Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit HDD?

Od: vlk95® odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, dny kdy jsem naposledy pracoval s HDD byly v době napájecího a obrovského datového kabelu. Dnes jsem dostal do ruky HDD od kámoše, ale je na něm nějak moc konektorů! Já osobně mám HDD zapojený na první a druhý konektor z leva. Ten první má jen čtyři dráty takže je to napájení a druhý je datový. V PC má i drát pro třetí konektor.

Na jaké konektory mám HDD zapojit? 2 a 3 nebo 1 a 2 nebo na 1,2,3?

Díky za radu.

doplněno 21.06.12 07:42:

Ještě foto

doplněno 21.06.12 07:43:

A teď jsem si všimnul že nemá nastavení slave, master...

Jak zapojit HDD?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Master/slave se veme podle toho, do kterého konektoru na desce ho zapojít. Ne, že by na tom teda vůbec záleželo.

Ten molex vpravo je jako náhradní napájení, když nemáte na zdroji kabel se sata napájením a nemáte ani převodku, tak to píchnete tam. Takže zapojit (zleva) 1 a 2.

hodnocení

0x

Přepínání master / slave bylo na ATA HDD pokud se zapojily 2 HDD na jeden datový kabel, SATA disky se na jeden datový kabel připojit nedají a proto to přepínání nemají. Co se týká napájení bylo napsáno výše, zapojit 1 nebo 3 dle toho jaký je k dispozici konektor, 2 konektor je datový.

hodnocení

Tady bych oponoval. V počítači mám cca dva roky HDD 640Gb (580Gb), který má pouze konektor 1 a 2 a přesto je tam jumper na nastavení! nevím teda proč, ale je tam.

doplněno 21.06.12 12:45:

Takže pokud mám jen tři sata sloty tak více HDD nejde nijak připojit? (Já připojím 4 mám 3x sata a jednou ten velký starý konektor.)

doplněno 21.06.12 12:48:

Bude velké zrychlení, pkud dám na 80GB HDD windows a na 640GB si dám data? Nebude to jak win na SSD, ale něčemu to pomůže ne? Říkejme HDD 80GB disk A a 640GB disk B.

Kdy to bude nejrychlejší (počítač)?

1) Na A dám win a programy a na B osobní data

2) na A dám win a na B programy a data

Díky

Připojíš 5 - 3x SATA a na ten starý konektor můžeš připojit 2 master a slave ;)

Osobně bych dal na A win a programy a na B data, ale ať to zapojíš a nainstaluješ jakoliv tak nečekej nějaké zvláštní zrychlení

hodnocení

Tak jsem o tom přemýšlel a nechce se mi přeinstalovávat windows. Budu ho tedy používat jako zálohu pro fotky a dokumenty.

A ještě pár statistik mojich HDD. Můj HDD má najeto cca 360 dnů a 1000 roztočení ploten.

Ten od kámoše o sobě říká, že ho často vypínali: najeto cca 170 Dnů a 9000 roztočení ploten.

A teď otázka. Který HDD je více opotřebený? Ten můj je asi opotřebenější, protože více pracoval. Ale ten od kámoše se zase musel hodněkrát načíst a rozjet. Jaký je váš názor?

Většinou platí, že je lepší pořád běžet, než zapínat vypínat ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]