Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Budu si kupovat nový Notebook.Nyní mám pc z roku 2003 a Win xp.
V různých recenzích jsem četl negativa ohledně Win 8, že je technicky nedotažený.
Doporučíte mi tedy nový stroj z Win 8, nebo koupit osvědčený Win 7?
Díky za nározy...
Win 8 - lépe pracuje s hardware. Pomoci utility Classic Shell classicshell.net/... si nastavite standardní vzhled i nabídku start jak jste zvyklý. Dlaždice při práci vůbec nemusíte vidět - používat. Win8 má skvělé funkce v průzkumníku, Win7 jej má horší než XP.
pozor: čtěte s dávkou tolerance k laikovi:tak jsem ráda na reakce,my koupila s Windows7 a pak jsem četa,že nebude za nějaký čas windows aktualizovat nižší než 8,tak jsem se lekla,proč maj v novym notebooku za 23000 tedy něco co nebude brzy podporováno nebo co,tak se nemusím ničeho bát?
Ivy5: Microsoft oznámil ukončení podpory Win XP za cca rok (02/2014) - ale není to jisté. Win 7 (tedy novější verze) má konec podpory v ´nedohlednu´, takže se určitě nemáš čeho bát...
K otázce - já osobně bych na nový počítač uvažoval, zda WinXP nebo Win7 (kvůli podpoře novějšího HW bych pravděpodobně preferoval W7), W8 na běžné PC/notes bych vůbec nebral v úvahu - a nejen kvůli GUI...
doplněno 02.03.13 03:09: Jura2: Tak to by mne zajímalo - se kterým HW v běžném notesu pracuje W8 lépe, než W7?
to Mowla - s notebooky nemám zkušennost. V mém desktopu ve Win7 jel procesor stále na 3 GHz, s Win8 několikrát za sekundu se mění frekvence podle zatížení od 0,75 do 3,3 GHz, zdá se i lepší využití RAM. U mého PC v nezatíženém stavu klesl příkon o 20 W (měřeno wattmetrem). Předpokládám tedy, že i notebooku se může snížit spotřeba.
Windows 7 prý budou podporovány do roku 2015, pak jen bezpečnostní aktualizace (ne tzv. hotfix) do 2020 - bát se nemusíš.
Vyřazují se všechny verze, takže až třeba budou Win 10, skončí zase podpora "osmičkám"...
doplněno 02.03.13 09:56:Já jsem asi kuriozita, na jednom počítači (Asus L7200) ještě mám Win 98SE, na druhém (bezejmenný) Win 95.
doplněno 02.03.13 09:56:Na třetím XP a načtvrtém (ze kterého teď píšu) 7 + Kubuntu.
Já osobně bych si koupil notebook bez OS a nainstaloval si co mi bude nejlépe vyhovovat.
mám NTB ACER 17" a mám WIN8 PRO 64bit.
Můžu jen pochválit.
Rychlý start systému oproti WIN7, lepší podpora hardwaru atd...
doplněno 02.03.13 14:41:Ale to záleží na každém na co je zvyklý...a co mu vyhovuje...
no vzhledem k tomu,že mi řikali že dceři ten notebook vydrží třeba 15 let tak je to málo -co je to hotfix?díky
Hotfix je "záplata", opravující jiné než bezpečnostní chyby v OS (např. podporu hardwaru, jazyků atd.).
Ale pochybuji, že by dnešní notebook vydržel fungovat 15 let - sice tu mám 15 let starý NB, ale to je výše zmíněný Asus L7200 s původní cenou přes 100.000 Kč. Počítače se vyvíjí tak rychle, že za 15 let bude sloužit možná tak na staré výukové hry pro děti...Takže bych se nebál. Kdyby skončily Windows, pořád jsou tu alternativní OS, které se pravděpodobně vyvíjet nepřestanou (konkrétně mám na mysli některé distribuce Linuxu, např. Ubuntu nebo Mandriva).
doplněno 03.03.13 20:14:Ano, ten Asus je opravdu starý minimálně 15 let. Takového věku se myslím dožívají i některé ThinkPady.
doplněno 03.03.13 21:17: Na kancelářskou práci bych si klidně pořídil postarší ThinkPad. Ten klidně vydrží dalších 10 let
Já svůj Compaq 610 "poponáším", občas s ním někde i trochu klepnu, ale za 3 roky zatím bez jediné HW závady.
Notebook co vydrží 15 let? Co je to s prominutím za zázrak? Můžete nám sdělit značku.
a) běžné značky notebooků mají životnost 2 - 3 roky (přimhouřím oko a zaokrouhlím to na 5 let)
b) při lepším zacházení a vyšší kvalitě se životnost pohybuje kolem 5 - 7 let (s přimhouřeným okem dáme 10 let)
c) berete v potaz i morální zastarávání? Jednak z pohledu uživatele... sice nevím k čemu dcera notebook používá, ale pochybuju, že by na něm chtěla pracovat i za 15 let. Druhou stranou mince je rychlost pokroku IT, máte představu, kde budou notebooky stejné cenové kategorie a třídy za 15 let?
Naosala jsem jen co řikali,vím že jí za takovopu dobu nebude zajímat a bude dávno jiný.Takže chápu,že dcery za 15 let už nebude,ale mě nyní v práci(krámku slouží také hoodně starý obyč notebook,tam to totiž potřebuji jen zhruba na otevření mailů,takže aspoń tak chci třeba za 6 let. použít tento.Ale 2-2 roky,no to je podle mě nesmysl.to mi zase prozraďte Vy značku takového a co s ním kdo musí dělat.My ho máme jen doma a dcera na něj hraje převážně The Sims.
Prakticky kterýkoliv notebook v ceně kolem 10 tisíc jehož majitel ho za provozu "poponáší" je v podstatě spotřebák se životností kolem těch 3 let.
V práci třeba mám cca 6 letý ThinkPad (naprosto bez problémů), ale jeho pořizovací cena byla kolem 40.000,- a za provozu vždy stojí na stole.
Tak před 6 lety 40 je možná to samé jako v součastnosti skoro 24 tisíc- tolik jsme za něj dali my a poponášíme ho max z pokojíčku do obýváku,tak by snad něco měl vydržet .A ono záleží kde stojí za provozu?jak to myslíte?My ho máme často v posteli,ale vždy ať je kde je na podstavci co ho i chladí.
To cenové srovnání trošku pokulhává, protože pokud bych dnes kupoval stejnou třídu notebooku, jako před 6 lety, tak zase bude stát těch cca 40.000,- ale to je vedlejší...
Jde o to, že pevnému disku obecně (nejen v notebooku) nedělají dobře nárazy, změny pozice apod. když je v běhu. S desktopem nikdo nechodí, ale notebook svou velikostí a váhou svádí k tomu, aby ho člověk zapnul, pak s ním přešel do druhé místnosti, potom si ho odnesl do postele, na WC a kdoví kam ještě - to vše samozřejmě při běžícím disku. Výrobci na to samoztřejmě pamatují a snaží se zajistit co nejlepší ochranu a je to mnohem lepší než před x lety, ale není to 100%.
Velmi zjednodušeně si to představte, jako když roztočíte kolo a pak do něj šťouchnete klackem - buď zlomíte klacek, nebo vylomíte špice.
Berte to tak, že pevný disk je jedna z mála pohybujících se součástí počítače a jako taková se může poškodit právě díky tomu pohybu.
Tak děkuji za názory.
V recenzích se to vesměs točí Vše okolo vzhledu WIN 8, což tedy musím uznat, že částečně smazal příspěvek od @jura
a jeho odkaz za což mu tedy děkuji.
Celou dobu jsem se přikláněl verzi notebook bez OS a pak WIN 7, ale dnes jsem opravdu zvolil variantu WIN 8.
My máme nový půl roku ntb Win7 a super,mamča w8 a změnili jí to ,aby vypadalo jako XP a také spokojená. Dlaždice se jí také nelíbily.
My máme nový půl roku ntb Win7 a super,mamča w8 a změnili jí to ,aby vypadalo jako XP a také spokojená. Dlaždice nic moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.