Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěl bych poradit, co dělat s chybovou hláškou, která mi vyběhne po spuštění PC.
Mám Windows XP a včera jsem normálně vypnul počítač, zmáčkl start, dal vypnout počítač a hotovo.
Ráno jsem se ho pokusil zapnout a vyběhla na mě hláška: "Disk Boot Failure Insert System Disk and press Enter"
Našel jsem pár rad na googlu, ale moc jsem tomu díky mé slabé angličtině nerozumněl, jedině to, že se mám pohrabat v Advanced BIOS Features, které najdu v menu po tom, když hned u prvního, co uvidím při zapnutí PC, zmáčknu delete. Jenže, zkoušel jsem tam přeházet některý věci, ale chyba furt přetrvává a já nevím, co s tím dělat. Nechci dát PC do servisu, pokud to jde spravit i bez toho.
Předem děkuji za odpověď!
doplněno 29.05.12 12:06:Vyfotil jsem to, jestli by to nějak pomohlo.
Dobry den, jestli mate disketovou jednotku, tak se presvecte, ze v ni neni vlozeny disk. Dale se podivejte, jestli nemate k PC zapojenou flesku, nebo externi disk, vlast, jestli tam pred tim nebyl. Jako nejhorsi se mohlo stat, ze Vam odesel cely disk, nebo se spatne vypnul PC a nabouralo Vam to instalaci windows. V tomto pripade doporucuji stahnout nejakou diagnostiku HDD, ze ktere jse nabootovat (napr na CD)
Disk tam byl, byla tam hra, ale ten jsem už vytáhl při prvním objevením tohoto textu. Jinak žádná další flashka, CD, nebo něco takového již k PC připojeno není.
S tou poslední větou nevím, co myslíte, jelikož jsem nikdy PC neopravoval, nebo nic podobného a využíval jsem ho jen k základním věcem (e-mail, prezentace atp.), takže nevím, jak stáhnout tu diagnostiku HDD, nebo co píšete.
PC do servisu nedávej, ale vezmi si k tomu někoho zkušenějšího.
Mohlo se opravdu stát, že se Ti z nějakého důvodu zresetoval BIOS a zapomněl údaje o harddisku.
Ty je tam tedy nutno znovu zadat. Více Ti neporadím, protože nevím, jaký BIOS tam máš.
Možná za to ale může jen povysunutý kabel na harddisku. To se někdy působením tepla také stane.
V tom případě by mělo pomoci správné dotlačení ke kontaktům.
Někdy se stane, že už starší disk prostě napoprvé nenastartuje. Může se to podařit na další pokusy.
V tom případě doporučuji zazálohovat důležitá data (DVD, flash) a poohlédnoüt se po novém harddisku.
Dobře, snad to ještě nějak dobře dopadne. Kdyžtak jsem přidal nahoru obrázek, jestli to nějak pomůže.
Jdu zkusit teda zkontrolovat, jestli se kabel na harddisku nepovysunul.
Špatně nastavený BIOS - jako Primary master je nastavené DVD (pravděpodobně chyba) a vůbec není nastavený HDD. Těžko říct, jestli jste toto vrámci pokusu o opravu nastavil vy, nebo se ´setup´ máznul...
Takže - nastavit správné hodnoty, možná vyměnit tu baterii. Pokud nastavení neznáte (a neumíte zjistit), vřele doporučuju přenechat to zkušenějšímu kamarádovi a nebo servisu - hrabáním se v BIOSu jen tak můžete rozhodit (až vymazat data) nastavení ještě víc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.