Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Defragmentace,jak často?

Od: mara78 odpovědí: 20 změna:

Zdravim,mám na vás dotaz ohledně defragmentace,a sice jak často defragmentovat?Používám defraggler a rád bych věděl jak často se má používat,jednou za týden,za dva či jednou za měsíc?A stejná otázka ohledně ccleaneru...Moc díky za odpověď!

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Otázka je poněkud obtížně zodpovvěditelná, protože použití ani jednoho ze zmíněných programůnení závislé na čase, ale na stavu počítače.

Defragmentace je potřebná tehdy, když máte ´rozbité´ soubory - což způsobují zápisy a mazání souborů - tedy podle toho, jak často mažete a zapisujete. Vhodné je po každé instalaci nového SW.

CCleaner zase (zejména) čistí pozůstatky po brouwsdání netem (a odinstalacích).

hodnocení

0x

Ono je to většinou docela zbytečné :D

bena*
hodnocení

0x
Defragmentace systémového disku dělejte tak jednou za 3 - 4 týdny,stačí to. Denně na systémovém disku se ději změny a tak je dobré to takhle dělat. Na datovém disku podle potřeby, já datový disk defragmentuju jednou za 2 měsíce. Ono pokud tam ale denně docela dost zapisujete, tak defragmentovat jako systémový.
Systém na defragmentovaným disku je rychlejší, než fragmentovém a i práce s diskem je trošku rychlejší.
kelllne*

a jak defragmentovat disk? vymaze se mi neco?

Díky.

doplněno 21.07.12 13:56:

me to nepridalo zadne volne misto? co se stim vubec stalo?

Fragment = část, kousek, úlomek ... Defragmentace = zcelování

Při ukládání souborů na disk se data ukládají na místa, která jsou volná. Pokud je soubor větší, než volné místo, jeho část se uloží na další volné místo někde jinde na disku. Nebo na jiná další volná místa. Při mazání zase vznikají další "díry", teda volná místa a do nich se ukládají další data. Časem se stane, že jeden soubor je uložený na více místech a při jeho otvírání či používání déle trvá jeho celé načtení. Proto se provádí defragmentace, která se snaží stále fragmenty - části- spojit opět do jednoho celku.

Při defragmentaci se žádná data neztrácejí, nemažou, pouze přesouvají.

o defragmentaci se tu už nedávno psalo, např. na poradte.cz/...

kelllne*

Díky.

doplněno 21.07.12 12:06:

takze na notebooku mi to ted naslo 8,5 GB mista, takze to je uzasny xD

a na stolni pocitaci mi to naslo 44 GB coz je husty :D

Doufam teda ze se nic neposkodi xD

az to bude hotove dam vedet :D

doplněno 21.07.12 15:39:

na notebooku uz to je :D a na PC to jeste bude chvilku trvat ;)

bena*

Defragmentace neslouží k vyčištění disku.

Fragmentovaný disk si můžeš představit tak, že máš prostě rozhrázený věci ve skříni. No, ale než najdeš tu věc, kterou chceš, bude ti to trvat dlouho. Defragmentace ti ty věci ve skříni srovná,uklidí, takže budeš vědět, že tady máš tuhle věc, tady zase pak tuhle.

Krásný příměr *palec*

bena*

Díky. Bmbx, Vy by jste to naházel do jiné (prázdné) skříně a znovu poté přesouval do původní ;)

dzordz*

Když pootevřete dveře a budete s tím bordelem laborovat jen tou škvírou, aby nic nevypadlo, tohle sem, teď tohle tam, tohle zaclání, teď přesuny po hromádkách, znova a líp .. :P

Ano je to tak, používám externí zálohovací disk a právě takto jednou za čas tu přiblblou defragmentaci obejdu, já se vlastně problémém defragmentace moc nezabývám *hi*

hodnocení

0x

Podstatně rychlejší, spolehlivější, bezpečnější a šetří disk - obyčejné nakopírování na jiný a zpět ;)

bena*

Kopírovat gigabajty dat tam a zpět určitě není rychlejší, bezpečnější&spolehlivější - o tom by se dalo polemizovat a šetří disk - tohle jsem v životě neviděl&neslyšel. Klasický pevný disk nemá limit na počet zápisů.

Nemá limit na počet zápisů, ale hodně se "napracuje" a stačí si to zkusit je to rychlejší a kdo to zná, tak to tak dělá ;)

doplněno 20.07.12 22:14:

Něco nevidět a neslyšet, neznamená že to neexistuje :D

bena*

To bych chtěl vidět, jak by jste přesouval 154 GB dat tam a zpět. Systém nepočítám, navíc defragmentace může probíhat i na pozadí a běžný uživatel si u toho může prohlížet internet.

P.S.: taky nemusím defrgamentovat - používám ext4 na Debianu. Ale Windowsácký se musí defragmentovat.

hm*
hodnocení

0x

Nedefragmentuji vůbec, není důvod. Používám ext3.

ladaadal*
hodnocení

0x

Já defragmentuju cca 3x-4x ročně a 1x za dva, tři roky zformátuju HDD.

buss
hodnocení

0x

Ale ono se dá nastavit v programu jak často, ne? Otázka, co se na počitadle dělá. 2x se mi stalo, že se posunula FAT, a pak to hledejte, obnovujte soubory..., dodnes jsou kdesik diskety s těmi fragmenty co už se mi nechtělo skládat. Pak na to byl nějaký program kterým se to mohlo podařit spravit. Ale to jsou 90 léta.
Je vůbec dnes program, jak se dostat na FAT, na holá data? Na jeho jméno si nevzpomenu (od Nortona?), ale někde na disku starého PC asi je.

dzordz*

Ano, (pod windows) existuje "hexeditor" (místo procházení jedním binárním souborem procházíte celým diskem od začátku do konce) s přímým přístupem na disk, který dokáže přepsat kdekoli cokoli. K tomu samozřejmě různé pokročilejší funkce. Je to free, ale název si nepamatuju.

doplněno 21.07.12 11:07:

Tak jsem to našel, jmenuje se WinHex, ale free teda není.

martinhajek*
hodnocení

0x
Defragmentuju jednou za půl roku. Zhruba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]