Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co se stane při defragmentaci disku?

Od: prochy46 odpovědí: 8 změna:

Co se stane když jsem nikdy nedělal defragmentaci disku? jestli všechny soubory(obrázky,...) nevymažou atd. jestli vše zustane stejné?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Data zaplňují disk spíše náhodně,vždy,když se něco smaže,vznikne mezi bloky dat mezera.Pak je obsah rozkouskovaný.Procesor pak vyhledává jednotlivé části a to ho může maličko zdržet.Defragmentací se jednotlivé části programů přesunou k sobě a získá se celistvé místo.Tím se samozřejme nové místo nezíská.

JABRAKA

bena*
hodnocení

0x

Defragmentace se uričtě nebojte, je prospěšná pro počítač, doporučuju ji dělat aspoň 1× za měsíc. O své soubory se vůbec nemusíte bát.

Buď doporučuju dělat defragmentaci programem Defragmentace disku, který je součástí Windows nebo pomocí programu Defraggler.

prochy46
hodnocení

asi ji budu dělat normálně .. ok diky ale jak by moohla trvat dlouho když jsem ji nikdy nedělal. a už pc je docela starý . od přeinstalování už je to asi 2 roky.

to záleží jak máte zapráskanej hadr datama (kolik jich tam je) a jak se s ním pracovalo. Excelentní znatelné zrychlení počítače spíše neočekávejte. Po 2 letech spíše vhodnější přeinstalace.

bena*

Vidíte, já mám Windows XP nainstalovaný od roku 2003 a funguje pořád výborně bez reinstalu ;) rychlost defragmentace závisí na tom, jak je disk velký, resp. kolik dat na něm je., Čím víc, tím to bude pomalejší. Ideální je mít rozdělený disk na systémový a datový. Pak stačí jen systémový disk defragmentovat, datový ve finále potřeba není, protože se to tolik nefragmentuje. Ale nic se tím samozřejmě neuškodí.

Kdyžtak to nechte běžet přes noc pokud těch dat máte opravdu dost (stovky GB).

To je zcela individuální a záleží to na více faktorech. Jak máte velký disk, kolik dat na něm máte a jak rychlý disk máte. Rychlost záleží hlavně na organizaci dat na disku, respektive na tom jestli je disk rozdělen do oddílů tak, aby šlo provést defragmentaci rychle. Pokud si někdo nainstaluje systém zvlášť na jeden disk nebo na oddíl disku, a zbytek programů a dat jinam. Tak je takový dat rychle udržovatelný. Osobně provádím defragmentaci jednou za několik měsíců a to pouze na systémovém oddílu. Doba defragmentace u mě trvá asi tři minuty, pokud jsem dlouho neprováděl defragemtaci, tak asi 5 minut. U někoho s odlišným rozvržením to bude trvat třeba hodinu.

wenda*
hodnocení

0x

Vše nezůstane stejné. Soubory se jen "smrsnkou" více k sobě aby si tím ušetřily místo na disku (většinou na pevné jednotce). je velká pravděpodobnost,že se Vám zodpoví dotaz na smazání některých souborů, takže třeba pro začátek je nejlepší si třřeba některé soubory raději uložit jinam,kde už ohroženi nebudou.

hodnocení

0x

Už jsem to na poradně psal, pokud není na disku systém , tak je mnohem rychlejší a hlavně šetrnější místo defragmentace celý obsah disku překopírovat na jiný disk a zpět.

doplněno 08.06.12 07:50:

Rozumné je mít systém na zvláštním oddílu disku, který je velký tak aby stačil pro systém a pak se defragmentace týká jenom tohoto disku a netrvá dlouho.

doplněno 08.06.12 09:14:

wenda:

jak už tady bylo řečeno - místo na disku se defragmentací nezíská, pouze se může nepatrně zvýšit rychlost přístupu na disk, protože hlavičky nemusí zbytečně přebíhat z místa na místo - čtou souvisle.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]