Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nejde spustit operační systém

Od: lokodan odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit jak spustit operační systém včera počítač normálně fungoval a dnes nejde zapnout.

Stále se vypíná najede mi to do výběru jakým způsobec window spustit a cokoli vyberu tak se počítač vypne může mi prosím někdo poradit jak ho opravit.

Děkuji za odpověď

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

0x

Pokud se počítač VYPNE, bude zřejmě problém se zdrojem, zkusil bych na zkoušku vyměnit za nový (nebo takový, kterému nehapruje napětí).

lokodan
hodnocení

zdroj je na 100 procent fuknční píše mi to overclocking failed please enter setup to re configure your system

Tak máš přetaktovaný procesor... Nastav v BIOSu DEFAULT nastavení ;)

lokodan
hodnocení

To si myslím taky a kde to prosím tě najdu?do biosu jsem najel ale nikde jsme to DEFALUT nenašel

bena*

Nenastavoval jste něco v BIOSu? Je možné, že je moc přetaktovaný procesor. Koukněte se do BIOSu nebo ho kdyžtak vyresetujte (na základní desce odpojte na minutku, nezapomeňte před otevřením počítače vypojit všechny kabely, hlavně tedy elektriku).

Pokud je zdroj starší více jak 3-4 roky, doporučuju ho odnést na test, zda-li mu neskáče napěti. Je to dobrá prevence, protože vadný zdroj může klidně odpálit základní desku...

doplněno 13.08.12 18:23:

Aha, mikihans byl rychlejší, nějak jsem se zakoukal na televizi :D

V BIOSu to většinou najdete v Advanced system configuration nebo taknějak.

lokodan
hodnocení

jj dělal protože jsem instaloval xp a nechtelo mi to najit harddisk tak jsem cosik pozmenil ale normalne to jelo a pak se vypl a uz se mu nejak nechce

bena*

BIOS by měl nastavovat a měnit pouze zkušenější uživatel. Kdyžtak ho vyresetujte vyjmutím té baterie a postupně si projeďte ty položky. Nastavte si jen datum, čas a případně připojená zařízení (disketovka, CD-ROMka, pevný disk), pokud si je BIOS nenajde sám.

lokodan
hodnocení

jo ted to ctu ja uz to zkousel tu baterii ale jen jsem ji vytahl a dal zpet tak to tedy zkusim zatim diky

lokodan
hodnocení

a jeste jsem se chtel zeptat co mam tedy odpojit na te zakladni desce?

bena*

Takovou malou placatou baterku, typ CR2032. ta baterka má zhruba v průměru 1cm...

lokodan
hodnocení

tak ted jsem ji vytahl ale jinak diky za ochotu

a vytáhnout při počítači odpojeném od elektřiny... a pro jistotu aspoň na půl minuty nechat vytaženou ;)

lokodan
hodnocení

jeste je nejaka varianta?

lokodan
hodnocení

tak to asi nepohlo windows mi stale nechce nabehnout

Dej to k nekomu zkusenejsimu. Buhvi co s tim provadis.

doplněno 13.08.12 19:46:

Jestli ho budes hazet z okna tak mi rekni kde bydlis a ja si ho pujdu pod okno chytit. Ja uz bych se o nej odborne postaral. ;)

lokodan
hodnocení

Diky za radu debil nejsem nejsem zase nejaky profik ale vim co delam asi bude rozumejsi ho vyhodit z okna :DDDDD

bena*

tak jinak nevím, zkusil bych ještě otestovat paměti RAM, jeslti nejsou vadný. Stáhněte a vytvořte si spouštěcí CD nebo disketu či flešku programu MemTEST86+

Jinak bych to viděl na reinstalaci, nejlépe čistou instalaci systému. Licenční klíč by měl být vylepen na bedně počítače nebo by měl být na obale instalačního CD. Pokud budete dělat čistou instalaci, rozdělte si disk tak, aby jset měl zvlášť systém a data.

Před instalací si zálohujte data z disku pomocí nějakého Live CD, třeba přes Slax.

Pro systém, to bude diskový oddíl C:, stačí 20-40GB, zbytek dejte na data. Případně si disk ještě rozdělte na víc oddílů, udělejte si třeba extra oddíl pro programy. Po instalaci klasika, tj. nainstalovat ovladače, aktualizace, antivirový&antispyware program, další programy a obnovit ze záloh.

Pokud nemáte legální Windows, zkuste Linux, třeba Xubuntu.

lokodan
hodnocení

No jde o to ze kdyz jsme zkousel reinstalaci tak mi to napise ze nebyli nalezeny zadne pevne disky nejde instalovat

bena*
A BIOS disk vidí? Jakého je typu? SATA nebo PATA?
A jak psal fatalwir, tohle by chtělo dát někomu zkušenějšímu, obávám se, podle toho jak píšete, že to nezvládnete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]