Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, v naší obci se do budoucna plánuje tahání optického kabelu pro využití internetu a TV, a jelikož teď stavím RD, tak jsem si řekl, že bych toho mohl využít a dotáhnout si ho do domu. Vím že optický kabel končí na hranici pozemku a odtud Vám to vedou normálním UTP kabelem, ale jelikož mám už RD z větší části hotov, tak jsem chtěl využít jako cestu přívodu plast. rouru z hlavní elekt. skříňky odkud vede hlavní kabel do rozvaděče v domě. Nicméně mi bylo řečeno, že tím bude normální UTP kabel rušen, že je nutno použít odstíněný. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli by mi někdo nedoporučil jaký kabel konkrétně použít, a jestli toto dvojí stínění bude stačit nebo i tak bude mít hlavní kabel od elektriky vliv na ušení signálu internetu či TV, děkuji.
Pokud si dobře vzpomínám, slaboproudé a sdělovací rozvody není dovoleno vést v jedné trubce nebo žlabu se silovým vedením. Pokud se nechcete dopustit porušení norem, najděte jiný způsob jak kabel přivést do domu.
Až vymyslíte jak kabel přivést, vyberte si STP (stíněný) nejméně kategorie 6 nebo 7. Až to pak budete zapojovat, nezapomeňte na řádné uzemnění stínění - asi by to měl provést znalý člověk. Bez uzemnění nemá stínění ten správný účinek, naopak může při správné souhře okolností rušení ještě zhoršit.
"mi bylo řečeno, že tím bude normální UTP kabel rušen, že je nutno použít odstíněný" - oblíbený ´fórek´ propagující stíněné kabely a vyšší náročnost jejich ´montáže´ (vyšší cena)
Použití kvalitního UTP naprosto postačuje (´kroucení´ dvojlinky eliminuje proudy indukované vedlejším NN vedením), jakou rychlostí budte připojen? Do 100 MBit? - stačí CAT 5.
Stíněné kabely jsou lepší, to nepopírám - ale jen při kvalitním uzemnění stínění. Navíc jakékoli poškození stínění linku výrazně degraduje.
njn, všichni známe normy co by se mělo nebo nemělo, ale vidět to nebuude a elektr. kabelu to vadit taky nebude, přinejhorším by se tou rourou dal protáhnout husí krk a do něj ten kabel schovat, ale to by podle mne bylo zbytečné. Je to výhornější volba také proto, že jsem chtěl kabel schovat v NN skříni co mám na hranici pozemku, než se ta optika někdy vybuduje.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.