel mít na obou stranách, jen na jedné je ti to k ničemu. Uvědom si, že wifi je OBOUSTRANNÁ komunikace - a kam ti došáhne signál z téhle antény a routeru, tam mobil nebo notes ne...

*zed*

Ale je to marný, je to marný, je to marný... ObĚdnej to... *smich*

doplněno 13.03.13 19:51:

Liki - "já chci jen poradit co mám koupit aby to fungovalo na 350m." - primárně musíš vědět, co chceš "aby fungovalo" - takže musíš vědět (v tvém případě zjistit) JAK "to funguje"... Poskládat funkční wifi pojítko není složité, ale prostě musíš vědět JAK a PROČ...
Pokud bys popsal situaci - např.: potřebuju propojit dva baráky na 500 m, z jednoho není na druhý vidět, protože mezi nimi je les (další barák, letní kino), tak ti rovnou řekneme, že to wifi nepůjde. Stejnětak kdybys napsal, že jsou na přímou viditelnost a v jednom i druhém můžeš namontovat vnější anténu a připojit AP, poradíme ti, jak spočítat útlum kabelu, jak nastavit routery (AP) apod...
Ale pokud se zeptáš, jakým kabelem připojit anténu a teprve z následné diskuse vyplyne, že vlastně ani nevíš proč; co ti doporučíme přečíst (ne, aby sis osvěžil četbu, ale kvůli získání informací, které nemáš) si nepřečteš; - jak chceš poradit?
Asi jako by se malej kluk zeptal "jak mám nalít benzín do nádrže, auto si postavím sám"...

doplněno 13.03.13 20:09:

..."já to fakt potřebuji aby to vydávalo signál těch cca 300metrů"...

Nebudu komentovat tvé označení seba sama - ale taky končím. Abrakadabra wifi neznám.

*zed*

jirbar*

Kašlat můžeš na co chceš pokud Ti to pak někdo nespočítá. Dle mne na těch 350 metrů vybíráš blbě. Největší zisk by měl být u klienta a u AP vyzářit jen povolený výkon který je 100 mW. Každé 3dB zesílí výkon dvojnásobně takže 24 dB zesílí 256x. Pokud bude AP nastaveno na výkon 0,4 mW tak to bude v pořádku. Je to jen teorie. Pokud bude 5 metrů pigtailu tak se taky dost ztratí. Spočítej si útlum.

doplněno 13.03.13 18:45:

Ono to chce nejdřív něco nastudovat než klást přihlouplé otázky. A když už odpověď dostaneš tak na ní kašleš

hodnocení

Ne já tomu spíš nerozumím já chci jen poradit co mám koupit aby to fungovalo na 350m.

111®

tobě nejde poradit, končím...parabpla má úzký úhel a jak budeš kousek mimo paprsek stejně to nepojede...a že budeš především mimo o tom není pochyb...

doplněno 13.03.13 20:04:

nakonec pokud dostaneš pokutu 10000,-tak se třeba poučíš...

doplněno 13.03.13 20:49:

neradím tomu, kdo hodlá porušovat zákon...

hodnocení

Já vím jsem debil a blbec ale já to fakt potřebuji aby to vydávalo signál těch cca 300metrů. *zed**plac*

hodnocení

Panebože já nic porušovat nechci, jestli chápu dobře tak tamta anténa musí mít ještě jednu aby to fungovalo tak jsem se tak koukal na tuto czc.cz/...

hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma zapojení antény

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]