Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Monitor 24 jak daleko sedět?

Od: mavstevnikk odpovědí: 11 změna:

Zdravím, pořídil jsem si nový monitor 24". Máte někdo zkušenost s takto vekýma úhlopříčkama? Jak daleko sedět a nezničit si oči? Není pro oči lepší 23 nebo 21 palců?

Řeším to proto, abych věděl jestli si zvyknu nebo monitor vrátím ve 14-ti denní lhůtě a vezmu raději něco menšího.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

Co jsem tak brouzdala po webu, tak doporučují sedět cca na délku paže od monitoru. Ovšem pro monitory 20palců + už by to mělo být o něco dále. Myslím, že najdete optimální vzdálenost, až s ním budete pracovat. A potřebujete tak velký monitor?

navstevnikk
No dělám webovou grafiku, tak jsem vybíral monitor spíše podle kvality barev atd. I když do teď jsem dělal na 15" notebooku, takže nejsem nějak náročný.
Myslíte, že menší monitor je pro oči lepší? Jakou velikost nejlépe zvolit, aby se oči moc neničily a aby jim to nevadilo?

uzivatel*
hodnocení

0x

Takhle. Já sám mám 25 palců.Sedím zhruba na tu délku paže.

Ale pozor.Pokud budete mít například monitor 15 palců .A budete mít vysokou ostrost může vám to zničit oči víc než náká 25ka.

Jinak každý monitor."tedy v dnešní době"Už má tlačítko které samo resetuje nastavění urovná barvy a tak dále.Někdo na něj jednou klikne a bez problémů.Někdo třeba jako já musí nastavovat.Stáhl sem si jas stáhl sem si ostrost.Upravil mody onoho monitoru.

Vše si nastavte tak jak vám bude vyhovovat.A večer až bude tma a bude svítit jen monitor.Do něj zaostřete.Nemělo by se stát že by vás začali například pálet nebo slzet oči.Nemyslete si že toto je náký žvást.Skutečně se to dá nalézt na internetu jako rada kterou lidé považují za dobrou.

PS:Pokud budete do monitoru koukat celý den.Třebas pět šest let v kuse.Samozřejmě se vám oči určitým způsobem poničí.

navstevnikk
hodnocení

Má nějaký vliv ale i ta samotná velikost? Myslím to, že oči se musí více hýbat po větší ploše.

Jinak mě trochu pálí oči, ale nevím jestli to je tím že monitor používám chvilku a chce to trošku čas?

uzivatel*
hodnocení

0x

Samozřejmě má velikost vliv.Čím dál budete od monitoru tím lepší požitek.Čím blíže tím je to samozřejmě horší.

Jestli ste přešel ze starého monitoru."krabice" na LCD je to o zvyku no.

Zkuste těch 14dní uvidíte.Říkám pohrajte si z nastavením. Uvidíte sám jak vám to bude vyhovovat.

PS:jestě se mi nestalo aby mě z LCD bolela hlava.Ze starýho monitoru celkem často.

dzordz*
hodnocení

0x

Mám 24'' a sedím od něj na délku paže + 10cm asi. Dal bych ho ještě trochu dál, ale už není kam. Pracovní 20'' o ten kousek dál mám. No a na ntb bez brejlí tak 5cm nad zápěstí (to může bejt tak 38cm od očí?), když už se to tu takhle měří :)

Zvyknete si až moc rychle, menší chtít nebudete.

navstevnikk
hodnocení

Právě kvůli té potřebě větší vzdálenosti řeším, jestli nejít do menšího monitoru, který můžu mít blíž. musím nosit brýle a pšatně vydím doo dálky, tak jestli by to takto nebylo lepší...

navstevnik
hodnocení

Když se přiblížím (asi na délku paží), tak se mi to zdá lepší a zdá se mi, že to tak nenamáhá oči, jenže kvůi velikosti panelu to asi nebude vhodné.

Vyhovoval by mi asi menší panel se stejnou velikosti textů a prvků, ale to asi nepůjde, jelikož menší panely mají stejné rozlišení 1920x1080

dzordz*

Cokoli píšete nebo čtete si můžete přesunout do rozumné velikosti na střed. Grafika to samý. Po stranách můžete mít panely, kde stejně 4/5 věcí ovládáte zkratkama a na který vidět nemusíte. No a když potřebujete, máte velkou plochu, hodíte zdroják a web vedle sebe nebo roztáhnete obrázek na celou obrazovku atd.. Když tak velkou plochu mít nebudete, tak ji prostě mít nebudete :)

navstevnikk
hodnocení

OK, jen když sedím takto dál, tak se mi zdá, že špatně vidím a musím více ostřit. Jedině asi něco 21.5", ale tam je vlastně stejné rozlišení, takže se obávám, že bude všechno zase menší..

navstevnikk
hodnocení

Co jsem tak za pár dní vypozoroval, tak mně osobně by vyhovovala asi vzdálenost tak 60cm, jenže to je u takové velikosti monitoru asi celkem o oči. Těch 60cm ( cca délka paže a kousek) je tak asi pro menší monitory. Pokud ale sedím tak blízko, tak mi to ještě více nedělá dobře na oči a více mi je vypaluje. Pokud sedím dál tak 70-75cm tak už musím více ostřit a mám unavené oči a pálí/bolí mě. Asi by byl lepší menší monitor, který by ve výsledku měl stejnou velikost textu a prvků.Možná je to zvyk z 15.4" s 1280x800 notebooku, ale třeba když dělám v photoshopu webdesign, tak nemusím alespoň tak moc ostřit, což když sedím dál je dost často potřeba.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]