Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč nejde nainstalovat windows xp?

Od: ne* odpovědí: 6 změna:

Dobeý den , prosím proč mi nejde nainstalovat windows xp? více obrázek

Proč nejde nainstalovat windows xp?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Protože se pokoušíte instalátor Win XP spustit z prostředí Win 7...

Z CD je potřeba nabootovat a ideálně stávající systémový oddíl zrušit a pro XP vytvořit znovu...

doplněno 20.07.12 15:42:

Nabootovat z CD - v BIOSu nastavit jako primární boot mechaniku CD (ke změnám nastavení BIOSu, obvykle, vybízí počítač hned po restartu - stiskem klávesy - např.: F2, F8, F10, Del, Esc - jak který BIOS), uložit a počítač restartovat. Dále je potřeba se řídit pokyny instalátoru.

Reinstalace může ´skrývat´ některé zádrhely - např. Win XP nemusí mít ovladače na veškerý HW nového počítače.

Podle formulace dotazu soudím, že ´tomu´ moc nerozumíte - obraťte se na zkušenějšího člověka v okolí nebo na servis - také byste mohl skončit s nefunkčním počítačem a bez dat (máte-li nějaká uložena)...

jsj
hodnocení

a jak to mám udělat?

cinematic*

Při startu počítače bývají v dolní části obrazovky napsané klávesy pro spuštění boot menu, obvykle F10-12. Případně budete muset vlézt do BIOSu a nastavit boot priority.

bena*
hodnocení

0x
Restartujte počítač a nastavte bootování z CD-ROM, pokud se instalátor nespustí sám.
mohu se jen zeptat co Vás vede k odchodu z Windows 7 na starší XP?
Jinak instalaci systému by měli dělat zkušení uživatelé, jinak to nemusí dopadnout dobře...
njn*
hodnocení

Nelegální verze systému windows 7. ;)

bena*

Aha, už jsem si toho všiml, byl jsem na teleofnu a tam jsem ty malinký písmenka neviděl.

A ta Windows XP, máte je legální (tj. máte originální instační CD a licenční štítek)? Pokud ne, tak doporučju koupit už rovnou ta Windows 7, stačí edice Home Premium pro domácí uživatele (domácí běžný uživatel stejně prakticky nepozná rozdíl mezi Home Premium a Professional nebo Ultimate, protože ty funkce nevyužije).

A pokud nechcete vyhazovat peníze, doporučuju (aspoň zkusit) některou linuxovou distribuci, například Xubuntu nebo Ubuntu, které lze spustit rovnou z CD bez instalace. Rychlost bdue samozřejmě menší, CD/DVD je pomalejší, než pevný disk, ale jako ochutnávka to je dobré. Více na www.xubuntu.cz nebo www.ubuntu.cz

Pokud se rozhodnete pro instalaci Linuxu, ušetříte několik tisíc za licenci pro WIndows a počítač si nebudete muset brzdit antivirem a podobnými, též se nebudete muset starat o defragmentaci disku nebo čištění registru. EXT4 narozdíl od NTFS netrpí frgamentací a Linux nemá žádný registr narozíl od Windows.

Pro Ubuntu, Xubuntu a další buntu je napsaná krásná stránka - wiki.ubuntu.cz/..., kde najdete návody na instalaci spoustu programů, jsou tam desítky stránek o řešení různých problémů. Tuto wiki lze použít pro distribuci Debian, která je spíš pro pokročilejší uživatele Linuxu, pro začínající s Linuxem je dobré třeba to Xubuntu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]