Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký vybrat notebook a proč

Od: al bunda* odpovědí: 40 změna:

Dámy a pánové, chlapci a děvčata
mám TADY čtyři horké /... - něco jsem na jiném místě nakousl s Maverickem. Pomozte mi vybrat ten nejlepší z nich. Potřebuji ho na práci - hry nehraju, ale kreslím v grafických programech, tudíž potřebuju výkonnou grafiku (zobrazování ve 3D), kvalitní procesor, velkou RAM, velký displej, dost místa na harddisku, plnohodnotnou klávesnici (nebaví mě přepínat při práci s kalkulačkou). Ty čtyři notebooky se liší v podstatě jen velikostí pevného disku a mají různé procesory. Cena okolo 30 kKč bez DPH je akceptovatelná. Váha kolem 4 kg rovněž - půjde o pracovní stanici s možností přenášení, resp. převážení, nehodlám ho tahat s sebou na každém kroku (a i kdyby, ti, kdo mě znají, vědí, že jsem velký kluk a 4 kila zátěže mě nerozhodí)..

Tak který z nich a proč právě ten? Nebo máte někdo tip na něco lepšího v této cenové relaci?
Díky.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
JNP 23/2007 se bude tomuhle tématu věnovat-bude vycházet 29/11
al bunda*
hodnocení

Díky. Já mám celkem jasno, co chci, jde mi o to, jaké jsou rozdíly, mezi jednotlivými typy procesorů u těchhle booků a jestli je dobrý nápad používat dva pevné disky, nebo je rozumnější jeden a vzít k tomu za pár tisícovek externí harddisk. Proč je lepší (a je lepší?) procesor Intel, než třeba AMD - prostě rozebrat to na základě zkušeností. JNP si po čase zase koupím - díky za tip.

Ten link mi fakt nikde nejde takže nevim co porovnáváš...
Proti dvěma HDD bych nic neměl ano sice je jednodušší vyměnit HDD v rámečku ale kdo by zase rámeček pořád tahal, jen bude noťas o něco víc topit než s jednim páč bude další zdroj tepla. Grafika to je jasný, moc toho na výber neni a to co jsi psal minule bylo stejné. Procák- já mam raději Intel, ty core duo (core2duo je tedy hlavně lepší) topí málo, jsou výkoné a i AMDčkáři uznávaj jeho kvalitu. Počítej že každá chujovina (další disk, výkoná grafika, lepší procesor...) znamená menší výdrž baterky ale o tu ti určitě nejde podle toho jak to používáš ;)
al bunda*
hodnocení

Koukám, že teď už nejde ani mi... Tak jinak.

První fujitsusiemens.mironet.cz/...

Druhý fujitsusiemens.mironet.cz/...

Třetí fujitsusiemens.mironet.cz/...

Čtvrtý fujitsusiemens.mironet.cz/...

Takže, odkud začít. Ale to je vlastně jedno. Dle mého názoru jsou 2 HDD zbytečnost. Další disk zvyšuje hmotnost, produkci tepla a tím pádem snižuje výdrž baterie, která je tak jako tak žalostná. 2 hodiny v ideální stavu opravdu není žádné terno. Bude to chtít mít vždy po ruce nějakou zásuvku kam to píchnout.
Pokud bude časem místo nedostačovat, není problém koupit disk větší a vyměnit ho.
Ostatní parametry jsou +- stejné, takže zůstal vlastně jeden model: FS Amilo Xi2528
Jinak ti přeji hodně pozitivních zážitků s Windows Vista :)
Dakriš než jsem tu všechno doklepal tak už jsi reagoval *smich*
No popravdě normálně jsou 2 disky na nic ale AL to chcejako přenosné pc a jelikož se defakto ani disky větší než 250GB pro noťase nedodávaj tak to zase neni tak špatný. Ale třeba AL využije ten RAID 1. Jinak souhlasim.
Vista mi šla z noťasu pryč hned jak jsem ho donesl domu *smich*
al bunda*
hodnocení

Spidere...? Ony jsou všechny Xi2528... Který? Ten s jedním diskem?

Jinak jak bylo řečeno - nepředpokládám, že by někdy jel jinak, než na síť, tudíž výdrž baterie není zas tak rozhodující. Věci, které jsou pro mě důležité, jsem uvedl výše. Ale zajímalo by mě, jestli bys třeba nevěděl o něčem jiném (lepším?) v této cenové kategorii. Nejsem ještě rozhodnutý a Amilo prohlížím proto, že oba moje současné počítače jsou víceméně bez potíží a jsou rovněž od Fujitsu-Siemens. Ale netrvám na této značce.

Jo, o Vistách jsem toho moc pozitivního taky ještě neslyšel - co je špatně?

Ano, ten s tím jedním diskem.
fujitsusiemens.mironet.cz/...
Disky se dodávají ještě ve velikosti 320 GB, je na tobě, jestli potřebuješ dva, tedy jestli tu kapacitu využiješ. Pokud to ho nehodláš přenášet, proč nejdeš do stolního PC? vyšlo by to levněji.
al bunda*
hodnocení

"Nehodlám přenášet" znamená, že ho nebudu mít s sebou na každém kroku. Ovšem tahat s sebou na jednání stolní PC je poněkud těžkopádné - jinými slovy chci být s počítačem občas mobilní a když už, tak ať to stojí za to. Myslím, že je zbytečné mít svoji agendu ve dvou počítačích. 250 GB harddisku je dost (ale to jsem si o stošedesáti kdysi myslel taky) vidím to na ještě jeden externí pro zálohování dat. A zbyde i na nějaké další hračky.
DÍKY PÁNOVÉ. Nejspíš to bude právě ten vámi doporučený - jen co se mi sejdou prachy na kontě.
Hodně zdaru.
Mě se líbí tenhle fujitsusiemens.mironet.cz/...
Akorát bych tam nedával RAID páč u RAID 0 je to nebezpečné- padne jeden disk a je to v háji celé a u RAID 1 to je sice supr bezpečné (co je na jednom disku to je na druhym) ale nevim nevim zda by se ti to líbilo páč v tom případě znamená 250+250=250 ;)
Ale popravdě stačil by i tenhle: fujitsusiemens.mironet.cz/...
(jeden disk a malinko slabší CPU)
U těch dalšíc se mi nelíbí u jednoho grafika (měla by být horší) a u druhého poměr cena výkon (menší disk a ta cena...)
Uvidíme co Spider a Clay *smich*
al bunda*
hodnocení

Co znamená "malinko slabší CPU"? Parametry si přečíst umím, absolutní hodnoty porovnat zvládnu, leč jako člověk strojního technického vzdělání (nikoli elektro či informatik) si pod tím zatím nedovedu nic představit. jaký by byl rozdíl při práci na těch Tebou doporučených počítačích v praxi? Poznám to? A v čem?

Defakto to nepoznáš, maximálně při kódování videa že by bylo malilinko rychlejší v řádech maximálně minut ;) Ne fakt podle toho bych se nerozhodoval, rozhodni se podle toho zda chceš jeden disk nebo 2, čili zda by jsi využil moc moc místa a nebo zálohování ve formě RAID 1, pokud ne tak neni co řešit a ber ten za 30 s jednim diskem. Alternativu jsem koukal leda tento : dvtech.shop.ekatalog.biz/... ale je to více než zhruba stejný od siemensu. Má teda navíc tuner. Pokud jsi se siemensem spokojen tak to asi nebude volba pro tebe ale dal jsem ti to jako alternativu...
al bunda*
hodnocení

Ten Asus už je za hodně.
Díky.
Takze to bude ten na kterem jsme se shodli se Spiderem :D To je dobrá volba a zálohování určitě nezanedbej *smich*
Asus moc 17 nemá...tam neni výběr...
al bunda*
hodnocení

Pro mě je velký monitor důležitý - už celkem prd vidím. Třeba si pletu úplně cízí manželky se svojí.. *smich*
Díky.
Z těch přenosných na zálohování bych ti doporučil třeba něco takového:
czechcomputer.cz/...
PS: pokud jsi s pletením spokojen, tak si hlavně nepořizuj brýle :)
al bunda*
hodnocení

Velmi. Proto velký monitor, nikoli návštěva očního...

(Moja mě zabije, jak se to tu přečita. *smich*)

al bunda*
hodnocení

Jo, a co říkáš na tohle? western-digital.mironet.c/...
Na zálohování dobré, na přenášení ne. Ty WD Passporty se napájí přímo z USB, tohle musí mít externí zdroj. Ale jinak souhlas.
al bunda*
hodnocení

Externí zdroj přežiju, jde mi vlastně jen o to, abych tam mohl narvat data, která chci zálohovat (fotky, projekty, archív a podobně). Nepředpokládám, že bych ten disk přenášel, ale budou se na něj nahrávat data ze dvou až tří různých počítačů. "Přenášení" by spočívalo v přehazování USB kabelu do různých počítačů. Disk přitom zůstane prakticky na jednom místě (+/- půl metru).
Díky.

mat*
hodnocení

0x
Mám ntb FS Amilo Xi 1546, který je dost podobný těm, o kterých se rozhoduješ. Má jen jinou grafiku (ATI X1800) a procesor (Core Duo T2200 myslím). Jsem s ním docela spokojený, myslím, že oceníš zejména širokoúhlý 17" display a "plnohodnotnou" klávesnici s numerickou částí. Jediný problém, který se občas objeví je to, že se při zapnutí ntb. nerozsvítí podsvícení displeje, ale to se dá vyřešit buď zavřením a opětovným otevřením víka displeje nebo kombinací láves na přepínání obrazu z externího displeje na ten zabudovaný. Kamarád má podobný ntb s 15" displayem a dělá mu to to samé. Výdrž baterie se pohybuje v závislosti na tom, co dělám od 30min do 2hodin.
Jinak ještě k otázce dvou HDD: Dva harddisky se obvykle nepoužívají kvůli zvětšení kapacity, ale především kvůli zvětšení rychlosti, popřípadě bezpečnosti uložených dat (RAID pole v režimu Stripping nebo Mirroring). Většina notebookových harddisků má v porovnání se svými desktopovými kolegy jeden výrazný handicap a to je rychlost. Při práci na notebooku s takovým HDD je to dost znát a je to věc, která velmi omezuje jinak výkonný stroj. Použitím dvou HDD v režimu Stripping se tento handicap částečně odstraní, protože v tomto režimu harddisky pracují teoreticky dvojnásobně rychle. Samozřejmě dvojnásobného zrychlení se prakticky nedá dosáhnout, nicméně zvýšení rychlosti je velmi zřetelné a je porovnatelné se stolními počítači. V mém ntb. jsou dva 100GB disky (namísto jednoho 200GB) a můžu opravdu potvrdit, že tato volba nebyla zbytečná. Co se týče rizika ztráty dat při poškození byť jednoho HDD. Toto riziko tu skutečně je, ale je takové riziko existuje i při použití jednoho "normálního" HDD a ruku na srdce - jak často se vám v posledních 6-7 letech pokazily harddisky? A stejně si většinou všechny důležité data zálohujete.
No, můj názor je ten, že dva jsou více než jeden, ale je třeba taky zvážit poměr cena/výkon.
Hodně štěstí při nákupu, měj se.
Ano notebooky mají pomalejší disky, stripping má ale smysl defakto jen při operacích náročných na disk, čili například pro někoho kdo kóduje video (ruku na srdce profíci si na kódování videa nekoupí noťas páč mají ještě střihovou kart a podobně...), v této době už se docela noťas disky dorovnaly takže bych to neřešil, pokud argumentuješ tim že disky neodcházejí tak bacha, u mě neuspěješ- je to zrovna cca 3/4 roku co mi odešel disk a ten rozhodně nepošel stářím (stáří cca 9 měsíců), v práci za poslední 2 roky kiksnuly minimálně 3 disky (2 měly něco odběháno, jeden odešel po 3 letech) a mohl bych pokračovat... Nechci rejpat ale ber to tak že stripping no dobře ale leda tak že bych měl 1 disk normální a 2 na stripping a nebo ještě lépe RAID 10 ze 4 disků to už beru, ale abych měl 2x250 defakto spojený na 1x500GB dat tak si spočítej jaká je pravděpodobnost že ti odejde jeden disk, no jo ale celý RAID se ti timto rozpadne a data jsou v háji. Mě to za to nestojí, využil bych leda mirror a nebo 2 samostatné disky (přeci jen řekni který noťas okolo 30tis má 500GB HDD, žádný... Budeš rád za 320GB).
Neber to jako hádku, spíš jsem se snažil napsat protinázor proč jsem to ALovi podal jako jeden disk na nebo 2 ale ve stripp (mirror nebo samostatné). I já mam zálohy,ale i když je mam tak bych docela nerad přišel o ten zbytek co zálohovaný nemam (a to jsem na zálohy docela paranoik *smich* )
Každopádně díky za tvou reakci...
P.S: ohledně tvého problému- já bych to tedy reklamoval ;)
al bunda*
hodnocení

Čekal jsem Tvoji reakci, byl´s rychlejší, než já.
Beru každý názor k diskusi - prachy jsou stále ještě"na cestě"(vyfakturováno, leč nikoli na kontě *smich*) a tudíž objednávka má ještě stále čas.
Díky.
Hezký den.

Dyď mě znáš, to jsem nemohl nechat bez reakce *smich*
SATA disky zas tak pomalé nejsou i když destopum se nevyrovnají...
al bunda*
hodnocení

Díky. Tohle je dost zajímavý argument pro dva harddisky.
Hezký den.

mat*
hodnocení

0x
Jojo, přihodil jsem jen názor a opravdu si myslím, že opodstatněný. Každý máme nějaký no ne? :) Zareaguju ještě na tu využitelnost - nesouhlasím s tím, že mít dva disky v Raidu (Stripping) je výhodné především pro lidi, kteří pracují s videem a pod. Ty harddisky pracují v raidu pořád, čili vyšší výkon, než jeden HDD poskytují pořád. Poznáš to kdykoli začnou harddisky pracovat - čili prakticky u každé činnosti. Startováním systému počínaje, přes spouštění programů, kopírování dat, antivirovou kontrolu a stříháním videa konče. Snad tu nebudeme polemizovat o tom, kdy v počítači pracují harddisky a že Raid 0 jejich práci značně zrychluje. Bezpečnost dat: jak jsem už řekl - když budeš mít smůlu na HDD, tak se ti v počítači pos*re bez ohledu na to, jestli tam máš jeden, nebo dva (virtuálně taky jeden v případě Strippingu). Maverick s tím má špatnou zkušenost a já to beru. Já mám zase zaplaťpánbůh dobrou a za tu celou dobu, co pracuju tak nějak s počítačema si vzpomenu možná tak na dva HDD, co odešly a to mi jich pod rukama už"pár"prošlo. Prostě o tom, že Raid 0 je mnohem nebezpečnější to podle mě vůbec není. Je to hlavně o penězích a poměru cena/výkon. Pokud jsi ochoten si za výkon připlatit, je otázka, kolik. Je to pro tebe přijatelná cena? OK, pak běž do toho. Já to mám a nelituju. Toť můj názor. M.
Pracuje v RAIDu 0 pořád ale poznáš to hlavně u náročných operací, polemizovat o tom cenu nemá ;)
Hele dobrý, vedu s tebou debaty jako s jednim kámošem, uděláme kompromis a ať si vybere AL *palec*
Jednoznačně se shodneme že bezpečnost je menší, nárůst výkonu dle mě pro normální operace zanedbatelný (poznáš zda ti systém bootne o řekněme 1s rychleji?), dvojnásobný výkon to rozhodně neni.
No ALe sice nedám moc na testy ale docela zajímavé čtění na toto téma: zive.cz/...
Dík za dikuzi
P.S. k poruše, risknul bych to, domluv se s nima s tim co to dělá a kdy to dělá ať si to otestují a nebo pokud máš záruku ještě třeba rok tak bych necelý rok počkal a třeba se to zhorší a bude to..oki?
mat*
Jojo asi to tak udělám, záruku ještě mám, tak to využiju. Jinak souhlasím, necháme ať si AL vybere. Rád bych věděl, pro co se nakonec rozhodl a jestli je spokojený, tak doufám, že to sem napíše :) Hezký den přeji.

mat*
hodnocení

0x
Jo ještě doplním. Na tu reklamaci bych ho poslal, ale ono to někdy třeba týden neudělá, pak jednou, dvakrát po sobě a pak zase třeba týden nic. Nevím, jak by to tam diagnostikovali. A navíc to nějak zvlášť opravdu nevadí, zmáčkneš dvě tlačítka a rozsvítí se, takže to je v klidu. Jednou jsem ho už reklamoval kvůli přehřívání a tehdy to vyreklamovali a opravili bez problémů.

obrkolodej*
hodnocení

0x
Už máš vybráno? až se rozhodneš Který, podivej se jestli jsou k mání ovladače na XP. Já jsem se s vistame jeste neskamarádil a mam problemy tam nakopat Xp.
al bunda*
hodnocení

Ahoj, co Ty to máš za noťas? Pamatuju si, že mě taky zaujal...
obrkolodej*

alza.cz/...

Noťas perfektní, dobra grafika, ale Vista.

al bunda*
hodnocení

Dámy a pánové, chlapci a děvčata. Nakonec to dopadlo tak, že mi včera přišel tenhle noťas. A je vybalený a vyrovnávám teploty. Začnu si s ním hrát teprve v sobotu 29.12.2007. Mám i příručku na Visty a asi je tam nechám. Slovo "problém"nemám ve slovníku, jde o "výzvy"nebo "příležitosti". Wndows Vista je příležitostí naučit se něco nového. A proč tenhle? Ten co jsem chtěl, neměli.
Hezký den.
Přeji ti aby těch výzev a příležitostí bylo s OS Vista co nejméně. A hodně zdaru s User Account Control (UAC).
mil®
No přesně. Visty jsem zkusil, ale opustil. To nejsou výzvy ani příležitosti. Připadá mi to spíš jako hra. Ale jinak notas dobrej.
al bunda*
hodnocení

Pánové, vy mě děsíte...Uvidím. Koupil jsem si i příručku na Visty, třeba to s ní půjde. *smich*
Jinak zvolím klasický postup. Visty pryč a z hrušky dolů... Ale zkusím to vydržet, třeba neumřu blbej. Ještě jsem ho nezapnul, není čas, ale vrátím se zpět s prvními dojmy. Nebo to hodím na blog. Zatím dělám zálohy, pucuju oba počítače a odkládám"zbytečnosti"na externí pevný disk. A nabíjím batrii na novém booku.
Bude to na dlouho.
Díky za podporu.

akasa*
Pánové,promiňte,že vám vstupuji do diskuze,ale co všichni mají proti Vistám? Já jsem úplný začátečník,notebook mám teprve od září a hned s Windows Vista Home Basic.Učila jsem se formou pokusů a omylů,protože jsem neměla ani žádnou příručku a teď ji sice mám,ale už ji ani nepotřebuji,protože už jsem se to naučila sama.Tak nevím proč všichni i kolem mne Vistu nechtějí,ale já s ní zatím žádný problém nemám,ale je fakt,že mám pc k obyčejným věcem a nějaké složitější operace na něm zatím neprovádím.
gopal
Pokud nemate srovnani, nepochopite. Pokud jste superbasic user, muzou vam WV vyhovovat. Ale to uz radsi FreeDOS.
akasa*
Aha,o tom srovnání mi někdo už taky říkal.Tak to bude něco jako video a Dvd,ale není lepší to novější,než starší,to třeba taky časem zanikne.
Tak buď ráda, že ti to zatím jede. Jsou asi tak dva druhy lidí, ti, kteří Vistu nechtějí a ti, kteří ji už bohužel mají.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]