Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Instalace na nový SSD

Od: edge* odpovědí: 7 změna:

Zdravím rádce. Zajímalo by mě jak co nejjednodužšeji přeinstalovat Windows 7 ze stávajicího disku na SSD. Existuje nějaká možnost reinstalace nebo zde pomůže jen čistá instalace? Zkoušel jsem reinstalaci ale v posledním kroku kontroly kompatibility mi systém ohlásil, že mám starší ovladače řediče pamětí. Ale když zkontroluji možné aktualizace, systém mi hlásí, že je vše aktuální. Takže jsem se nedostal ani k možnosti zdali jde reinstalovat na jiný disk nebo jen na stávající diskový oddíl.

Pokud tedy zvolím čistou instalaci na SSD co se stane se systémem v současném oddílu? Automaticky se vymaže? A co ostatní data a důležité dokumenty na tomto disku, zůstanou nebo je potřeba pro mě těžko dosažitelná záloha několika desítek Gb? Na dokumenty tedy místo na druhém disku mám. Ale co všechno se ze stávajicího disku smaže? Všechno nebo jen Program files a samotný oddíl W7?

Děkuji mnohokrát

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Přenést systém z jednoho disku na druhý nelze pomocí instalačky. Existují nástroje, které dokážou přenést obraz disku z jednoho na druhý, ale z praktického hlediska toto nedoporučuji. Kolega to zkoušel, systém sice víceméně fungoval ale choval se ... jak to říct ... prostě divně. Občas něco nejelo, občas něco drhlo, objevovala se spousta podivných problémů a hlášení. Nakonec to přeinstaloval načisto a má po problémech.

Instalace na SSD by neměla smazat nic na stávajícím disku. Asi bych původní disk během instalace vytáhnul, provedl novou instalaci, starý disk opět připojil a zkopíroval si z něj data. Výhodou je to, že v případě potřeby můžete ze starého disku nastartovat původní systém.

edge*
hodnocení

A pokud se jedná o OEM verzi? Nebude nějaký problém ze strany Microsoftu v duální instalaci systému?

A pochopil jsem to správně, že takto vlastně nainstaluji nový systém na SSD a všechny programy a hry co jsou na stávajícím disku "bezproblému" pojedou? Nevím jak moc jsou věci instalované do Program files vázané na současný systém. Na SSD(60Gb) chci mít pouze Windows a popřípadě později nainstaluji maximálně Photoshop, který výhody SSD jistě využije.

No a potom tedy je asi potřeba v BIOSu přepnout SSD jako hlavní disk?

doplněno 21.02.13 12:17:

Nebo se zeptám takhle. Co konkrétně se potom musí z disku na SSD disk přetáhnout aby byla instalace Windows7 na tennto disk funkční?

mowla*

Programy instalované v původním Win s novou instalací nepojedou (alespoň většina z nich ne) - instalace je provázána s OS. Programy, které budeš chtít spouštět po bootu z SSD musíš na tuto instalaci Win i nainstalovat (instalace nemusí být na týž disk - většinu souborů instalovaného programu je možné nainstalovat na kterýkoli jiný disk, Win se instalací jen ´doplní´ o knihovny a cesty apod.).

doplněno 21.02.13 12:23:

Ad "Nebo..." - nic nepřetahuj, ne, že by to nešlo, ale nová instalace je výrazně jednodušší. Na SSD nainstaluj Win - a tím budeš mít funkční instalaci OS. Programy, které s touto instalací budeš chtít používat, musíš znovu nainstalovat (klidně do adresářové struktury na původním HDD, pokud budou poté - při provozu, zapojeny oba - to si zvolíš při instalaci).

edge*
hodnocení

Takže by vlastně nebylo špatné nejprve provést čistou instalaci Windows na stávající disk a tím se zbavit později těžko použitelných programů instalovaných do Program files. Tím budu mít čistý disk od současných instalací + čisté Win7. Potom tedy disk odpojit a provést opět instalaci Win7 na SSD. No a nakonec připojit disk znovu na něj nainstalovat používané programy.

Ale pořát mám nepříjemný pocit z toho aby se systémy mezi sebou nehádaly a to hlavně pokud budu instalovat programy na disk, kde bude ta druhá instalace aby se vázaly na systém co je na SSD a ne ten co je na vlastním HDD.

doplněno 21.02.13 12:58:

Mám ještě jeden datový disk, takže složku "dokumenty" skopíruji dočasně na něj. Jen musím zredukovat velikost aby se mi na něj vše vlezlo.

doplněno 21.02.13 15:27: No dokumenty potom budu dávat na HDD ne SSD. SSD pouze na systém popř. jeden nebo dva programy.
Opětovnou instalaci systému na HDD nemám problém vynechat, sám jsem to ani tak nechtěl.
Ten druhý disk je interní. V PC mám 2x 500Gb. Věci ve složce Dokumenty jsou tedy taky vázané na systém? Když i dokumenty je potřeba dát na stejnou cestu..
doplněno 22.02.13 10:29:

Ano asi to tak udělám, nicméně obdobně to mám řešeno již na stávajícím systému. Dokumenty nemám hned v C: kde jsou prázdné ale pod C:/users/oem

No a teď už jen zbývá si vyhradit, v mém případě, několik hodin času, abych to vše zvládl. Toho času totiž nemám nazbyt. Pokud se nastolí nějaké problémy využiju tohle téma na dooptání.

Děkuji všem rádcům;)

mowla*

Já bych to pořadí ´otočil´:
1. nainstalovat čistou instalaci na SSD a zkopírovat na něj data (nebo udělat zálohu jinam) - jen data, ne programy
2. máznout HDD (případně na něj také nainstalovat Win, je-li to potřeba)
3. zkopírovat ´zálohovaná´ data zpět
4. nainstalovat programy
Instalace OS na dvou discích se "hádat" nebudou - program, který budeš instalovat (na kterýkoli disk, cestu si určíš při instalaci), bude vždy aktualizovat tu instalaci Win, ze které bude nabootováno (knihovny, registry...) a jen z té jej bude možné i spouštět. Ta ´druhá´ instalace systému (na druhém disku) jakoby na počítači (v tomto kontextu!) nebyla.
Příklad - nabootuješ z SSD a budeš instalovat aplikaci - vrámci instalace si určíš cílový adresář pro uložení souborů programu (defaultně je to např. C:ProgramFiles) - klidně na HDD - nebo třeba flashku - to je jedno. Knihovny se ale budou ukládat do instalace Win na SSD. Když pak nabootuješ z HDD, v systému instalovanou aplikaci neuvidíš - nebude tam (i když v adresáři na disku ano).

doplněno 21.02.13 13:04:

OK - tím externím diskem se vše ještě zjednoduší... ;)

Jen si pak - po instalaci, musíš pohlídat nastavení cest (např. právě na Dokumenty), které jsou defaultně směrovány na C: (systémový disk) - jednak, což považuju za důležitější, není příliš vhodné ´míchat´ data se systémem a druhak má SSD omezený počet zápisů (i když obvykle dostatečně ´vysoko´), často se měnící data je lepší ukládat na HD.

doplněno 21.02.13 15:31:

..."dokumenty je potřeba dát na stejnou cestu"... - naopak - cestu na Dokumenty vytváří Win automaticky na systémový disk - pro jejich uložení jinam je potřeba defaultní cestu přesměrovat (a nebo prostě tu systémovou nebrat na zřetel ;) )

praivo*

Programy ti za starého disku v novém OS nepojedou, nebude o nich vědět. Budeš je muset znovu nainstalovat.

doplněno 21.02.13 12:28:

Toto samozřejměv platí i o ovladačích, jestli máš nějaké "přídavné" (které nejsou na Windows Update).

edge*
hodnocení

Tak tedy jsem nucen využít své téma...

Instalace proběhla v pořádku a vše šlapalo jak má. Bohužel již včera byl problém systém spustit. Dnes nejde spustit vůbec a nepomohla ani obnova systému do dřívějšího stavu. Je možné že je SSD ko? Počítač jsem včera a před včerejškem nechal dlouho zapnutý až došlo k uspání systému a celkovému vypnutí PC. Myslel jsem že je to závada, ale pak jsem si uvědomil, že tak je asi nastaveno uspání. Je možné, že toto bylo pro SSD ta chyba, kdy se na něj ukládají informace pro okamžité oživení systému?

Naštěstí jsem zatím nevymazal starou instalaci na HDD, takže můžu pracovat stále dál.

Když se mi nastartoval systém z HDD došlo u SSD k automatické instalaci ovladačů, ikdyž na tomto systému byly tyto ovladače nainstalované již dávno. Dal jsem na radu kolegy z práce, že je lepší nastavit disky na AHCI, ale toto jsem provedl až po těchto problémech takže si nemyslím, že by to bylo tím.

Tak asi skusím udělat upgrade systému a uvidí se. Ještě bych upřesnil, že se spuštění systému zastaví v polovině proklínajícího se loga Windows, broblikne Bluescreen a oběví se chybová hláška a rada obnovit systém pomocí Windows DVD.

doplněno 04.03.13 23:24:

Přeinstalováním systému je problém vyřešen. SSD disk je tedy funkční. Jaká pčíčina chyby to byla tedy nevím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]