Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak začít s programováním

Od: 2student2 odpovědí: 8 změna:

Ahoj, chtěl bych se naučit nějaký programovací jazyk a chtěl bych poradit, který je nejlepší pro začátek.
Uvažoval jsem o C++ :)
Chtěl bych nějaké pevné základy, na kterých by se dalo stavět do budoucna.

Chodím na IT školu a mám zkušenosti s HTML a CSS.
Předem díky za každou radu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

doporučuji postup jak tu už někdo psal - začni Pascalem (praktické možnosti u něj moc nehledej, ale spíš se zaměř na principy programovani, zakladni programove konstrukce jako jsou podminky, cykly,...) a pak zkus vytvořit nějaké primitivní programy v pascalu: otevři soubor, zapiš větu, zavři soubor. najdi největší ze zadaných čísel, a podobné...

pak přejdi na jazyk C (nikoli C++). tam si zvykni na Céčkovou syntaxi - používá se v mnoha jazycích. naprogramuj si nějaké šikovné aplikace - CLI kalkulačka, hádej slovo,... zkus si naprogramovat základní funkce (byť jsou součástí STL) typu STRLEN().
v céčku zkoušej nějaké trochu větší aplikace, aby jsis zvykl stylopis Céčkovských zdrojáků.

Až budeš céčko ovládat, přejdi na nějaký objektový jazyk - doporučuji C++ protože je to defacto C s objektama, ale samozřejmě není chybou přejít na C#, ve kterém jde vizuální programování WinForms aplikací mnohem lépe a hned je vidět výsledek.

Časem stejně přijdeš na to, že je důležitější umět logicky přemýšlet a vymyslet algoritmus. Podstata programovacích jazyků je totiž stejná - mají umožnit napsání alogitmu v daném prog. jazyce, který přeloží překladač (neboli kompilátor) a vznikne plnohodnotný program. Naučit se syntaxi prog. jazyka, když znáš přincipy programování, není žádný problém. Horší je vymyslet algoritmus. nehledě na to, že existují mraky příruček a manuálů ke každému jazyku.

bena*
hodnocení

0x

Já doporučuju se začít učit programovat v Pascalu apak jet na Céčko a asi je jedno, jeslti C++ nebo C#

Ale Pascal je dobrý na začátky, byl kvůli tomu i vytvořen.

hodnocení

0x

no tak se nahlašte na obor/studium nebo kurz, kde se požadovené programování vyučuje. Je to na IT škole problém. na Vš tomyslím jde, ale nepíšete jestli jste na střední nebo výš.

2student2
hodnocení

Díky za rady ;)

Rozhodl jsem se pro Pascal. Neznátě nějaká internetové zdroje, kde bych se mohl Pascal naučit?
A jak asi dlouho trvá pochopit programovací jazyk?

Jinak chodím na střední školu.

doporučuju ti knížku než internet, ale je to věc názoru.

kdyby jsi měl zájem o knihu, tak zkus Pascal Pro zelenáče - Pavel Satrapa [cena 99kč]

doplněno 08.07.12 22:24:

pokud trváš na internetu:

pascal.webz.cz/...

nebo:

home.pf.jcu.cz/... edpo/program/program.html

dary*

Nechci se chlubit, ale tady jsou moje starší prográmky vytvořené v pascalu. Jsou tam i zdrojáky, tak mužeš studovat.

Ke spuštění her budeš pravděpodobně potřebovat Dosbox.

ulozto.cz/...

Je to amatersky programovaný, takže tam asi budou nějaký chyby. Pokud budeš něco potřebovat vysvětlit tak písni :)

dzordz*
hodnocení

0x

Budu se opakovat, ale začínal bych rovnou s C (Herout, Beej's Guide) :) Věnovat se Pascalu a pak teprv něčemu dalšímu mi přijde jako ztráta času.

herouta mám oba díly a v celé knize se odvolává na paskalské návyky ;) proto nejdřív pascal.

doplněno 09.07.12 02:18:

PS: BEEjs guide vypadá moc dobře

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]