Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Linux pro 15 let staré PC

Od: mates8* odpovědí: 4 změna:

Mám takový problém s PC (Procesor: Intel Pentium III 450 MHz, Ram:64 Mb, Hdd: 8Gb). Dříve v něm byl windows 98, který mi nevyhovoval z důvodu zastaralosti a nestability, tak jsem ho odinstaloval a chtěl jsem na něj nainstalovat Windows XP Profesional 32- bit. Byl to legální Windows, ale nějak nechtěl uznat Product Key při instalaci. Paměť ram samozřejmě časem vyměním za 512 Mb a Hdd za 80 Gb, ale ten procesor to bude "brzdit" pořád. Takže jsem se rozkodl, že by nebylo na škodu tam nainstalovat nějakou z linuxových distribucí, na kterou bych se chtěl zeptat. Nejlepší by bylo, kdyby jste mi sem dali nějaký odkaz se stažením nějakého toho linuxu který by se pro toto PC hodil (nejlépe osobně vyzkoušený) ve formátu iso, aby se to dalo vypálit jako obraz např. na DVD. (píši z jiného PC, na kterém to budu i vypalovat). Předem děkuji za všechny odkazy, nebo mě z toho "trefí" Pepka *sok*. Předem děkuji...*ua*

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

0x

Zkuste Ubuntu, s tím asi máte největší šanci na úspěch.

U takhle starého pc se nedá říct konkrétně, co půjde a co ne. Obyč ps/2 a usb zařízení jo, ale třeba multimediální tlačítka na nich už možná ne. Obyč síťovka ano, ale wifi.. kdo ví. Grafika a zvukovka dle typu, výrobce, modelu.. Ati a nVidia určitě, tradiční integrované zvukovky taky, ostatní jak co a jak dobře. Ale celkově by to víceméně mělo jít.

doplněno 29.07.12 23:58:

No s tím nastavením, jak se nainstaluje "z krabice", to plynulé asi nebude :) Ale s pár úpravama to bude fungovat normálně, měl jsem ho kdysi i na něčem ještě horším.

iz*
hodnocení

0x

Já mám u starých PC dobré zkušenosti s posledními distribucemi Linuxu Mandrake i s prvními verzemi Mandrivy. Novější jsem zatím nezkoušela.

hodnocení

0x

Ubuntu na tomhle dědulovi alespon poslední verze plynule určo nepofrčí...

On SSD disk by udělal v té mašince rozruch ale ta cena...

Jinak bych spíše doporučil slax či jinou už v instalačce malou verzi...

bena*
hodnocení

0x

64MB RAM je hrozně málo, SD-RAM najdete i na smeťáku. Dobrý by bylo aspoň 128MB a víc.

Na tenhle stroj bych dal buď DeLi Linux nebo Puppy Linux. Lubuntu chce aspoň 128MB, starší Xubuntu 192MB, novější Xubuntu a starší ubuntu 384MB,nové ubuntu aspoň 512MB.

Takže se stavte na smeťáku a paměť navyšte, 64MB, to je opravdu hrozně málo...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]