Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes mi lehce spadl na zem ntb značky Asus a sekl se. Vypnul jsem ho s tím, že ho znovu zapnu, ale už nezapnul. Vyskočilo mi hlášení "a disk read error occurred Press Ctrl+Alt+Del To Restart" nevíte někdo, co s tím? Dají se alespoň zachránit data z disku? Děkuji za všechny rady.
Jaký notes?
Napřed zkuste otevřít kryt HD (měl by být zespod) a ověřte, zda se nevysunul konektor disku (´ideální´ závada - zasunete konektor a jede se dál)
Pokud to nepomůže, vyndejte disk a připojte jej jako "slave" do jiného počítače (nebo tento počítač nabootujte z jiného zdroje - CD, flash) a zkuste, zda je disk čitelný - záchrana dat...
Pokud disk již cvaká, je to ta horší varianta.
Obávám se, že to již softvérově opravit nepůjde a nějaké rozebírání v servisu může být velmi drahé.
Za to asi těch pár soukromých dat nestojí.
Zkus nějakou tu Live distribuci, jak Ti radil nahoře. Pokud máš v pytli jen část disku, z "lajfka" by se Ti mohly dát alespoň přečíst data. Samozřejmě to chce další disk na zálohy.
A VYHNI SE firmě DATARECOVERY! Taky jsem jim chtěl dát na opravu disk, ale diagnostikovali "těžké sw poškození" a chtěli přes 8000 Kč! Tak jsem je málem poslal do pr... Po asi roce a půl jsem disk ("neopravený") vytáhl z šuplíku - chyba souborového systému, pomohl TestDisk a 5 minut práce
Výše uvedené platí samozřejmě jen pokud se rozhodneš nechat si zachránit data. Moje rada: Zálohovat, zálohovat, zálohovat...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.