Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám cca 5 let starý notebook v celkem dobrém stavu. Bohužel jeho rychlost se již výrazně snížila. Původně tam byl 1GB RAM a před cca jedním rokem to kleslo na 895MB. Myslel jsem že nějaká část z ramek odešla a zbytek funguje. Ovšem postupem času bylo zatížení ramek hned po zapnutí NTB přes 90% a to má na výkon počítače zásadní vliv. Rozhodnul jsem se dokoupit 1GB modul. Bohužel jsem zjistil, že když dám do jednoho slotu novou a do druhého starou ramku tak po přihlášení nastane "modrá smrt" tj modrá obrazovka a reset NTB. Pokud ale nechám v NTB jen tu 1GB novou tak to jede, ovšem pořád to ukazuje a pracuje jen s 895MB RAM. Tento problém absolutně nechápu. Nejsem zrovna v tomto místě oboru moc zkušený(ramky). Neměl by počítač automaticky detekovat typ a velikost ramky? V čem může být chyba? Když se podívám přes program SIW na paměť tak to ukáže vše o právě naistalované paměti. MHz/velikost/výrobce... Když se ale podívám do biosu tak to ukazuje RAM 895M. Ale když se podívám do správce úloh tak ukazuje 893MB. Mimo toho bios neříká takt napětí ani žádné nastavení čehokoliv. Počítačům dost rozumím a proto je počítač v celkem dobrém stavu. Pravidelné defragmentace, čištění registru, aktualizace...
Ví někdo v čem může být chyba?
Doplňující informace:
HDD:120GB
RAM:895MB (1GB)
CPU:1,7Ghz
Stáří: cca 5-6 let
Win: originální win vista
doplněno 10.05.12 16:07:NTB: fujitsu simens amilo 1718i
Nové ram: kingston 1GB DDR2 sodimm
Staré ram: neurčeno. žádný štítek.
Počítač má vše originální. Nic nebylo opraveno. Pouze jsem asi před rokem vyměnil teplovodivé pasty na GPU a CPU.
Spíš vám grafika vám ukousla kus operační paměti. Mělo by to jít nastavit v BIOSu (no i když u ntb nevim ) .
Při nákupu pamětí je nutné se řídit doporučením výrobce, existuje cosi jako Compatibility list.
895+128=skoro.
Zkusil bych najít novější bios a flashnout to, snad by pak mohly jít obě naráz líp.
On si prostě počítač starý 5 let dělá co chce. Aktualně ukazuje v biosu 896. Když změním VGA paměť na 256 tak ukazuje 768. Máte pravdu. Ukazuje to paměť s odpočítanou rezervou pro GPU. No, dnes jsem dal do počítače do spodního slotu novou a do horního starou RAM a počítač normálně funguje s oběmi paměťmi. Program SIW sice ukazuje, že každá paměť má jiný kmitočet a časování. Vadí to?
Mimo jiné mi lže bios! SIW ukazuje všechny data co NTB poskytuje. A bios říká že max velikost ram může být 1024 a že má 4 sloty na ramky. Opravdové hodnoty jsou max 2GB a má 2 sloty.
Dnes dokoupím druhý GB stejné ram a budu mít 1920MB.
Když ta jsou staré ramky 2x512MB tak počítač jede strašně pomalu.(jedou na 333Mhz)
Na jednu novou 1x1GB jede počítač jakž takž rychle.(jede na 200Mhz)
Na 1x1GB a 1x512MB jede počítač oproti posledním letům perfektně. Ovšem oproti čase když jsem ho koupil jede pořád pomaleji.
Díky za pomoc.
doplněno 11.05.12 05:47:Teď jsem si všimnul, že ve správci úloh pořád ukazuje 896MB, ale jede skvěle takže asi pracuje s oběmi paměťmi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.