Nejste přihlášen/a.
Na PC se mi objevila hláška, že Windows rozpoznal konflikt IP adres a že 2 počítače v domácí síti mají přidělenou stejnou IP adresu. Mámprý požádat správce sítě o pomoc. Správce sítě jsem, ale nevím, co s tím.
Cha, když nevíš, co s konfliktem IP-adres, tak si neříkej správce sítě.
No nejspíš jsi zadal Windowsům IP-adresu ručně a přidělil jsi stejnou. tak buď přiděl každým jinou, nebo nastav "přidělení od serveru DHCP" a restartni.
IP-adresy se nastavují někde v sítích v protokolu IPv4 v podrobnostech nebo vlastnostech nebo tam někde.
Mám nastaveno automatické přidělování IP adres DHCP serverem. Pak mám zapnut filtr MAC adres, takže se do domácí sítě může připojit jen počítač s MAC adresou uvedenou v seznamu. Přesto se dost často stává, že najednou se pomocí WI-FI nelze připojit do sítě a po restartu routeru už to jde. Jednou tablet hlásil obsazení všech portů - mohlo by to být příčinou? Mám ten filtr MAC adres vypnout?
Jestli je opravdu ve všech připojovaných PC nastaveno použití DHCP, tak by konflikt adres nastat neměl. Pokud nastává, je něco špatně. Takže bych zkontroloval nastavení routeru (předpokládám, že on je tím serverem DHCP), hlavně jestli má dostatečný rozsah adres pro přidělování. Ovšem taky bych zkontroloval zabezpečení té wifi (podle tvé poslední odpovědi je ten problém ve wifisíti). Jestli ji máš volně přístupnou, tak se ti třeba připojuje soused a kdyby on měl IP-adresu napevno, je na problém zaděláno. Filtr MAC-adres toto nevyřeší, MAC-adresa se obvykle dá přizpůsobit (odposlechnout a nastavit).
A nakonec taky nelze vyloučit, že router blbne. V tom případě bych klidně DHCP vypnul a ve Win nastavil vhodné pevné IP-adresy. Nebo upravil (zmenšil) rozsah DHCP v routeru o několik adres, tyto IP-adresy bych v domácích win nastavil ručně napevno a možnost DHCP bych nechal pro případné návštěvy apod. Ale každopádně wifi zabezpečit.
WI-FI mám zabezpečenou heslem WPA - osobní, TKIP, heslo má 8 písmen a 5 číslic )
Tak jsem zmenšil rozsah pro přidělování IP adres : bylo tam 0 - 50, změnil jsem na 0 - 10. Máme celkem v provozu nejvíce 3 stroje.
No, myslel jsem to spíš tak, že když byl rozsah do 50, tak bych ho změnil třeba na těch 10 (dal bych 1-10, ne 0-10) a adresy např. 21, 22 a 23 bych napevno přidělil domácím PC. Pro případnou návštěvu by tak zbyly adresy přidělované DHCP a protože jsou jiné, než ty napevno, nedošlo by k jejich kolizi.
Pokud víš kde to na routeru je tak si u těchdvou pc nastav na routeru rezervaci na určitou ip adresu, tím pádem budou dostávat stále stejné.. Taky pokud má ten router dost starý firmware tak by bylo dobré ho zaktualizovat. A bacha na ten počet ip z dhcp, sice máš jen pár zařízení, ale záleží taky na jak dlouho je ta ip přidělená...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.