Nejste přihlášen/a.
ahojj chci se zeptat koupil jsem si nový notebook a chci aby mi baterie vydržela co nejdýl a prodloužil její životnost. Když budu mít baterii v notebooku a budu stále připojen kabelem napájení bude se tím zatěžovat baterie? vydrží dýl?
Každý si tu bude mlet svoje. Moje zkušenost - 4 roky starý Acer, baterka vydržela 3 hodiny. Jede v 99% připojený do sítě, baterku nikdy nevytahuji. Tak jednou za 14 jsem ho používal na baterii, někdy déle, někdy kratší dobu, někdy byl připojený v síti 2 měsíce v kuse. Baterka i po 4 letech pořád vydrží 2 hodiny provozu a kapacita se snížila jen kvůli jednomu hloubkovému vybití, kdy windows notebook neuspal a ten se vypnul až na úplné nule a byl tak asi dva dny.
Takže moje rada je, když máš elektřinu, jeď přes adaptér, baterku nevytahuj a využívej ji, jen když musíš. Ale tak jednou za měsíc doporučuju ji "projet"
Asi je to u každého počítače jiné.
Asus L7200, baterie z roku 1998, bez zátěže/s malou záteží vydrží ještě kolem 45 minut. Stejnou výdrž měla 2 a čtvrt roku stará baterie od HP Compaq 610, než skončila úplně a musel jsem ji vyměnit.
a když mám notebuuk pořád napojen na napájecí kabel a zvýším jas bude se níčit baterie? když jsem měl zvýšený jas a nenabíjel jsem ho tak to hlásilo že baterii můžu zkrátit život tímto jasným jasem.. je to tak i při napájení kabelem?
Pokud je baterie plně nabitá, doporučuje se "jet" jen na ní, dokud se nevybije a pak zase připojit napájení. Prý tak baterie vydrží dýl, ale já se přiznám, že mám notebook připojený pořád (pokud zrovna nejsem někde venku) a baterie zatím funguje normálně. Spíš bacha na vkládání baterek jiných typů. Kamarád si tak odepsal notebook, když si půjčil baterku od kamaráda, co měl jiný typ - teď mu notebook na baterku jede asi pět minut Jinak ty zákl. baterie k notebooku nikdy nevydrží moc dlouho, takže je stejně třeba časem koupit novou.
Novou baterku párkrát plně nabij a vybij (tzv. formování), tím se ´sjednotí´ články. Pak ji nabij/vybij zhruba tak jednou do měsíce, dlouhá nečinnost jí nesvědčí. Pokud ji budeš z notesu vyndávat, ´skladuj´ ji nabitou (aspoň zčásti). Pokud ji vyndavat nebudeš, nic se neděje.
Formování se u LIi-XX článků nedělá a u jiných článků je nejlepší formovat za provozu. Formování u článků má smysl pokud chceme už při prvním použití v terénu maximální výdrž článků.
doplněno 19.08.12 12:04: Je dobré si uvědomit, že Li-XX články mají svou životnost, a ta je stejná ať se používají nebo ne, lze jí jen špatným zacházením zkrátit
Podle mých informací se NTB baterie nesmí vybít pod 40%. Pod tuto hranici se ničí! Také této baterii nevadí krátké nabíjení. Tím mám na mylsi že i 10 min na nabíječce ji nevadí a vy budete mít více energie. NTB mám pořád na nabíječce. Baterii to nevadí, jelikož proud nejde přes baterii. Pokud je plně nabitá tak jde přímo ze sítě. Je blbost, aby to šlo neustále přes baterii!.
Jinak vždy mi vydržela dlouho, jen jsem ji dvakrát vybil úplně a baterie dnes vydrží asi 15min.
To , co píšeš, jsou blbosti. O těch 40 % by to mohlo platit při dlouhém skladování, jinak je nejlepší cyklovat, tj.plně nabíjet a vybíjet do asi 5-10 %. Tam někde je totiž hranice, kdy elektronika baterie resetuje údaj o kapacitě. Takže se pak nemůže stát, že se počitáč vypne, když baterie tvrdí, že je třeba ještě z 10 % nabitá a nebo se naopak nrvybije úplně. K monitorování kapacity doporučuji program BatteryBar (doporučuji zakoupit verzi Pro, teď stojí $5), který osobně používám už přes rok a jsem plně spokojen. U něj ale pozor: Nevím jak ostatní, ale baterie HP nezobrazují údaj o opotřebení, místo toho hlásí rovnou sníženou kapacitu!
Je tam i hezky vidět resetování kapacity - třeba z 59 Wh se po vybití (u mne stačí asi 15-20 %)a opětovném nabití stane 61 Wh (a nebo naopak).
Takže shrnutí: Provádět plné cykly, nenechávat zbytečně na nabíječce. Pokud notebook bude dlouho zapojený v síti (desítky hodin), je dobré na tu dobu baterii vyndat. Sledovat kapacitu.
doplněno 19.08.12 12:36:Omlouvám se za omyl, vybíjet do 10 % by se neměla pořád, ale zhruba jednou za 30 cyklů. Běžně vybíjet do 40-50 %.
doplněno 19.08.12 12:37:Ale zničení při vybití pod 40 % stejně není pravda.
Sranda číst ty klasické "bateriové klišé" ...
Doporučím používat a neřešit...
Baterie klidně může kvůli chemii uvnitř zdechnout po půl roce...
Znám ntb které frčely stale na baterku ty co měli stále sít a životnost byla různá...
Jedinná věc která se kterou lze souhlasit jsou požadavky při skladování, když se poruší tak to baterie odnese...
Jinak úplně nejvíce škodí baterkám nízká teplota a hlavně dlouhodobě...
Nwn jak tio je skutečně,ale běžně se doporučuje baterie LiPol a LiIon dobíjet při poklesu na 30% nabití a baterie s pamětovým efektem (NiCd ...) vybít úplně a poté úplně nabít.Bez záruky! A dp u NTB jednou za 3 měsíce jet na beterku až si řekne o nabití,ale o5 bez záruky.Prostě to ale neřeším.Jako AKB v autě -můžeš ji mít od nové a může sloužit dva roky a pak konec ,nebo taky šest a více let .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.