Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, uvažuji o koupi silnějšího procesoru. Dnes mám Pentium 2,7GHz. A vybírám mezi těmito dvěmi.
Pentium je udájně již starý a tzv. ořezaný.
Tak který? Na co se při koupi zaměřit? Pouze na socket a frekvenci?
Socket 775.
Jde mi pouze o výpočetní výkon.
Jestli ti jde jenom o procesor, pak z těch dvou rozhodně 5700. Oba jsou dvoujádra, výkonově stejná (5700 o malinko vyšší), ale cena je poloviční. Do socketu 775 se už procesory špatně shánějí, další možnost je E6800 3.2GHz, je o cosi výkonější.
Porovnání výkonu zde: cpubenchmark.net/...
Tak když jsem se rozhodl koupit nový procesor, napadlo mě že můžu konečně vyzkoučet taktování. A tak jsem taktoval. nejdříve jsem zvyšoval napětí procesoru a potom jsem si všimnul že jde zvýšit i frekvence. Po mnoho restartech a testech jsem nastavil voltáž zpět na 1,28750V a místo toho jsem zvýšil frekvenci. Nyní jede původní procesor intel E5400 2,7GHz na taktu 3,25Ghz. A nejvyšší frekvence která lze v biosu nastavit je nějakých 9,5GHz. To jsem ale neryskoval. Samozřejmě po změně Jsem dělal testy a sledoval teplotu při plném zatížení.
V pc mám nyní taktovanou grafiku i procesor a uvažuju zda je tedy nutné kupovat nový procesor.
Jinak když jela grafika i procesor na 100% byla spotřeba pc nejvýše 150W nyní když je taktovaný procesor je spotřeba 197W. (grafická byla taktována už dávno.)
doplněno 05.08.12 13:32:Jinak mám samozřejmě dvoujádro.
Když už jsme u toho jaká je přípustná teplota pro CPU a mám zkusit ještě vyšší frekvenci? Například 3,5GHz? Nyní je teplota při 100% zatížení CPU k 70°C.
Napětím výkon nezvýšíš, pouze zvýšíš stabilitu přetaktovaného (víc výkonu - víc šťávy). Někde jsem četl, že jde vzduchem chladit až do 4.5 GHz (samozřejmě s nějakýma pořádnýma větrákama). Maximální teplota je 75 stupňů, 80 už je problém. Takže nahoru už se moc nepouštěj.
S tím přetaktováním asi takhle: Silnější procesory můžeš taky přetaktovat a máš vyšší výkon. Já bych osobně raději koupil výkonější a nechal ho tak (popřípadě maličko zvedl) než mít extrémně přetaktovaný starý. Do socketu 775 už se pomalu procesory nedají sehnat, tak pokud ti odejde ten přetaktovaný třeba za půl roku, tak jiný procesor neseženeš a musíš koupit novou desku + procesor.
O kolik bych měl zvýšit napětí? Když původní napětí je 1,28750V a frekvence 2,7GHz a aktuální je 1,28750V a 3.5GHz
doplněno 05.08.12 14:55:A ještě k tomu chlazení. Momentálně mám toto chlazeni.heureka.cz/...
A chci koupit toto: czc.cz/...
Uchladí to ten nový? Když ten starý to chladí na 70% při 100% CPU
doplněno 05.08.12 14:55:70°C ne procent
doplněno 05.08.12 15:12:Tak napětí řídí počítač. Když ho chcu dát manuálně začne tam blikat červeně že je počítač v neoptimálním rozložení. To před přetaktováním neblikalo. Počítač se pomocí nastavení napětí bude vlastně sám udržovat v rovnováze ne?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.