Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Identifikace živnostníků

Od: vorsickyjan odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na internetu se zobrazují docela citlivá data všech živnostníků o podnikání anichž by jim k tomu dal někdo souhlas je tam sice napsáno pokud si údaje nepřeji zveřejňovat-mohu napsat na níže uvedený mejl a svoje ičo,nedávno jsem něco zaslechl v televizi ,že se tyto údaje dají snadno zneužít a hlavně to potom co se může všechno dít za komplikace...je to vůbec legální? A napadlo mně co všechno se dá zjistit pokud dotyčný zná např jen mou mejlovou adresu?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

0x

A co je prosím tak tajného na IČO? Vždyť se musí uvádět na každém daňovém dokladu, který živnostník vydá. Navíc - je to možná taková kontrola, někdo se vydává za živnostníka, např. že je masér, vy se necháte hezky namasírovat a zjistíte, že dotyčný nemá ani živnostenský list vydán. Lidi jsou na Facebook schopni vystavit svoje fotky z domova, ale když jsou napsáni v živnostenském rejstříku, tak jim to vadí...

Pánovi nejde o IČO, ale o to, že tam je uvedená adresa jeho trvalého bydliště nebo sídla.

paaja*
hodnocení

0x

a čo si Kefalín predstavuješ pod takým slovom citlivá data? IČO, jméno živnostníka, předmět podnikání a sídlo firmy (adresa trvalého bydliště) jsou veřejné údaje, které je možné kdykoliv najít třeba v registru ARES ministerstva financí volně přístupného na internetu. Mimo jiné proto, aby si firmy a normální zákazníci mohli ověřit základní data o svém dodavateli. Zneužít se dá cokoliv, ale zrovna tyto údaje zas až tak nebezpečné nejsou. Doporučuji omezit sledování tzv. investigativních poředů, kde se zbytečně zveličuje a generalizuje.

petr123*
hodnocení

0x

Jakmile se staneš podnikatelem tak jsi z hlediska státu veřejný nepřítel a tvoje soukromé údaje se stávají veřejnými. Pokud budeš třeba plátce DPH tak se veřejným stane i rodné číslo - tedy obecně vzato "přísně chráněný" osobní údaj.

buss
hodnocení

0x

Doporučuji si přečíst živnostenský zákon a zákon na ochranu osobních údajů. Co je chápáno pod docela citlivá data?
Živnostenský rejstřík je veřejně přístupný. S údivem jsem zjistil, že jsem i na německých webech. Co uvádíte na daňovém dokladu, tedy na faktuře?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]