Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nakreslit 6ti úhelník

Od: artik* odpovědí: 13 změna:

ahoj všem , potřebuju rychlou radu .jak nakreslím v progranu inscape prav. 6tiúhelník?Potřebuju si vytvořit plástve a nějak se mi nedaří . Díky za rady (potřebuju to co je na obrázku ).Můj postup by měl být ,nakreslit jeden 6ti úhelník a pak jenduplikovat a skládat k sobě . Jestli to jde i jinak budu rádza každou radu .

Jak nakreslit 6ti úhelník

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Minule jsem dělal něco podobného (různobarevné čtverečky) v Gimpu, nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem na podklad prsknul ty výsledný barvy, prohnal to pár scatter/randomize filtrama (nebo jak se to jmenuje, prostě rozhození) a nakonec to hodně zvětšil a hrany namaloval jako obyčejný grid :)

Proč to ale píšu - narazil jsem při tom na to, že programy Adobe údajně mají funkci stained glass, která tyhle šestiúhelníky vytvoří jedním čudlem, následně ten objekt podle nich rozřežete a máte jednotlivá okýnka bez duplikování a piplání.

Na šestiúhelník jste už přišel, že to je hvězda se stranama a s jedním vrcholem navíc :) Ty mezery přesně dělat nemusíte, můžete šestiúhelníku přidat obrys - pravým, Fill and stroke, Stroke style, Width, v nastavení barvy zas můžete změnit alfa kanál (jestli to teda na tom obrázku je průhledné..). V pravý liště zapnete snap (nebo % klávesa) a někde níž To cup nodes (k vrcholům, nebo prostě s kterou možností to bude vycházet dobře..), poskládáte jich pár, třeba 7 dokolečka udělá jeden velkej šestiúhelník, se shiftem vyberete všechny, Group (ctrl+G) a můžete je skládat rychlejš..

artik*
hodnocení

jo jo super díky ( už to mám ) . Nejde mi používat kapákko ( potřebuju odstranit stím na disku kola) poradíte jak? díky

dzordz*

V Inkscape se to dělá "naopak" než jinde: nejprve vytvoříte objekt, pro který tu barvu chcete použít, když ho máte vybraný (hned po vytvoření, nebo pozdějš přes F1), zmáčknete F7 (nebo tlačítko Dropper), vyberete barvu a ta se na objekt rovnou použije, shiftklik vybere druhou barvu. Jestli se chcete jen kouknout na hex kód barvy (třeba do html), stačí najet bez klikání, ukáže se to dole ve statusu.

artik*
hodnocení

teprve začínám ,tak to nechápu . Mam fotku disku a potřebuju na té fotce odstranit stím od brzdy , jak postupovat? Prosím postup pro úplné játro :D . díky

dzordz*

No zrovna na to není vektorový editor nejlepší, v rastrovém se retušování fotek a obrázků dělá mnohem líp. Když dáte někam náhled té fotky nebo odkaz na ni, odpoledne vám to zkusím popsat.

artik*
hodnocení

myslíte , že mam na naučení koupit třeba photoshop home? Jinak . Hodně se s tím inscapem peru ,neumím AJ . takže to je dřina to pochopit :( .

doplněno 30.03.12 11:04:

na disku u brzdiče je zelenej stím , protože tam byl původně brzdič zelenej :D

Jak nakreslit 6ti úhelník #2
dzordz*

Jo no, já zas nevím ani v češtině, co je to brzdič :) Jsou myšleny ty tmavězelené fleky u pravého cípu?

artik*
hodnocení

ano to je ono,brzdič je to čím se brzdí ( to už jsem udělal černé) .Ale jak na ten stím ,aby byla barva kolavšude stejná?

dzordz*

Hmm no hodilo by se o hodně větší rozlišení, kdyby to mělo vypadat fakt nenápadně :)

Ale moc bych se s tím nepáral, přidat k obrázku alfa kanál (průhledný pozadí, kde nic není), vybrat tak nějak přibližně ten zelenej flek, trochu s rezervou, přepnout na výběr podle barvy, vybrat tu hlavní zelenou a komplet smazat. Pak vzít lasem větší okolí, kde sou zelený odstíny, vybrat to tak nějak přesně, vyjmout, vložit jako novou vrstvu, nastavit trochu průhledný (dalo by se i maskou v tom původním..). Z opačný strany kola vybrat odpovídající kousek, vložit do další vrstvy, převrátit, posunout, pootočit, naštelovat pod to průhledný, aby to sedělo, a jen doladit barvy těch dvou vrstev (odstíny přes dodge a burn, zesvětlení a ztmavení), pak je sloučit dohromady a rozostřit přechody. Přechody by všude měly bejt v ploše a v jednolitý barvě, ne na hranách.

Dole se to podařilo včetně tý správný metalický barvy, nahoře to ale mělo nádech dozelena i všude okolo, navíc překážel nápis.. tak zmizel taky :D

Jak nakreslit 6ti úhelník #3
artik*
hodnocení

super ,ale nepochopil jsem to :(

dzordz*

No když to napíšu jednoduše - vzal jsem kus obrazu z levé půlky, převrátil ho a umístil doprava, aby ty fleky skryl. Kolo stojí skoro rovně (tím prostředním paprskem nahoru) a je foceno trochu shora, takže úhel i nasvícení je skoro stejné. Ostré stíny nebo přímé nasvícení tam není, takže se to i hodilo.

Té věci, co tam byla dřív a která byla zamalovaná, bych se třeba zkusil zbavit tak, že bych vybral část toho brzdového kotouče (snad to jmenuju správně, to s těma proužkama ošoupanejma) jako výseč, nakopíroval ji a roztáhnul do šířky, aby tu brzdu skryla. Jako když se dělaj kruhy do obilí :) Možná pak přidat něco, jako je vidět vlevo nahoře, měkký stín od paprsků kola. Ve vnější části těch otvorů, mimo disk, pak brzdu skrýt nějakou vygenerovanou plochou v odstínech šedé, nebo to zas vyříznout a nakopírovat tam část asfaltu z okolí.

Jako neříkám, že s tím nějak extra umím, s fotkama nedělám, jen s grafikou (a tu ani netvořím, jen upravuju), ale pro zobrazení na monitoru obvykle ten nejjednodušší a nejpřímější způsob vyhovuje :)

artik*
hodnocení

docela se povedlo , jen nevím ,jak udělat ty mezery přesně

mrgandy*
hodnocení

0x

Já bych vám doporučil ještě program Geogebra ... taky se hodí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]