Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přepnutí oddílu HDD

Od: holka* odpovědí: 10 změna:

Zdravím, mám menší problém. Měla jsem na komplu windows 7. Něco jsem zkoušela a rozdělila si HDD opticky na C a D. Na cecku byly widle7 a na druhý jsem nainstalovala XPčka. Asi po týdnu jsem chtěla jít do těch sedmiček a stáhla jsem si jakýsi program, který nastavil, že se bude spuštět primárně sedmička, jenže tam se něco posralo a nejde to spustit, to nevadí, nechci ho zachránit nebylo na něm nic důležitého. Nicméně nevim, jak mám nastavit, aby se zase spouštělo XPéčko.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

0x
Jaký program to byl? jinak vložte CD WinXp, spustit konzoli zotavení stisknutím R v prvním menu, přihlásit se přes administrátora a opravit, resp. Vytvořit nový spouštěč v Master boot record [MBR]. Jakým příkazem přesně se to dělá, teď z hlavy nevím, ale po zadání help uvidíte všechny příkazy, které můžete použít.
mowla*

Je to příkaz fixboot - ale podle mne byl původní spouštěč z Win7, takže by měl proběhnout Repair ´sedmiček´ - tedy - jen se domnívám. . . ;)

Problém je, že tohle může MBR bořit úplně (?co to bylo za program?)...

Asi bych předem doporučil nabootovat odjinud a zazálohovat ´cenná´ data...

doplněno 07.08.12 11:05:

OK... Můžeš nabootovat z jiného media? - CD, flash... Vřele bych doporučil data z disku (XP) zazálohovat (tedy jsou-li tam nějaká důležitá data) - tyhle´pokusy´ mohou skončit úplnou reinstalací... ;)

Pak - jak psal Bena, nabootovat z instalačky XP do konzoly a spustit příkaz fixboot - popis je např. na tipypropc.cz/... ...

holka*
hodnocení

Ten program si vážne nepamatuji, je nainstalovaný na tom XPéčku. Ten repair sedmiček nechci, z tama jsou asi smazané nějaké data, nic na těch sedmičkách není, klidně se můžou smazat, chci se jen dostat do těch xpeček.

bena*

Tak oddíl/disk s Windows 7 odstraňte, zůstane Vám nevyužité volné místo (lze použít pro zálohy například) a Windows XP rozchodíte tak, jak jsem psal výše a jak mowla doplnil.

holkaa

No mám menší problém... Když vložím cdečko s winem a chci spustit konzoli zotavení, tak tam tu nabídku nemám, prostě to jde rovnou k výběru místa k instalaci. Co mám dělat?

mowla*

Po startu počítače mačkej opakovaně klávesu F8, objeví se ´meníčko´ možností startu...

doplněno 07.08.12 21:26:

Kukni na odkaz, který jsem ti poslal v 11:05 - je tam popis (přiznám se, nechce semi to opisovat ;) )...

holkaa

Když to mačkám, tak se nic nestane.

holkaa
tak uz to jde. A co mam delat s tou nabidkou?
holkaa

Nojo, ale nic takového se mi nezobrazí..

mowla*

1. Nastartuješ do "konzoly" - máš?

2. Zvolíš oddíl (diskový - instalaci Win), který chceš opravit - máš?

3. Přihlásíš se jako administrator dané instalace - máš?

4. Zadáš příkaz fixboot

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]