Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Excel - formát obsahu buňky

Od: kimnator* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den, stáhl jsem si z datafeedu do excelu data, které potřebuji pro další analýzu. Bohužel ceny opcí jsou vyjádřeny ve formátu například .35 . Potřebuji toto číslo dostat do formátu 0,35 a to hromadně, protože takových cen je spousty, nemá nekdo nejaky napad? dekuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

V Menu Formát - Buňky a nastavit požadovaný formát v celém sloupci či řádku...

doplněno 11.07.12 13:09:

Pokud se Excel nechce nechat ´ukecat´, je možno oblast s daty označit a v menu Úpravy - Nahradit a zaměnit v dané oblasti tečkučárkou

kimnator*
hodnocení

To už jsem zkoušel. Nejde to. Excel to bere jako text, já to potřebuji zmenit na cislo

kimnator*
hodnocení

už jsem na to prisel.. pres funkci cast.. =(ČÁST(R58;2;2))/10

kimnator*
hodnocení

a jeste jeden problem, kdyz exportuji data, tak nektere se automaticky zobrazi jako datum napriklad cislo 2,19 je II.19.. kdyz prevedu format te bunky na cislo, tak je cislo 41988..nevite, jak to zmenit?

dzordz*

Změnit formát na číslo a pak tam teprv napsat 2,19.

Jestli to jsou jednoduchá data (a ne nějaký kravský sešit se vším možným), převedl bych to do csv (nebo i xml), otevřel, nastavil import tak, jak je třeba, všechno opravil a až pak to teprv ve správném formátu vkládal k ostatním svým datům.

kimnator*
hodnocení

Děkuji moc za odpovědi, moc mi pomáháte a posouváte vpřed. Ono to s těmi daty je složitější. Z platformy jdou importovat rovnou v csv-comma, ale pak se s nim nedá dál pro moje účely vůbec pracovat. Kdyby to byly tři listy dat, tak to udělám ručně, ale jedná se o 5 letou historii a já musím ručně den za dnem vyexportovat a prekopirovat do excelu pro dalsi analyzu. Jdou vyexportovat, v rozumném formatu a to html. Zde je soubor: ulozto.cz/... a klasické ctrl c ctr v sice zpopíruje tabulku do xcelu, ale i když nastavím dříve formáty, pokaždé to tam zkopíruje formát datumu. Nevím si s tím rady. Budu vděčný za Vaši odpověď.

dzordz*

No jo, vono si to dělá, co se tomu zlíbí. (mimochodem excel umí otevřít html přímo, dokud tam jsou jen texty a tabulky, tak se to dokonce otevře naprosto správně)

Proč že nemůžete použít csv?

Když vypozorujete, jakými způsoby se při vložení mohou data rozbít, dalo by se na to napsat makro, které by všechno opravilo tak, jak to má být. Nejspíš by to šlo udělat i jen samotnými vzorci (funkce políčko, převodní funkce, náhrady v řetězcích atd), ale možná by to bylo trochu líné s větším počtem záznamů.

V takovémhle množství dat by se taky dalo uvažovat o tom si napsat vlastní parser a tahat to z html / csv a ukládat si to znovu do html / csv / něčeho jiného, ale to by už vyžadovalo asi další znalosti :) (třeba perl a regulární výrazy) Jestli je toho fakt hafo, bylo by to daleko nejefektivnější řešení.

kimnator*
hodnocení

Děkuji za reakci. Export v csv vypadá takto: ulozto.cz/... . Nenapadá mě, jak s tím dále pracovat, když je všechno v jednich buňkách. Nemám takové znalosti, abych se pustil do makra atd. Zkusil bych to pomocí vzorce, že bych si data takto přepisoval, a pak je kopíroval do nového listu upravená. Nemohl byste mi ukázat, jak přesně tu hodnotu přepsat. Zkouším tu funkci políčko, ale nemohu se dobrat závěru.

dzordz*

Nemám tu excel, takže poslepu:

Hromadné nahrazení, vyhledat čárku, nahradit středníkem (středník snad je výchozí oddělovač v csv v excelu, ale ono je to vlastně jedno), tím se označí budoucí sloupce.

Znovu hromadné nahrazení, vyhledat tečku, nahradit čárkou (aby tam místo amerických desetin byly naše).

Opět hromadné nahrazení, vyhledat ;, (středník čárka) a nahradit ;0, (středník nula čárka), aby se přidala nula k desetinným číslům.

Zbývá "nějak" přidat nulu k těm řádkům, kde je čárka na prvním místě a chybí tam nula (zde by se hodil ten regexp :)) Nebo tenhle ani předchozí krok nejsou potřeba a excel by čísla začínající desetinnou čárkou pochopil správně? Nevím.

No a finále, Formát -> Text do sloupců (nebo tak nějak), jako oddělovač vybrat středník a mělo by to fungovat správně. A pro další stovky souborů zavést nějakou tu automatizaci :)

kimnator*
hodnocení

Děkuji moc za odpověď. Funguje to, mám velikou radost, můžu se posunout dál. No ta automatika bude asi taková, že to budu dělat ručně. Za týden to mám všechno překopírované :) Už jsem si objednal knihu o vba, tak se zacnu ucit, protoze excel je super pomocnik pro trading :)

petapeta*
hodnocení

0x

Lze použít funkce NAJÍT, NAHRADIT a HODNOTA.

=HODNOTA(NAHRADIT(A1;NAJÍT(".";A1);1;",")) bude-li v buňce A1 text (např. .35), který chcete převést na číslo.

doplněno 11.07.12 13:55:

Obrázek

Excel - formát obsahu buňky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]