Nejste přihlášen/a.
Mam netbook, momentálně bez pevného disku a potřebuji rozjet Operační Systém z flashky nebo paměťové karty, netbook bouhžel nemá CD/DVD rom. Nevíte o něčem, vím že něco je od linuxu ale konkrétně jsem nenašel
předem díiky
Jacku, nepochopil jsi otázku.
Vyzkoušeno mám např. Ubuntu, SLAX (obojí z Flashky), nebo pokud chceš Windows, tak si stáhni na Uloz.to Hiren's Boot CD (nějakou verzi 15) a tady je návod jak to rozjet z Flash disku hiren.info/...
mimo plno diagnostických nástrojů obsahuje i Partition Manager (jedoucí pod live verzí Linuxu) a MiniXP.
Doporučuji třeba Mint nebo Kubuntu a, až budeš mít HDD, rovnou si ho tam dát místo Windows Pokud máš k dispozici počítač s Windows, bootovací "flashku" umí vytvořit třeba LiLi - z ní pak jednak můžeš přímo spustit OS bez potřeby HDD v netbooku a jednak ten OS pak rovnou nainstalovat na HDD.
OS je plně funkční, jde v něm normálně pracovat - včetně instalace aktualizací a nových programů. Základní potřebné programy (WWW prohlížeč, IM a emailový klient, kancelářské sada...) jsou již předinstalovány.
doplněno 24.02.13 21:54: Dostat 2 doby během psaní odpovědi se mi nepovede jen tak denně, dík
Dobrý den, pro boot OS Linux z flashky musí být zapsán zavaděč v MBR na flashce. Puppy Linux je poměrně specifická odnož Linuxu a není v češtině. Zkuste SLAX, který je český a zavaděč se tam vytvoří pod Windows kliknutím na "boot/syslinux/syslinux.exe". Řekl bych, že SLAX je prostředím víc podobný Windows. Po stažení jednoho souboru (217 MB) se tento rozpakuje na flashku a jsou tam dvě složky (boot, slax). Před vytvořením zavaděče si zkontrolujte, že je v PC připojena jen jedna a ta správná flashka.
Ten boot z USB se potom musí nastavit i v BIOSu toho NTB. Zkusím Vám dát odkaz na SLAX - vyberte si českou verzi pro USB (soubor ZIP). Jinak, ta flashka by měla být formátována na filesystém FAT i jako bootovatelná a pro SLAX stačí velikost 2 GB. Zdravím!
doplněno 24.02.13 23:51:Teď jsem zjistil, že u nové verze 7 u SLAXu je trochu jiný postup při tvorbě zavaděče (já mám verzi 6).
Podívejte se viz odkaz, ale není to velká změna. Omlouvám se za nepřesnost.
Ja som skúšal LiLi, Slax... všetko podla návodu a stále mi to hlási "Reboot and select proper boot device..." USB disk Sony 16GB FAT32, Notebook ASUS, Windows7. Neviem v čom je chyba, ale už si pripadám ako magor, lebo tam nie je čo pokaziť a nejde to ani na jednom notebooku Asus. Iný som neskúšal. Na systéme v ktorom beží software, ktorý vytvorí boot loader by záležať nemalo, akýkoľvek BIOS by mal nájsť a rozoznať boot loader, USB disk by tiež nemal mať žiadny vplyv. Možno kapacita bootovatelného média je veľká a nie je BIOSom podporovaná, ale to bude asi tiež dobrá blbosť. Pripadám si, že len mne vždy nebeží všetko na prvý krát ako druhým deťom a ak existuje nejaký zádrhel, ktorý by sa prípadne a vzácne mohol vyskytnúť, tak u mňa sa vyskytne stopercentne.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.