Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zpomalení počítače

Od: viburnum* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, mám PC Windows XP HE, SP 3.

Při otevření souboru, ev.několika, dlouhu trvá, než se soubor zobrazí. Mezitím se ozývá jakony škrkání po disku a kontrolka

činnost - oranžová svítí jako zběsilá. Jakoby tím byly spuštěny nějaké procesy na pozadí. Podle správce jich mě jede 26 - 29.

Takže přehlceno by to nemělo být. Šipka kurzoru se mi neustále rozdvojuje - šipka - hodiny. Prostě to trvá dlouho.

Možná, že to souvisí se systémovými službami.Nevím. Prosím o radu. Díky.*cert*

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

2x

Podle mě je počítač zahlcený nebo má hodně málo paměti RAM. Pokud máte méně, nže 1GB paměti RAM, zvažte prosím navýšení. Kolik paměti RAM v systému máte a jak rychlý máte procesor zjistíte tak, že kliknete na Start, kliknete pravým tl. myši na Tento počítač a zvolíte Vlastnosti.

Jinak určitě doporučuju jednou za 14 dní pravidelně čistit počítač programem CCleaner. Jen při instalaci CCleaneru odškrtněte volbu instalovat google chrome. CCleaner je narozdíl od většiny jiných čističů bezpečný čistič a jeho použití je tak snadné, že se ani běžný uživatel nemusí bát ho používat. S CCleanerem vyčistěte jak disk, tak i registr. CCleaner je zdarma a v češtině.

Poté doporučuju, jak psal mowla, defragmentovat disk, a to buď pomocí programu Defragmentace disku, který Windows obsahuje a který najdete v Start-Programy-příslušenství-Systémové nástroje-Defragmentace disku nebo pomocí programu Defraggler. Defraggler je stejně jako CCleaner zdarma, v češtině a od toho samého výrobce. Jen při instalaci Defraggleru odškrtněte volbu instalovat google toolbar.

Dobré by bylo nechat zkontrolovat počítač buď vaším antivirovým&antispyware programem nebo online programem ESET Online Scanner. Stačí do Internet Exploreru zadat tuto adresu: eset.cz/... a můžete spustit celou kontrolu Vašeho počítače zdarma.

Nebylo by i na škodu, kdyby jste se podíval do Start-Ovládací panely-Systém-Upřesnit-Výkon-Nastavení a nechal si jen zaškrtnuté následující efekty: Pužít stíny popisků ikon na ploše, Použít vizuální styly na okna a tlačítka (←pokud používáte Klasické nastavení, takové to šedé, tak to odškrtněte), Vyhladit hrany obrazovkových písem a Zobrazit položky Práce se složkou. Uvidíte, že to nebude vidět, když to tkahle osekáte a zrychlí to načítání těch různých nabídek, když kliknete pravým tl. myši na soubor, a podobně.

Dále, v CCleaneru klikněte na Nástroje a v kategorii Odinstalovat se podívejte na to, co tam máte za programy. ty co nepoužíváte, odinstalujte. Pokud tam uvidíte slovo toolbar, tak to odinstalujte určitě. Pak klikněte na tlačítko Start (v CCleaneru) a podívejte se na seznam programů, co se spouští se startem systému. To, co nepotřebujete, deaktivujte(disable), případně po restartu systému zde v CClenaeru vymažte(delete).

Na závěr ještě jedno doporučení - Plocha - lidé tam často skladují vše možné. Jneže to, co tam je uložené, systém vždy načítá při svém startu do paměti a stále je tam drží. Proto na Plochu patří pouze nejpoužívanější spouštěče programů. Na plochu určitě nepatří obrázky, filmy, hudba a další velké soubory. Od toho je tam složka Dokumenty a její podsložky Hudba, Filmy a Obrázky. Zástpce těchto složek najdete i v Nabídce Start, takže jsou hned po ruce.

mowla*
hodnocení

1x

Primárně by bylo vhodné disk ´pročistit´ např. programem CCleaner (stáhnout lze třeba z slunecnice.cz/... ), pak udělat defragmentaci - Tento počítač - "disk" - Vlastnosti - Defragmentovat. Je-li v počítači více logických disků, pak defragmentovat všechny...

iz*
hodnocení

0x

Všechno podstatné Vám napsal @bena .

Já jenom doplním, že mi 26 až 29 programů při startu Windows XP přijde hrozně moc. Při startu spouštím 4 až 5 programů, vše ostatní stačí spustit až v případě potřeby po naběhnutí systému. (Windows XP provozuji na 256 MB RAM. Mám sice v plánu rozsšíření, ale zatím mi to nějak nevychází.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]