Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
dělám jednu grafickou práci a potřeboval bych, aby byl samotný text napsaný správně. Procházím a googlím různé weby o typografii, abych věděl, jak správně mají být některé znaky napsány, ale někde je to psáno tak a někde zase jinak.
1) Uvozovky. Mám název výstavy a chci jej dát do uvozovek. Jak je ale napsat spávně? Někde je napsáno že by to v češtině mělo být před slovem dole (99) a za slovem nahoře (66) takže takto "Název" , ale zároveň jsem někde četl, že takto "název".
2) Jak je to s pomlčkou u datumu a mezerou. Mám datum 11.1.2012 - 22.2.2012. Má být mezera před a za pomlčkou? Někde píšou že by to mělo ve smyslu "až" být bez mezery, ale když to tak udělám, tak to vypadá hrozně nepřehledně a pak jsou ty datumy hrozně nalepené na sebe.
3) jak je to s mezerou za tečkou u datumu 11.1.2012 a 1. ledna.
4) jak je to u času 11:00. Má se používat tečka, nebo dvojtečka, nebo je to jedno?
Jde mi o to, aby byl text napsán typograficky správně a podle pravidel. Nerad bych si udělal ostudu a měl něco špatně, ale typografie je něco, co se mi pořád nedaří nějak pobrat. Děkuji
Ad 1. Česky správně je před výrazem uvozovky dole, za výrazem nahoře
Ad 2. Mezera vždy za tečkou a před i za pomlčkou (11. 1. 2012 - 22. 2. 2012), volil bych formu 1. ledna - 22. února 2012
Ad 3. Za tečkou vždy mezera (1. 1. 2012 a 1. ledna)
Ad 4. Považuju dvojtečku za ´lepší´, ale může být i tečka.
Ad 2. Aha, já měl vždycky za to, že za tečkou se dělá mezera jenom v normálních větách, ale u datumu je datum bez mezery. Co se týká ale pomlčky, tak třeba tady je právě uvedeno, že by to mělo být v případě "až"bez mezery: typomil.com/...
- citace -
Pomlčka ve smyslu od do, až, versus...
Sází se zásadně bez mezer, nesmí být na začátku ani na konci řádku. Pukud tak řádek vychází a nemáme možnost, jak se tomuto vyhnout, je nutné nahradit pomlčku slovním výrazem.
Příklady:
Otevřeno 8.00—20.00 hodin
V současnosti vážím 70—90 kilogramů.
-
Takže toto mě právě trošku mate a nejsem si teď tak úplně jistý.
Souhlasím s Mowlou, časy a obyč čísla můžete mít takhle, ale u rozmezí dat by měla být mezera (a tahle široká pomlčka, ne poloviční, spojovník).
Co se týče uvozovek, neumím si představit, že by tam některá varianta vypadala dobře
Jako myslíte, že úplně bez uvozovek by to bylo lepší. Jde totiž o větu ve smylu Vás zve na výstavu s názvem "Bla bla bla".
Název výstavy bez uvozovek a bez spojení "s názvem" Časové údaje (hodiny) se v běžném textu píší s tečkou (dvojtečka se používá ve sportu) V datech pište za tečkou pevnou mezeru
_____ Zveme Vás na výstavu Flora Olomouc Doba konání: 11. srpna — 13. září 2012 Otvírací doba: 8.00—20.00 hodin
...a bez spojení "s názvem"
Ano jenže to byl takový příklad věty. Ta věta je trošku delší. Něco jako Vás zve na výstavu olejových obrazů Honzy Nováka s názvem "bla bla bla". V tom případě je tam použití spojení "s názvem" podle mě vhodné, než bez toho.
...navíc to výstavu olejových obrazů (to je použito jenom jako příklad) jsem zvýraznil. Trošku mi vadí, že to spojení není v prvním pádě, což by asi bylo u výrazného textu lepší, ale jinak se mi to nepodařilo napsat. Ještě jsem přemýšlel, že zvýrazním samotný název výstavy, ale ten mi nepřijde tak důležitý, že by rovnou řekl o co jde.
Myslím, že na to jdete úplně špatně. Sice tu nějak nevidím, jestli jde o plakát, leták nebo něco jiného, ale rozhodně to není žádný slohový útvar, který by musel mít oslovení, úvod, myšlenku a závěr. Texty ani věty tam nemusejí vůbec být, stačí nezbytné minimum informací, pak nějaká ta poutavá grafika, rozumné rozložení, rozumné množství místa, ale to už je na vás.
Úplně by stačilo něco takového:
BLABLABLA
výstava obrazů Honzy Nováka
-vložená grafika, obraz, fotky či kýhovíra-
1. 2. - 3. 4. 2013
galerie Pod Dubem, Budovatelů 13/2a. Těšíme se!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.