Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych se naučit nějaký programovací jazyk a chtěl bych poradit, který je nejlepší pro začátek.
Uvažoval jsem o C++
Chtěl bych nějaké pevné základy, na kterých by se dalo stavět do budoucna.
Chodím na IT školu a mám zkušenosti s HTML a CSS.
Předem díky za každou radu.
doporučuji postup jak tu už někdo psal - začni Pascalem (praktické možnosti u něj moc nehledej, ale spíš se zaměř na principy programovani, zakladni programove konstrukce jako jsou podminky, cykly,...) a pak zkus vytvořit nějaké primitivní programy v pascalu: otevři soubor, zapiš větu, zavři soubor. najdi největší ze zadaných čísel, a podobné...
pak přejdi na jazyk C (nikoli C++). tam si zvykni na Céčkovou syntaxi - používá se v mnoha jazycích. naprogramuj si nějaké šikovné aplikace - CLI kalkulačka, hádej slovo,... zkus si naprogramovat základní funkce (byť jsou součástí STL) typu STRLEN().
v céčku zkoušej nějaké trochu větší aplikace, aby jsis zvykl stylopis Céčkovských zdrojáků.
Až budeš céčko ovládat, přejdi na nějaký objektový jazyk - doporučuji C++ protože je to defacto C s objektama, ale samozřejmě není chybou přejít na C#, ve kterém jde vizuální programování WinForms aplikací mnohem lépe a hned je vidět výsledek.
Časem stejně přijdeš na to, že je důležitější umět logicky přemýšlet a vymyslet algoritmus. Podstata programovacích jazyků je totiž stejná - mají umožnit napsání alogitmu v daném prog. jazyce, který přeloží překladač (neboli kompilátor) a vznikne plnohodnotný program. Naučit se syntaxi prog. jazyka, když znáš přincipy programování, není žádný problém. Horší je vymyslet algoritmus. nehledě na to, že existují mraky příruček a manuálů ke každému jazyku.
Díky za rady
Rozhodl jsem se pro Pascal. Neznátě nějaká internetové zdroje, kde bych se mohl Pascal naučit?
A jak asi dlouho trvá pochopit programovací jazyk?
Jinak chodím na střední školu.
doporučuju ti knížku než internet, ale je to věc názoru.
kdyby jsi měl zájem o knihu, tak zkus Pascal Pro zelenáče - Pavel Satrapa [cena 99kč]
doplněno 08.07.12 22:24:pokud trváš na internetu:
nebo:
home.pf.jcu.cz/... edpo/program/program.html
Budu se opakovat, ale začínal bych rovnou s C (Herout, Beej's Guide) Věnovat se Pascalu a pak teprv něčemu dalšímu mi přijde jako ztráta času.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.