Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Prosím chtěla bych vědět jestli bych mohla dostat životní minimum na sociálce?mám exekuci na plat a banka mi už jednou životní minimum vyplatila.nemohu zůstat jako matka s dítětem bez peněz.prosím poraď te mi.Děkuji
Dobrý den, banka Vám vyplatí určitou částku pouze jednou, pokud Vám obstavili účet, nechte si další výplatu poslat na účet, který je veden na jiné jméno než Vaše, na ten exekutor sahat nesmí. Pokud Vám bude vedena exekuce na plat, musí Vám nechávat nezabavitelné minimum - v závislosti na výši životního minima jednotlivce a stanoveného normativu nákladů na bydlení je určována základní částka, která nesmí být sražena z měsíční mzdy .
ovšem pokud ta nezabavitelná částka z měsíční mzdy posléze odejde na bankovní účet, zabaví ho banka a krom jednorázově vyplaceného životního minima z něj nic dalšího vyplatit nemusí. takže řešením je zrušit u zaměstnavatele odesílání mzdy na účet a nechat si ji vyplácet hotově.
sociální dávky nevím, doufám, že ne. respektive pravidelné dávky se určitě dávají podle výši příjmu, t.j. peněz, které dlužník dostane PŘED tím, než si exekutor ukrojí svou část. možná by pomohl sociální odbor na úřadu s nějakou jednorázovou dávkou pomoci v tíživé životní situaci, ale pokud vím, ty bývají víc na rozhodnutí úředníků, než že by byl přesný výpočet nároku definován v zákoně a nebývají pravidelné, ale jednorázové (jako třeba příspěvek na pračku, příspěvek na školu v přírodě a tak, každý úřad může mít svoji sociální politiku).
Dalším řešením je založit si několik účtů u různých bank. Každá musí vyplatit jednorázově částku cca 6600 myslím že v zákoně je psáno dvojnásobek životního minima. Upozorňuji že toto není na vyhnutí se zaplacení dluhu ale na oddáleni. Těch bank které vedou učty zadarmo je víc tak se můžete cca půl roku až rok zabývat svým dluhem podle sebe. Pokud toto uděláte doporučuji okamžitě kontaktovat věřitele a pokusit se domluvit. Co třeba druhé zaměstnání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.