Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

OS z flasky

Od: digimon* odpovědí: 9 změna:

Mam netbook, momentálně bez pevného disku a potřebuji rozjet Operační Systém z flashky nebo paměťové karty, netbook bouhžel nemá CD/DVD rom. Nevíte o něčem, vím že něco je od linuxu ale konkrétně jsem nenašel

předem díiky

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Jacku, nepochopil jsi otázku.

Vyzkoušeno mám např. Ubuntu, SLAX (obojí z Flashky), nebo pokud chceš Windows, tak si stáhni na Uloz.to Hiren's Boot CD (nějakou verzi 15) a tady je návod jak to rozjet z Flash disku hiren.info/...

mimo plno diagnostických nástrojů obsahuje i Partition Manager (jedoucí pod live verzí Linuxu) a MiniXP.

digimon*
hodnocení

tak jsem to podle toho návodu udělal a hodil tam linux puppy ale i když jsem nastavil flash ve windows jako boot tak mi to pořád hlásí " Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot media in selected Boot device an press any

key"

praivo*
hodnocení

2x

Doporučuji třeba Mint nebo Kubuntu a, až budeš mít HDD, rovnou si ho tam dát místo Windows ;) Pokud máš k dispozici počítač s Windows, bootovací "flashku" umí vytvořit třeba LiLi - z ní pak jednak můžeš přímo spustit OS bez potřeby HDD v netbooku a jednak ten OS pak rovnou nainstalovat na HDD.

doplněno 24.02.13 21:53:

OS je plně funkční, jde v něm normálně pracovat - včetně instalace aktualizací a nových programů. Základní potřebné programy (WWW prohlížeč, IM a emailový klient, kancelářské sada...) jsou již předinstalovány.

doplněno 24.02.13 21:54:

Dostat 2 doby během psaní odpovědi se mi nepovede jen tak denně, dík :)

doplněno 24.02.13 22:08:
"i když jsem nastavil flash ve windows jako boot" -? Flash se nastavuje jako bootovací v BIOSu netbooku...
digimon*
hodnocení

tak jsem to podle toho návodu udělal a hodil tam linux puppy ale i když jsem nastavil flash ve windows jako boot tak mi to pořád hlásí " Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot media in selected Boot device an press any
key"
ben®

Dobrý den, pro boot OS Linux z flashky musí být zapsán zavaděč v MBR na flashce. Puppy Linux je poměrně specifická odnož Linuxu a není v češtině. Zkuste SLAX, který je český a zavaděč se tam vytvoří pod Windows kliknutím na "boot/syslinux/syslinux.exe". Řekl bych, že SLAX je prostředím víc podobný Windows. Po stažení jednoho souboru (217 MB) se tento rozpakuje na flashku a jsou tam dvě složky (boot, slax). Před vytvořením zavaděče si zkontrolujte, že je v PC připojena jen jedna a ta správná flashka.

Ten boot z USB se potom musí nastavit i v BIOSu toho NTB. Zkusím Vám dát odkaz na SLAX - vyberte si českou verzi pro USB (soubor ZIP). Jinak, ta flashka by měla být formátována na filesystém FAT i jako bootovatelná a pro SLAX stačí velikost 2 GB. Zdravím!

slax.org/...

doplněno 24.02.13 23:51:

Teď jsem zjistil, že u nové verze 7 u SLAXu je trochu jiný postup při tvorbě zavaděče (já mám verzi 6).

Podívejte se viz odkaz, ale není to velká změna. Omlouvám se za nepřesnost.

slax.org/...

praivo*

Dělal jsi to přes LiLi? Ten vytvoří zavaděč (bootloader) sám. Někde jsi musel udělat chybu.

nespoznany

Ja som skúšal LiLi, Slax... všetko podla návodu a stále mi to hlási "Reboot and select proper boot device..." USB disk Sony 16GB FAT32, Notebook ASUS, Windows7. Neviem v čom je chyba, ale už si pripadám ako magor, lebo tam nie je čo pokaziť a nejde to ani na jednom notebooku Asus. Iný som neskúšal. Na systéme v ktorom beží software, ktorý vytvorí boot loader by záležať nemalo, akýkoľvek BIOS by mal nájsť a rozoznať boot loader, USB disk by tiež nemal mať žiadny vplyv. Možno kapacita bootovatelného média je veľká a nie je BIOSom podporovaná, ale to bude asi tiež dobrá blbosť. Pripadám si, že len mne vždy nebeží všetko na prvý krát ako druhým deťom a ak existuje nejaký zádrhel, ktorý by sa prípadne a vzácne mohol vyskytnúť, tak u mňa sa vyskytne stopercentne.

jack*
hodnocení

0x
hanher*

Ale tenhle článek pojednává o zavedení Win z flash disku, neřeší spouštění.

milan-knizek.net/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]