Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oddíly před instalací Ubuntu (dualboot s XP)

Od: ivya* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám netbook Asus EeePC 1000HE s předinstalovanými WinXP. Ráda bych místo nich používala Ubuntu, ale chtěla bych vedle nich zachovat i XP (pro jistotu, můžou se ještě hodit). Problém je, že XP zabírají všechny 4 možné oddíly na disku, tudíž není možné Ubuntu nainstalovat "vedle" XPček.

Současné rozložení disku je takové:

Oddíl / File System / Kapacita / Status / Typ

C: / NTFS / 82,82GB / System / Primární = XP

D: / NTFS / 61,29GB / None / Primární = data

*:PE / FAT32 / 4,89GB / Skrytý / Primární = recovery

*: / Jiný / 49,56MB / None / Primární = údajně Boot Booster

Je možné jej změnit na následující rozložení? A je možné následně nainstalovat Ubuntu na logický oddíl?

Oddíl / File System / Kapacita / Status / Typ

C: / NTFS / 58,5GB / System / Primární = XP

F: /? / 2,5GB /? / Logický = swap pro Ubuntu

D: / NTFS / 83,2GB / None / Logický = Ubuntu + data

*:PE / FAT32 / 4,89GB / Skrytý / Primární = recovery

*: / Jiný / 49,56MB / None / Primární = údajně Boot Booster

Předem děkuji za radu ;)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

0x

Já bych z toho systémového disku WinXP C: ukrojil klidně 60GB a nechal XPčkum nějakých těch 20GB, protože to jim stačí. Těch 60GB bych nechal pro Ubuntu (osobně doporučuju spíš Xubuntu, protože vzhled Unity se mi nelíbí)Swap si *ubuntu vypočítá samo, myslím, že dává 1,5 násobek instalované paměti RAM.

Osobně bych však XP poslal kamsi, protože máte-li licenci na WinXP, můžete si do *ubuntu nainstalovat Wine, které umožňuje běh Windowsáckých apliakcí pod *ubuntu.

hodnocení

0x

Pokud si tam xpčka necháte tak bylch byl pro velikost tak alespoň 30-40GB páč ono pokud tam budou aktualizace a nějaké programy/hry? tak to roste.

Nicméně nevím nevím jak se linuxu bude líbit instalace na NTFS...

bena*

maverick: Ubuntu si ukousnou tolik, kolik určí uživatel při instalaci a ten ukousnutý kus naformátuje na ext4 (výchozí nastavení).

Pokud budete chtít z Windowsu přistupovat na Linuxový (ubuntu) oddíl, budete do Windows muset doinstalovat Ext2fsd. Jinak nedoporučuju pomocí Windows lézt na linuxový diskový oddíl kvůli bezpečnosti.

Bena, nejsem trouba... Ale koukni co psal tazatel a na jakým oddíle chtěl mít linux a data

dzordz*
hodnocení

0x

Pokud vím, na NTFS se nenainstaluje.

Nejlépe použít instalaci z windows, kde se vytvoří "virtuální disk" ve složce na disku a nic se měnit nemusí.

ivya*
hodnocení

Díky za všechny odpovědi, Ubuntu už běží.

XPčkům (v továrním stavu) jsem nechala 30GB, 30GB jsem nechala nealokovaných pro Ubuntu, o zbytek jsem zvětšila oddíl NTFS pro data. Ubuntu si při instalaci samo zařídilo vše podstatné. Stačilo převést jeden oddíl na logický a uvolnit místo ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]