Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

CPU fan+zamrzání PC

Od: jaromir83* odpovědí: 6 změna:

hi,
dal jsem vyměnit základní desku v PC
everest old i48.tinypic.com/...
everest new i50.tinypic.com/...
špatně se mi točí CPU fan. občas zamrzne PC po 5ti minutách od startu (jak v 3D hře tak i ve windows např. při strýmování rádia). zapnutý externí ventilátor nepomáhá. před opravou/výměnou desky taky PC zamrzal, potom už nešel zapnout vůbec.
dá se někde v BIOSu nastavit aby jel fan pořád na plné otáčky? pomůže nějaký ovladač na madrbord/CPU? je možné že nestíhá starý 400W fortron zdroj? je to něco softwarového? pomohl by reinstal windows?
dík
PS: nevíte čím může být že mi PC/everest najednou po opravě/výměně základovky hlásí o 128MB RAM míň?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Proveř teploty, hlavně procesoru. Teplovodivou pastu jsi doufám nanesl.
Koukám, že dříve jsi měl procesor i přetaktovaný
jaromir83*
hodnocení

teploty jakým proragmem pls?

pastu snad v obchodě když mi měnili desku tam dali.

měl jsem taktlý, jak si ho taktnu zpátky? stačí v BIOS/chipset features/DRAM dát 211Hz místo 200Hz nebo se mám zabývat i ostatními hodnotami?

v BIOSu je nějaký Smart fan 50°C nastaveno, když dám míň začne se větráček točit naplno při nižší CPU teplotě?

ď

Stačí se podívat o pár řádek níž a máš tam jasně napsáno senzory. Nebo koukni do biosu.
Taktování jsem psal okrajově, jestli o tom vůbec víš.
Nejde u smart fan dát automatika?
doplněno 16.05.12 18:37: A pokud možno tak si naistaluj SP3 do xpček
jaromir83*
hodnocení

ad smart fan - automatika ne.

ad takt - teď koukám že na téhle desce je v BIOSu další hodnota až 216Hz, není to moc?

v 3D hře i ve Windows polovinu času pokles CPU větráčku na odhadem 1 RPS, po zamrznutí PC citelně pálí plech za CPU.

vše vyčištěno od prachu.

tak co? nový větráček? nový zdroj? nainstalovat nějaký ovladač pro fan?

ď

doplněno 16.05.12 20:30:

ad smart fan - v BIOS/HW/smart fan bylo 50° nastaveno, dal jsem teda disabled aby se CPU fan točil pořád naplno

doplněno 16.05.12 20:52:

ad takt - v BIOS/chipset features/DRAM jsem změnil hodnotu 200Hz na 216, ale njak se to neprojevilo, nepřenastavil jsem spíš omylem RAMky? radši jsem to vrátil zpět na 200. jak taktnout CPU zpět z 200Hz*12 na 211Hz*12 PLS?

Ď

Bude tam jistě nějaká lepší regulace a nebo to nech vypnutý, pokud se pak točí větrák tak proč měnit? Pokud to přestalo padat tak je to v pohodě, pokud ne, tak to bude tou pastou nebo ještě něčím dalším.
Nepleť sem teď taktování, takhle opravdu nikdy nic nevyřešíš- dát tomu ještě větší čoud a pak se budeš divit, že to nejede, nech to na originál a pak uvidíš co dál
jaromir83*
hodnocení

fan jede naplno, stejně mi po 10ti minutách zamrzl PC (+zfialověl obraz). tentokrát plech za CPU nebyl njak zahřátý. zkusím dát starší/slabší grafickou kartu

doplněno 17.05.12 08:23:

pokud by se slabší GK jel PC normálně, jak dál postupovat kdybych chtěl jet s novou GTS 450 GK? mám ji reklamovat (zakoupena před 3mi týdny)? zkusit zapojit jiný zdroj? výměna CPU?
děkuji za případné rady

doplněno 17.05.12 09:22:

vadná grafika?
reinstal windows?
RAM?

doplněno 17.05.12 12:14:
se starší/slabší GK jede zatím PC normálně
doplněno 17.05.12 15:28:

teď aktuálně jsem tam dal zpět novou grafiku, jiný napájecí kabel, uvidíme

doplněno 17.05.12 17:43:

novou GK jsem poslal na reklamaci, se starou GK to dnes zatím jede v pohodě

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]