Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Připojování k internet bance přes wifi

Od: mysinka odpovědí: 14 změna:

Dobrý den. Využívám služeb internetového bankovnictví a dosud jsem se připojovala přes pevnou linku prostřednictvím kabelu. Nyní máme wifi, a tak bych se ráda zeptala, jestli je připojování se k bance přes wifi nějakým způsobem rizikovější pokud jde o zabezpečení. Je pro internet banking nějaký obecně doporučovaný způsob připojování, nebo je to jedno? Předem díky za rady.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

0x

Důležitý je používat firewall, aktualizovaný antivirový&antispyware program a bezpečný internetový prohlížeč (například Internet Explorer 9). A pokud se připojujete přes wifinu, tak se ujistěte, že je zaheslovaná (ideálně přes WPA2). Jinak není čeho se bát.

mowla*
hodnocení

0x

Ano, wifi je rizikovější, než třeba kabel. Představte si rozdíl - data přenášená wifi jsou šířena do celého okolního prostoru, kdežto data přenášená kabelem tečou pouze po drátech kabelu. Obé lze ´odposlechnout´, ale je jasné, co snáz.

Proto existují zabezpečovací ´doplňky´ (zejména) pro wifi přenosy (kryptování přenosu s různou kvalitou klíčů i šifer apod.).

Pokud máte wifi zabezpečeno nejnovějšími šiframi, je povařováno za relativně bezpečné, přesto ale nedosahuje míry bezpečnosti metaliky (kabeláž). Navíc - heslo je tajné jen do doby, než je někomu sdělíte (třeba návštěvě s telefonem) a nebo než někdo šifrovací algoritmus prolomí.

Osobně pro ´citlivá´ připojení doporučuju kabel - i když pravděpodobnost, že zrovna vaši wifinu někdo poslouchá s cílem vás okrást (a dostatečně to umí) je mizivá...

;)

doplněno 09.08.12 12:21:

"Zabezpečení a zaheslování u připojování přes kabel" - zabezpečení účtu a obezřetnost při práci s heslem (atd.) samozřejmě (obdobně jako třeba při používání platební karty). Nepotřebujete ale dodatečné technické řešení zabezpečení přenosu.

mysinka
hodnocení

No asi si vždy pro jistotu u internet bankingu připojím internet přes kabel. Je i u připojování přes kabel nutné také nějaké speciální zabezpečení nebo zaheslování?

bena*

Kabel je samozřejmě jistota, ale pokud wifinu máte zaheslovanou a nejste jak Kelišová a neroztroubíte heslo po okolí, nebál bych se.

Jinak pokud se budete připojovat přes kabel, tak kabel zapojíte do zdířky v počítači, počkáte vteřinku a můžete surfovat. Není třeba žádných hesel.

mysinka
hodnocení

Ještě jedna hloupá otázka. Kde najdu odkaz na zaheslování wifi? Je to někde přes ovládací panely? Tohle je pro mě tak trochu španělská vesnice.

mowla*

Stupeň kryptování (ochrany - WEP, WPA, WPA2...) nastavujete při konfiguraci sítě (routeru), heslo generuje wifi router...

bena*

Musíte se připojit přes Internet Explorer nebo alternativní prohlížeč do nastavení toho routeru. Nevím, co máte za značku "krabičky" (router/modem), takže jste teď na tahu Vy. Běžně ty adresy do nastavení jsou 192.168.0.1, 192.168.0.50, 192.168.1.1, 192.168.2.1, 192.168.1.254, 192.168.100.254 nebo 10.0.0.138.

Přihlašovací údajevětšinou jména: admin, super nebo user, heslo buď prázdné nebo admin, user nebo 1234.

mysinka
hodnocení

Modem mám tento: o2.cz/...

Jako prohlížeč mám Mozilla Firefox.

bena*

Takže se připojíte na adresu 10.0.0.138, jméno a heslo je admin.

Kdyžtak zde si můžete stáhnout manuál, pokud ho nemáte: o2.cz/...

Tam pak podle něj si můžete změnit jméno a heslo do nastavení, kdyby se to někomu náhodou podařilo prolomit hádáním hesla (zabezpečení WPA2 zatím nebylo prolomeno), můžete si i nastavit další věci. Takhle se dobře budete i učit - kouknete do příručky, nastavíte si to a ž budete vědět, jak na to příště.

mysinka
hodnocení

Moc díky, snad to nějak zvládnu :)

hodnocení

0x

Je to rizikovejsi. I pres zabezoeceni se ujistete, ze se pripojujete ke spravnemu AP. Kdyby o to nekdo stal, mohl by se Vam snazit podvrhnout silnejsi signal sve WIFI a odposlouchavat tak vasi komunikaci.

mysinka
hodnocení

Jistota je jistota, nejspíš raději zůstanu u toho kabelu. Díky moc za rady :)

dzordz*
hodnocení

0x

Jestli má někdo fyzicky přístup k pc, nemusí týdny lámat heslo z komunikace, která lítá vzduchem, protože ho na pc najde během pár vteřin.

Dakon už zmínil to, co jsem chtěl napsat. Tak ještě doplním, že všechny tyhle rady platí pro vaši soukromou wifi, na cizí nebo na veřejné wifi do banky nikdy.

doplněno 09.08.12 23:43:

Tak samozřejmě :) Bral jsem to z pohledu toho, že má vlastní ntb / mobil, akorát cizí připojení.

mowla*

Já bych tohle pravidlo rozšířil - na cizí síti či cizím počítači do banky nikdy (nejde-li o počítač/síť dané banky)... ;)

V netkavárně, v knajpě, v knihovně... - nikde, kde adminovi počítače či sítě nevěřím jako sám sobě!

doplněno 09.08.12 23:30:

BTW - kolik lídí si tohleuvědomuje či ví?

*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]