Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Mám problémy se svým notebookem. Při např. surfování na internetu dosahuje můj procesor teplot 70 - 80°C, ale při hraní náročnějších her teploty šplhají až k 80 - 92(3)°C. Podobně je to s harddiskem. Při běžných činnostech má teplotu zhruba 35°C, ale při hraní her se nejspíš otepluje od procesoru, a dosahuje teplot až 46°C. Nyní, když pouze surfuji na internetu a defragmentuji disk, 1. jádro má teplotu 81°C a 2. jádro 78°C. Harddisk má teplotu 46°C! Chtěl bych se zeptat, zda jsou tyto teploty v pořádku, nebo jestli se dají snést po delší dobu. Pokud ne, moc prosím o radu, jak na to, abych snížil provozní teplotu mého notebooku. Pamatuji se, že když jsem tento NTB koupil, byl jsem šťasten, že se na rozdíl od mého starého notebooku Lenovo SL500 skoro vůbec nezahřívá. Ale nyní, po zhruba 8 měsících (nový notebook jsem dostal na konci června minulého roku) se teploty zvyšují a výkon snižuje.
A to mě dostává k dalšímu problému. Od doby,co jsem notebook koupil, se asi snížil i jeho výkon. Při hraní hry Minecraft dosahuji na volné ploše asi 50 FPS, ale jakmile přijdu k nějakým objektům, FPS se sníží i na 18 - 5. Hra Assassins Creed 2 (na nejnižší detaily) se mi seká trochu, ale dá se to vydržet. Poté jsem vyzkoušel ještě hru DarkSector (rozlišení 800x600), a ta se sekala zhruba tak stejně. A to je z roku 2009! Přitom si pamatuji, že když jsem notebook dostal, tak jsem na něm rozjel Call of Juarez: The Cartel i Crysis 2 skoro bez lagů! Proto bych prosil o radu - Co udělat, abych zvýšil výkon svého ntb?
Připomínám, že NECHCI kupovat novou grafickou kartu ani procesor! Chci počítač pouze dostat do takového stavu, v jakém byl!
Technické parametry:
Model: Acer Aspire 5750G
Procesor: Intel Core i5-2430M 2,4GHz with TurboBoost up to 3,0GHz
Grafická karta: NVIDIA GeForce GT 520M, Up to 2741MB TurboCache
Velikost: 15,6 HD LED LCD
Operační paměť: 4GB DDR3 Memory
Harddisk: 750 GB HDD, z toho volných 486 GB
Acer Nplify 802,11b/g/n (nevím, co je)
Děkuji za rady a tipy.
LightKnightCZ
nový procesor a grafiky by ti stejně byly k prdu.
Co je potřeba, je notebook vyčistit (zbavit prachu).
Jako nejjednodušší řešení kdekoliv považuju vypnutí notebooku, chytnutí do ruk, přiložení úst k větracímu otvoru (odkud to vyfukuje teplý vzduch) a fouknout. A foukat dokud bude lítat prach ven.
Takhle to praktikuju na svém notebooku už 4 roky a pořád jede a nepřehřívá se ani na posteli
Já bych šel ještě dál-odšroubovat zespodu kryty,vyčistit opatrně prach,který tam bude.Mimochodem,ještě bych asi provedl "vyčistění notebooku softwarově-přeinstalování systému,obnovu ze zálohy,sem tam projet nějakým "čističem",např,C Clienerem,pokud něco takového neprovádíš.
Všem děkuji za tipy!
Notebook jsem projel CCleanerem (vymazalo se asi 700 MB!) a vymazal jsem všechny aplikace a hry, o kterých jsem věděl, že už je nepotřebuji (asi 80 GB ). Poté jsem defragmentoval disky (další 1 GB). No potom jsem aktualizoval ovladače a drivery, notebook vypnul, a vysál vysavačem skrz mřížky (až moc pozdě jsem si přečetl odpověď, že se to nedoporučuje
). No po zapnutí mi Minecraft jede 59 FPS na maximální detaily a při načítání světa a maximální teplota procesorů je 70°C
. Harddisk se už radši ani neodvažuje být teplejší než 40°C
.
Znovu vám všem děkuji za rady, jsem vám všem velice vděčný.
LightKnightCZ
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.