Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

WiFi router

Od: guli* odpovědí: 7 změna:

Ahoj,chci se zeptat jaký WiFi router si pořídit,pokud mám natáhlou linku od souseda s kterým platíme internet od O2 napůl,on obdržel origo router od O2 bez WiFiny,ale on ji nevyužije,kdežto já ji využiji.Koukal jsem se po cenách,ale parametrům vůbec nerozumím a bojím se něco objednat,abych si nebjednal něco co vůbec nepotřebuji. Děkuji!

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Uveďte prosím bližší informace. Jaký síťový standart vaše síťová karta umožňuje? Vzdálenost mezi vaším PC a sousedovým zařízením + počet překážek (zdí)?

mowla*
hodnocení

0x

Od souseda máš natažený UTP kabel? Jakou plochu (kolik zdí) chceš pokrýt? Jaké wifi máš v notesu (předpokládám)?

Já mám výbornou zkušenost např. s CQpoint CQ-C605, wifi 2.4 GHz b/g/n, integrovaný switch (4x LAN), kryptování max. WPA2, bezproblémový, neporuchový...

doplněno 19.07.12 10:20:

BTW - i cena je ´příjemná´... ;)

guli*
hodnocení

Na tohle jsem totální antitalent,PC funguje a Net taky ;) Nevím co je síťový standart,vzdálenost z jeho routru do mojeho PC je 12m a je to přes dvě zdi,od souseda mám natažený jediný kabel,ale jestli je to UTP,to opravdu nevím.Plocha kterou chci pokrýt je maly rodinný domek.

mowla*

Pokud jde o kabel, je vzdálenost nedůležitá (lze jej táhnout cca 300 m). UTP (kroucená dvojlinka) má na konci konektor ve tvaru kostičky o průřezu cca 12 x 8 mm (plexi) s osmi kontakty na jedné a aretovací ´packou´na druhé straně (při čelním pohledu) - je to nejpravděpodobnější kabel.

Tento kabel se zapojí do routeru do zdířky WAN (´vnější´ síť), do zdířek LAN lze zapojit další kabely pro připojení počítačů ´vnitřní´ sítě (switch) a také lze na routeru (typ, který jsem napsal výše samozřejmě není jediný) vytvořit wifi síť pro připojení počítačů (telefonů, tabletů atd.) bezdrátem.

"Malý rodinný domek" je poněkud neurčité vyjádření (pravděpodobně to fungovat bude, ale záleží i na konstrukci zdí/stropů), jedna/dvě zdi nejsou obvykle problém.

Standard připojení - velmi pravděpodobně máš v notesu wifi 802.11 b/g/n (lze ověřit v Start - Nastavení - Ovládacípanely a něco jako WirelessAssistant nebo něco podobného) , což je 2.4 GHz (n může být 5GHz), tedy je nutné koupit takový router. V tomto pásmu dále existují standardy b (11Mbit/s), g (54 Mbit/s) a n (150 Mbit/s). Pokud je např. v notesu g, může být router také g a nebo n, aniž by degradoval rychlost připojení notesu.

jirbar*
hodnocení

0x

Soused je připojen modemem Zyxel na O2 vzhledem k tomu že tento má pouze 2x LAN tak připojil switch na jeho 4 PC. U Zyxelu jsme vypnuli Wifi a místo switche z LAN do VAN připojili router TP LINK WR543 pouze s jeho přiloženou 5 dB anténou a uvedli do režimu AP.

Vzdálenost mezi domy je asi 60 metrů na balkonu mám externí anténu a router WR543 v režimu klient a vše chodí OK.

Následně byl router WR543 na straně klienta nahražen routerem WR743 který je dokonalejší a umí si vytvořit samostatnou Wifi síť takže do sítě připojím i tablet který nemá konektor LAN.

Pozor však jedině WR743 ve verzi 1.2 neboť verze 1.1 je funkční jenom jako AP.

guli*
hodnocení

Děkuji mnhokrát!

jirbar*

POkud by se to mělo realizovat obdobně tak bych koupil 2x ten TP LINK WR 743ND ve verzi 1.2 (na to pozor) a 2x nějakou externí směrovou anténu s co nejkratším koaxiálem. Mám taky dvě ale soused nechtěl nic vrtat a tak má na stole ten router jen s tou krátkou oddělávací 5 dB anténou.

doplněno 19.07.12 12:06:

Ale na 12 metrů nejspíš úplně zbytečné ty antény. Případně jenom jedna.

doplněno 19.07.12 12:10:

Pochopitelně pokud je od souseda natažen kabel tak stačí mít doma router v režimu AP a z jeho LAN do VAN routru. Vytvořit domácí Wifi síť zvládne jak ten 543 i 743 a PC mohu zapojit do LAN

doplněno 19.07.12 12:11:

Router 743 zvládá všechny tři rychlostní režimy

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]