Nejste přihlášen/a.
V rámci tvých finančních možností si můžeš pořídit starší LCD nebo LED monitor.
LED monitor má výhodu v nižší spotřebě energie, a nižší kostrukční tlouštce. Kvalita barev, pozorovací úhly, kontrast zůstává stejné jako u LCD. U LED monitorů v cenové kategorii nad 25 tisíc se používá jiných technologií, kde označení LED už něco znamená.
U LCD, potažmo LED se nabízí tři druhy panelů - TN, PVA a IPS. TN patří těm k nejméně kvalitním, PVA a IPS se používají v profesionálních monitorech. Ceny začínají mírně nad 5 tisíci Kč.
Na tvém místě ( zmiňuješ se, že bys rád stříhal video) bych raději volil jinou kombinaci. Na Aukru můžeš koupit použité i nové monitory za pár kaček. Nedávno jsem zahlédl aukci - zánovní 2 x 22" LCD spolu s držákem dvou monitorů za 4 tisíce ( jen nový držák - pivot stojí 5 tisíc Kč) , DELL 24" za 3 tisíce.
Na tvém místě bych volil 24" widescreen. Důvodů je hned několik, argumenty neuvádím, můžeš si můj výrok ověřit na internetu.
Značce LG bych se pokud možno vyhnul. Nabízí se HP, Dell, FS, Benq, Samsung - a pokud bys našel vhodný model, tak značku Sharp. Avšak si nejsem jistý, zda nalezneš v této cenové kategorii nějaký model.
Přiznám se, že o zmíněnou problematiku se aktuálně nezajímám, proto bych nerad tě navedl na špatnou cestu.
Víc než kontrastu či jasu bych měl větší obavu u odezvy.
Na internetu nalezneš mnoho odborných diskuzí, které by ti měli napovědět.
Osobně se mi líbí monitor Benq, uvedený druhý v pořadí.
Pokud nepatříš k lidem s lepšími pozorovacími schopnostmi, zakoupením jakéhokoli monitoru budeš spokojen..
Plánuješ založit profesionální grafickou společnost a zakoupit monitor pro profesionální činnost? Samozřejmě ne. Proto zakoupením TN panelu chybu neuděláš. Mnoho TN panelu dokáže podat barvy lépe než levné IPS či PVA panely.
Pokud vím, jas i kontrast je regulovatelný. Obava, že i ta nejnižší hranice bude pro tebe velká, myslím, že je zbytečná.
Při koupi monitoru kolem 4 tisíc bych nehledal žádnou filozofii. Prostě kup, ten co se ti zdá být dobrý, a v případě nevyhovujících podmínek ho vrať v 14-denní lhůtě.
" Obava, že i ta nejnižší hranice bude pro tebe velká, myslím, že je zbytečná."
No u těch LG IPS si právě lidé stěžují, že i minimální jas je strašně vysoký. Já uvažuji nad tímto: alfacomp.cz/...
Bohužel výrobci nikde neudávají nejnižší hodnotu jasu. Podle recenze zde má 93 cd/m2 z čehož mám obavy, aby to pro práci večer nebylo moc.
Mám večer zaplé stropní světlo, ale žádnou lampu za monitorem ani nic jiného a takto bych to chtěl i ponechat. Mám obavy jestli i tak ten monitor nebude potom moc svítit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.