Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ventilátory k NTB (podložce)

Od: caabik* odpovědí: 18 změna:

Ahoj. Mám Chladící podložku se 3 větráčky 80x80mm. Je lepší mít tyto větráčky nebo 1 velký větrák třeba 200x200mm?
Další mojí otázkou je, kdybych si koupil nějaký ventilátor jako třeba tento - czc.cz/...
Nebo mi nějaky doporučte, dal by se zapojit pomocí USB nebo rovnou přes nějaké trafo do elektriky? Tyhle větráky jsou určené pro zapojení do základní desky, ale já bych ho chtěl přidat na chladící podložku. Dalo by se předělat připojení na USB nebo nějaké trafo (jako třeba nabíječka od mobilu)?
Děkuji.. :)

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jeden větší pomaloběžný je lepší než malý rychloběžný. Doporučuji Noctua.

czc.cz/...

Větráček můžeš napojit na 12 V ss nebo 6V (pojede na polovinu). Wattáž kolem 1-2 W, takže utáhne i nabíječka mobilu.

doplněno 08.03.13 23:07:

Ale ty tam připojení napájení větráků máš, ne? Tak to jen přepojíš...

caabik*
hodnocení

Děkuji za odpověď.. :) tyto větráky jsem viděl mají skvělou tichost a průtok vzduchu.. Konkrétně mám tuto podložku - alza.cz/...
Větráčky ze spoda vypadají takto - alza.cz/...
Není mi jasné jak to přepojim.. :) Myslíte to jako Ustřihnout a naletovat? nebo to někde rozdělat?. .:) Taky mě napadlo tam ten větráček pouze přidat k těm 3 a mít jakoby 4, ale to by asi USB neutáhlo. Jinak nabíječky na mobil jsou pouze 5V..

USB by ten jeden fan navíc utáhl. 5V by jel větrák skoro napůl, to je jako bys tam dal L.N. adaptér. Na co čtyři? To už si myslím nebude mít moc význam, myslel jsem, že to chceš kvůli ztišení... Stejně si myslím, že tyhle chladící podložky pod pseudopočítačenemají moc velkou účinnost na chlazení přístroje, pokud nemá noťas zespodu hliníkovou plotnu. Plast vede teplo poněkud blbě...

doplněno 08.03.13 23:50:

Jinak stačí normálne ustřihnout a naletovat plus na plus, minus na minus. Není na tom co zkazit, je to jen jednoduchý stejnosměrný elektromotorek, pár cívek ve vrtulce.

doplněno 08.03.13 23:53:

Jinak by mě zajímalo, jaký tyhle podložky mají směr airflow. Jestli to noťas ofukuje zespodu k přístroji nebo obráceně, táhne vzduch od něj.

caabik*
hodnocení

Takže když si seženu jakékoliv USB třeba stačí USB kabel, ustřihnu konektor u větráku a dratý větráku a USB naletuju k sobě tak to pujde v plné rychlosti?. .:) Jinak si myslím, že moje podložka fouká vzduch na notebook..

Ale ten USB kabel ti bude taky dávat 5V. Když ho vykucháš, tak červený je plus, černý minus.

doplněno 09.03.13 00:20:

Větrák je na 12V, takže to pojede na 41,7%.

Ventilátory k NTB (podložce)
caabik*
hodnocení

noo.. :D ale já chci aby větrák jel v plné rychlosti. :)

To chceš mít doma průvan nebo co? Stočtyřicítka noctua napolovic je jako dva malý naplno, tak co řešíš? Porovnej si u těch větráků průtok vzduchu, zohledni velký větrák napůl a podle toho vyber. Průtoky a otáčky včetně regulace pomocí low noise adaptérů (předřadný resistor) jsou uvedeny u produktů.

caabik*
hodnocení

Nedal byste mi váš Facebook nebo email?. :) Kdybych s tím ještě potřeboval poradit a měl nějakou otázku. Nemám představu, jak bude hodně foukat velký větrák, když bude mít 1200 otáček. Ale malý který má 1800 zas tak hodně nefouká. :)

Jsem tady. Ale informace o větrácích jsou dostupné všude. Velká noctua při plném výkonu, vzhledem k poloze notebooku a tím pádem chladící podložky při práci, může po čase uživateli přinést problémy s dutinami třeba (nadneseně). Uvědom si, že nárůst v rozdílu proudění mezi 80 a 120 větrákem je nelineární.

praivo*
hodnocení

0x

No 12V větrák se na 5 V možná ani nerozběhne, byl by třeba externí zdroj.

Osobně doporučuji vyčistit notebook, případně vyměnit teplovodivou pastu, aby se uchladil sám a žádnou chladicí podložku nepotřeboval.

doplněno 09.03.13 11:08:

Asi se to liší typ od typu, větráky, co mi tu leží v dílně, se rozbíhají mezi 4-5 V.

No sice se rozběhne, i na 3V i na 1,5V ale jinak souhlasím, že je lepší v tomto případě řešit příčinu než následek

caabik*
hodnocení

Ten notebook má vysoké teploty jen když něco hraju, tak jsem mu chtěl pomoct trochu víc, aby se tak nevařil. Ale napadla mě jedna věc, oddělat krytku na RAM, aby teplo mohlo v pohodě odcházet. Když jsem to zkusil docela to pomohlo. Nemůže se stím něco stát snad ne?

praivo*

Může se něco stát. Nalítá ti tam bordel a bude se přehřívat ještě víc. Jaké máš teploty?

doplněno 09.03.13 11:12:

Jen pro ilustraci: Rozebraný HP Comp/...

doplněno 09.03.13 11:15:

Čištění může pomoct opravdu hodně. Před prvním vyčištěním (asi rok a půl po zakoupení) se mi procesor hřál až na 93 (!) °C, po vyčištění se stejnou zátěží 60-70 °C, přičemž jsem jen vysál větrák. Teď po úplném vyčištění (teplovodivá pasta neměněna, protože nemám novou) 50-60 °C.

caabik*
hodnocení

Když hraju hru, tak teploty CPU tak 95 GPU 103 HDD 52, často ho profukuji stlačeným vzduchem.. :) takže prach by tam být něměl a před 7 měsíci byl rozebraný.

praivo*

Tak vyměnit pastu, nebo, jestli je v záruce, reklamovat. 52 °C je pro HDD moc, 103 pro GPU taky. Pečou se asi moc dlouho nevydrží.

Ona je taky otázka jak ho profukuješ - jestli naopak ten prach nefoukáš ještě dál dovnitř. Když byl rozebraný, co se s ním dělalo? Nepovedlo se někomu poškodit chlazení?

doplněno 09.03.13 14:40:

Rozeber ho a profoukni/vysaj celý, zvláště ten větrák a žebra chladiče. Větrák něčím zablokuj, aby se proudícím vzduchem neroztočil, mohla by se zničit ložiska.

caabik*
hodnocení

No hele už to je takhle přes 2 roky.
Profukuju to tak ze oddělám kryt u RAM a profouknu ho směrem k větráku, samozřejmě profukuji i místa kde moc otvorů není, takze je možnost, že prach tam i zůstane.
Chlazení snad poškozené není, dělal to někdo od firmy Dell, tak ten snad ví jak to rozebrat.
Když oddělám krytku na RAM a hraji hry tak telota CPU a GPU jsou tak na 80 stupnu a HDD tak 49 stupnu.

caabik*
hodnocení

ernie na 5V se neroztočí-... :D -

NF-B9 (90 mm) a NF-S12B FLX (120mm)se mi roztočí na 5V nabíječku z Nokie stejně jako ColerMaster 90 a boxový Intel. Dobře, stopadesátka fukar při šesti voltech.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]