Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Webové stránky

Od: mareka odpovědí: 5 změna:

Chtěl bych se zeptat - mám stránky udělané v html a v css, je to takové jednoduché, ale funkční.

1) Na některých stránkách je vidět, že jsou dělané jinak - mě se na příkazovém řádku objevuje za lomítkem třeba index.html a oni tam nemají vidět nic. Mají to udělané v php? A v čem by mi to pomohlo, kdybych to udělal také tak? Má to výhody?

2) Mám na stránkách takový malý katalog, je to 20 položek s obrázkem a popisem, časem jich asi bude víc. Mám to udělané natvrdo v html a na každé stránce šipku vpřed a vzad jako odkaz na jinou html stránku, šlo by to udělat v nějakém zvláštním souboru (databázi) a pak jen ukazovat obsah, který by se načítal? Je to složité?

Děkuju

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petr123*
hodnocení

2x

1) Adresy neřeš, je to spíš kosmetická záležitost než nezbytnost. A bohužel velká část do toho místa stejně vůbec nekouká a i když vědí že třeba chtějí jít na www.poradte.cz tak si to nejdříve "dají hledat" na Seznamu nebo Google co mají nastavené jako domovskou stránku a tam kliknou na první odkaz :D

2) u 20 stránek to ještě tak nějak ručně jde, ale až budeš potřebovat něco zaktualizovat nebo přidat tak to bude strašný "opruz". Rozhodně to chce nějaký jazyk ve kterém se to napíše (třeba nejrozšířenější PHP) a pokud možno i databáze. Pokud jsi někdy něco programoval(a) tak je to jednoduché, pokud nikdy nic tak tak se to budeš chvíli učit ale jestli ti nedělá problém logické myšlení tak to není nic extra složitého.

mareka
hodnocení

Díky.

2. Programoval jsem v TurboPascalu a pak trochu Delphi. Klidně bych se do toho nějak pustil, nemůže to být až tak složité, ale to běží všechno asi na serveru,co? Že bych měl zdroják a databázičku někde lokálně a odladil si to a pak to jen jednoduše přes ftp nahrál na hosting jako teď ty jednoduché stránky, to asi ne, co?

Ono by stačilo mít jeden soubor s textem a pak obrázky někde v podadresáři, ty by nemusely být v jednom databázovém souboru. , v TurboPascalu pod DOSem jsem to tak dělal. Otevřel se soubor pro čtení a načítal jsem řádky textu jako stringy a naplnil si pole, ke kterému se pak snadno přistupovalo. no, musím oprášit základy SQL. Jaké vlastně? MySQL nebo nějaké jiné?

dzordz*

SQL vemte to, které budete mít na hostingu. Základní sada příkazů je stejná, liší se jen některá klíčová slova a některé databáze toho umějí trochu víc, co ty ostatní nemají. Ze začátku to potřebovat určitě nebudete.

Lokálně to samozřejmě můžete ladit, potřebujete spustit sql server (ms sql express je zdarma, mysql taky) a web server (iis i apache taky zadarmo). Třeba z Netbeans to pak deploynete jedním kliknutím. Ale jestli vám na hostingu jde nastavit zobrazování kompletních chybových zpráv, můžete to ladit i tam, jsou to při uložení jen tři klávesy navíc, abyste to tam nahrál a zkusil :)

Kdybyste jó chtěl, můžete v cgi používat i ten pascal nebo delphi, ale dnes už to je asi tak trochu přežitek..

dzordz*
hodnocení

0x

1. V php to asi jde. Určitě to jde routingem v .netu (překládání hezkých adres do interních, kde se rozparsují na controller + view + parametry, a opětovné generování hezkých adres při renderování stránky, viz msdn.microsoft.com/...) a v čemkoli jiném, co spustíte na IIS, přes custom 404 stránku (třeba server.transfer(url) v asp).. což mě vede k tomu, že to asi jde aji v php, když ho tam taky můžete spustit, že? :)

Výhodou jsou nezmatené odkazy, které jsou lidským okem čitelné a pochopitelné (koukněte na amazon nebo alzu nebo kde ještě to tak je, desítka parametrů předávaná querystringem a víte z toho prd), navíc i napsatelné ručně (jsem na adrese doma/dvere/hnede, co když napíšu doma/dvere/cerne? a ono to funguje), další výhodou je mnohem lepší SEO, protože tam máte ta slova a ne nějaká obskurní ID.

2. Šlo, je to složitější než jen html, ale o moc ne. Pro začátek by vám stačil prostý seznam adres (ať už v db, nebo jednoduše v poli přímo ve zdrojáku), pozdějš třeba preorder průchod stromem. V závislosti na vybraném serverovém jazyce se dá psát konkrétnějš.

mareka
hodnocení

Díky za odpověď, fakt je, že výhod to moc nemá. Aspoň pro mě,.

2. Zkusím něco načíst.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]