Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalace wifi driveru na Linux

Od: jirrka22® odpovědí: 5 změna:

Dobry den,

Prosím o radu s instalací ovladačů pro můj USB WIFI dongle.

S Linuxem pracuji teprve par dní takže jsem spise ve fázi učeni tak mě prosím hned neodsuďte.

Protože se zatím jen rozkoukávám tak jsem nezvolil instalaci na disk ale pracuji s LiveCD.

Všechno šlape jak má kromě USB WIFI které musí chybět driver

Jsem si jist ze systém ji detekuje protože příkaz lsusb ji najde

Bus 001 Device 003: ID 148f:5370 Ralink Technology, Corp.

Bus 001 Device 002: ID 80ee:0021

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

avšak příkaz iwconfig ji nenachází

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

musí to byt asi nějaká ořezaná verze protože když jsem zkusil jiny linux, konkrétně BT5R3-KDE-32 tak ten tuto wifi normálně najde

lsusb

Bus 001 Device 003: ID 148f:5370 Ralink Technology, Corp. RT5370 Wireless Adapter

Bus 001 Device 002: ID 80ee:0021 VirtualBox USB Tablet

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

iwconfig

lo no wireless extensions.

wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:off/any

Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=20 dBm

Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off

Encryption key:off

Power Management:on

eth0 no wireless extensions.

Obě verze jsou ISOLINUX 3.63 debian-2008-07-15

Je nějaká možnost nainstalovat driver i na systém kde chybí? Vím ze bych tuto instalaci musel dělat pokaždé když Linux nastartuji ale s tím se už nějak poperu.

Takže prosím vás všechny co s tímto mate nějaké zkušenosti o radu

Všem vám předem děkuji za odpovědi

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

0x
BT5R3 mám pocit, že je Backtrack Linux, distribuce určena pro síťaře. jakou linuxovou distribuci jste startoval z live CD? Je to aktuální verze a je stažená z oficiálních stránek?
Pokud začínáte s Linuxem, začněte u Xubuntu, eventuelně u Kubuntu, to jsou asi tak nejlepší distribuce pro běžné uživatele a lidi začínající s linuxem. Šlo by doporučit i Ubuntu , ale to je vzhledově úplně jiné, než Windows, takže to je spíše pro ty, co chtějí zkoušet novinky.
P.S.: tady se nemusíte obávat posměchu či podobných věcí. Nebo aspoň ode mne.
hodnocení

Obě verze jsou liveCD. Ta které chybí driver vypada jako Ubuntu a vypada to ze neni z oficialnich stranek. Mate nejaky napad jak tady ten driver nainstalovat?

bena*

Njenovější ubuntu si stáhněte z oficiálních stránek zde: http://www.ubuntu.cz

Nové Ubuntu má nový vzhled, nevím, jestli Vám bude vyhovovat, proto raději doporučím Xubuntu: xubuntu.cz/...

Doporučuju stáhnout nejnovější verzi 12.04LTS, má totiž prodlouženou podporu na 3 roky, standardně to je 1,5 roku.

Linuxové distribuce stahujte výhradně z oficiálních stránek!, ne někde z Uložto či odkudsi... Nejnovější ubuntu nebo Xubuntu by nemělo mít problém s tím ovladačem, Backtrack 5 vychází totiž z Ubuntu, tusím z verze 11.10.

hodnocení

Dekuji za radu kde stahnout nejnovejsi Linux system ale stale to neresi muj problem. Vim ze je moje verze Linuxu starsi a je to proto ze obsahuje sadu specialnich aplikaci ktere ty nejnovejsi nemaji. Mate nejake zkusenosti s instalaci driveru?

bena*

Psal jste, že tam máte starší ubuntu. Nové Ubuntu není výrazně ochuzeno a vždy jdou jakékoliv aplikace odinstalovat. Nebo zkuste Xubuntu. Co Vám bude scházet na novém ubuntu?

Řešení tady zřejmě žádné není, jediné je přechod na nejnovější verzi, což je dobré i z bezpečnostních důvodů. To je stejné asi jako kdyby jste se pokoušel na Windows Xp nainstalovat zařízení, které funguje pouze pod WIndows Vista a vyšší. Prostě to tam nenarvete.

Ale zkuste se zeptat na forum.ubuntu.cz, ale pochybuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]