Nejste přihlášen/a.
Dobrý odpoledne všem, mám doma skener, tiskárnu a kopírku v jedné tiskárně a zajímalo by mě, jak zlepšit kvalitu (hlavně ostrost) toho co oskanuju do počítače a posléze vytisknu. Když to oscanuju do PC, tak kvalita supr, ale když pak to chci z PC vytisknout, tak je to strašně nekvalitní písmo. Jak to zlepšit, existuje nějaký program, který by byl zdarma na stáhnutí?
Předem děkuji všem za rady...
Pokud se jdná o samotný text, pak lze použít nějaký OCR software, který Vám nascanované dokumenty převede z např. z jpg zpět do wordu...pak s ostrostí nebude problém.
Jinak pokud nastavíte vysokou kvalitu scanování tedy 300DPI a plné barvy, pak nevím proč by měl být problém s kvalitou při následném tisku...Mírně doostřit ale nascanovaný soubor samozřejmě lze.., v kterémkoliv programu na zpracování fotografií.
Ano, jedná se o samotný text... Jaký byste měl na mysli třeba ten OCR software, nevyznám se v tom, mohl byste mi doporučit nějaký ke stáhnutí zdarma a který je fakt dobrý? Děkuji
Kvalitu už naskenovaného dokumentu moc vylepšit nelze - je potřeba předem nastavit vyšší kvalitu skenování... To, že dokument vypadá "dobře" na monitoru moc neznamená - pro tisk je potřeba výrazně vyšší kvalita, než pro monitor.
Na scanneru nastavte (před snímáním) vyšší kvalitu a vyzkoušejte (nejvyšší potřeba nebude, jednak by soubory byl zbytečně veliký a jednak skenování pomalé) - doporučuju tak 600 dpi a můžete-li nastavit ´hloubku´ barev, pak pro barevné dokumenty 24 bit, pro texty stačí 8 bit.
Co se týče OCR tak doporučuji taky ABBY.
Co se týká scanování, tak jedna rada, která tu ještě nezazněla. Pokud scanujete jen text, tak to scanujte jako čb dokument. Většina scan. progr. umí nabídnout scanování buď ve 2, v 8mi, nebo 256ti úrovních šedé. Vyzkoušejte si, které nastavení scanování dává nejlepší výsledky, a to pak používejte. Jinak co se týče rozlišení, tak pro OCR stačí vetšinou 300dpi. Víc bývá zbytečné, a jen "kyne" soubor. Záleží spíš na požadavcích konkrétního OCR SW.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.