Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přehřívání notebooku - co s tím?

Od: lucimera* odpovědí: 10 změna:

V poslední době hodně používám notebook, když jsou prázdniny, a tak jsem si neodpustila hraní The Sims 3, což je docela náročná hra pro počítač. Mám notebook HP Compaq 6730s, starý asi dva roky. Vše funguje skvěle, ale když zapnu The Sims, po nějaké chvíli se začne přehřívat. Když si sáhnu na spodní stranu (kde je ventiálor - tedy na opačné straně než je mechanika na CD) vlevo, je to hrozně horké a i stůl pod notebookem je teplý. A když zapnu The Sims, po nějaké chvíli je musím shodit na lištu, protože ventilátor začne trochu hučet.
Nejhorší na tom ovšem je, že i když mám zapnutý jenom internet a surfuji na pár nenáročných stránkách, už teď se spodní strana vlevo trochu zahřívá.
Když jsme měli "velký" počítač, tedy bednu, monitor, repráky atd...vždy se jednou za čas, když začal počítač hučet, se odmontovala jedna strana a vevnitř se vysál prach. Mohla bych zkusit to samé, jenže jak to chcete odmontovat u notebooku? To asi nebude tak snadné.

Jsou dvě možnosti:
1 - omezit hraní The Sims a celkově teď na pár dní notebook nechat odpočinout
2 - zajít do prodejny (nebo prostě do elektroniky) a nechat notebook "vysát"

Čím myslíte, že je přehřívání způsobeno?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

Myslím, že zde nejde o nebezpečné přehřívání, ale o pouhé zahřátí procesoru a tím zvýšení otáček větráčku - otáčky se přizpůsobí požadované potřebě chladit.

Vyčištěním určitě nic nezkazíte. jinak doporučuji NB provozovat na čisté hladké podložce, třeba na tom stole. Pokud byste ho měla třeba v posteli na chlupaté dece, tato deka bude podstatně omezovat přívod vzduchu, nehledě na to, že chlupy mohou chladící otvory ucpat.

mowla*
hodnocení

2x

Ad 1. omezit hraní pomůže - ale zase notes neplní funkci

Ad 2. namísto prodejny je lepší servis - ale vyčistit chladící kanály můžete i doma - vypnete notes, otočíte ´vzhůru nohama´ a větrací mřížkou ventilátoru pomocí třeba párátkazablokujete lopatky ventilátoru (zlehka - aby se neutočil), pak vysavačem vysajate veškeré průduchy ´kisny´, vajmete párátko a - ´hotovo´. Lepší vyčištění může provést serviman rozebráním krytu (pak počítejte alespoň hodinu práce technika).

3. pomůže, pokud notes bude ležet na hladké ploše (ne třeba na ubruse), případněje možné pořídit si chladící podložku (stačí bez ventilátorů) - umožní lepší cirkulaci vzduchu.

4. je docela normální, když notes hřeje a ventilátor "hučí", můžete si případně stáhnout program Everest )NAPŘ. stahuj.centrum.cz/... ), mimo jiné zobrazuje teploty důležitých komponent...

zdendaa
hodnocení

0x
Ucpany ventilator prachem. Chce to opravdu nechat rozdelat a vycistit. Jestli jsi to nedelal a netroufas, udelaji to v servise mobilu, notebooku, ale i sikovnejsi kutil.

hodnocení

0x

To je zcela normální, já mám například na svém notebooku na spodní straně upozornění asi ve 4 jazicích, že spodní strana notebooku je při provozu horká a měl bych se vyhýbat kontaktu s tělem. Pokud by bylo přehřívání nad unosnou mez počítače tak se sám vypne. Vyčištění chlazení bývá nutné tehdy když větrák běží nepřiměřeně dlouho, nebo trvale i když nemusí.

goro53
hodnocení

0x
Mám podobný problém s notebookem. Chtěl bych se zeptat, udělají to odsání prachu v servise na počkání nebo je nutné tam notebook několik dní ponechat? A kolik to přibližně stojí? Díky.

colombo*
hodnocení

0x

Já problémy s přehříváním notebooku nemám, protože jsem si k němu koupil dokovací stanici. Ta zvedne zadní strano notebooku asi o 3cm do výšky a tím je pod notebookem dost velká mezera pro přísun vzduch.

Takže první vo můžete vyzkoušet je podložit notebook vzadu (pod pantem "monitoru") tak, aby pod notebookem vznikla mezera a přitom jste nazakryla žádné otvory pro nasávání vzduchu.

Když i po této úpravě se bude notebook přehřívat, tak zbývá jedině vyčistit od prachu.

A nikdy nepoužívat notebook třeba zabořený v peřině, položený na dece nebo jinak omezený přívod vzduchu na spodní stranu notebooku.

lucimera*
hodnocení

Děkuji za odpovědi.
V poslední době jsem měla notebook hodně na posteli, resp. na prostěradle. To sice není nijak chlupaté, ale je dost možné, že i tímto se dá zamezit vzduchu, aby se tam dostal.
Zítra odjíždím na chalupu, a chci si notebook vzít s sebou, takže ho do servisu dám asi nejdříve po neděli. Zeptám se taky známých, kdo to umí, že by byl třeba schopný vysát jenom za lahev. :)

Díky moc, hezký den.

Pokud chceš mít notebook v posteli, je dobré pod něj dát nějakou desku. Úplně bohatě postačí třeba knížka, ale musí být o něco větší než notebook.

vladus108
hodnocení

0x

Dobrý den, jak jsem sama zjistila nootebok se mi děsně přehříval, nepomohla ani chladicí podložka až vyčištění mřížky u větráčku, byla tam taková vrstva prachu, že to vypadalo jako kus filcu a teď už nepotřebuji ani tu podložku, jo a vyluxoval mi to manžel sám. A ještě jednou děkuji všem co mi radili právě to vyluxování. Vladuš

dajan
hodnocení

0x

No ja teda nejsem žádná expertka ale myslím že to je tím ze to nemá jak dejchat . *mala*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]