Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod gramofonové desky s rychlostí 16 rmp

Od: contecanto* odpovědí: 7 změna:

Potřebuji převést (zdigitalizovat) desku o rychlosti 16 rpm ale mám gramofon, který má jen rychlosti 45 a 33. Existuje na to nějaký způsob nebo dostupný software který dokáže převést desku 16 nahranou při rychlosti 33 na normální rychlost?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Když jsem si převáděl alba na cd,tak jsem používal AUDACITY a tam se to dá nastavit.Uvažoval jsem, že staré prvorepublikové šelakové desky nahraju normálně na 45 či 33 a digitálně v kompu převedu na původní rychlost,nakonec mi bylo líto na těch starejch deskách ničit gramec,bo nwn zda by se dala sehnat new přenoska či alespoň "jehla".Mám to v audacity ověřené.

contecanto*
hodnocení

Díky za tip, už jsem si to našel v helpu k Audacity - pro ostatní kdyby to někdo hledal: dělá se to přes menu Efekty - Změnit rychlost a musí se tam zadat hodnota -51,9995.
iz*
Promiňte, že otravuji svou otázkou, ale Váš dotaz mne inspiroval: Jak se dá nahrávka z desky dostat do PC nebo NB? Je to možné i magnetofonového pásku (staré kotouče) nebo z kazet? Co je k tomu potřeba?doplněno 19.07.12 12:36: Pro @bmbx : Děkuju. O digitalizaci jsem začala přemýšlet teprve nyní (odcházejí staré přístroje) a mám se tedy co učit.

Nic zvláštního, zvuková karta a vstup do ní LINE-IN, pokud máte NTB, tak mikrofonní vstup by měl jít přepnout na LINE-IN, nebo se pepne sám. Já digitalizuju co se dá, 8mm filmy, diáky, negativy, VHS kazety, magnetofonové pásky, kazety, gramodesky. Vše co má pro mne nějakou hodnotu a v digitální formě to není k sehnání...

hm*

Digitalizace - jak psal bmbx. Jen je občas dobré nahrávku prohnat ještě vhodným filtrem, který např. upraví charakteristiku z dynamické přenosky; dříve měly zesilovače pro dynamickou přenosku korekci v sobě.

A kdo si chce hrát, může zkusit filtry pro odstranění lupanců, vylepšení kmitočtové charakteristiky podle aktuálního stavu nahrávky atd. Dá se tím strávit mnoho hodin. :)

Jak jsem psal výše Používal jsem audacity a ta obsahuje i filtry,MGF pásky jdou také ale možná bude problém z cívkáče (třeba z B115 - má pětikolík a ne jack).I když osobně jsem si to téměř neupravoval! Dnes ani nepoužívám.pořídil jse si radio,které toto také umí (přehráva desky,CD /mp3/ SD karty a USB flash disky ) LP a CD múže na kartu a flešku do mp3-toto upravuje (šumy )automaticky.

koraktor

Dá se převádět i ze starých zařízení. Existuje totiž kabel s koncovkami: DIN5 (starý 5tikolík) <-> JACK, nebo MINIJACK.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]