Nejste přihlášen/a.
Nazdar,můžu si program Windows XP půjčit od známého a nahrát si ho na svůj počítač?Nebo je to zakázané a nelegální?
No legální by to bylo za předpokladu, že známý Windows XP smazal z počítače a Vám ho daroval spolu s klíčem. Standardní edice Windows jsou určeny pouze pro jeden počítač.
Pokud chcete pořádný legální systém v češtině, za který nemusíte platit, zkuste se poohlédnout po Xubuntu nebo máte-li starší počítač, zkuste Lubuntu. Nebude-li se Vám Xubuntu ani Lubuntu líbit, můžete zkusit jiný systém, třeba openSuSe, Debian, Mandriva, Ubuntu či jiný. Více o systémech na www.linux.cz nebo konkrétně www.xubuntu.cz či www.lubuntu.cz
Přesně tak. A pokud chcete něco opravdu svižného, jednoduchého a přitom komplexního, zkuste ArchBang Linux
Taky jsem přemýšlel že bych zkusil linux... zatím jsem ho nainstalovat jen přes virtualizátor a nepodařilo se mi nainstalovat programy. Když na to kliknu tak se zobrazí něco jako winrar, a vyextrahujou se mi soubory... ale co s nima? kde je instalačka?
No záleží co máte za Linux. Nejlepší je instalovat programy přes nějkaý správce balíků (Synaptic, apod.) nebo Ubuntu a jeho deriváty (to Xubuntu, atd.) mají Centrum Softwaru, kde se dá najít několik tisíc programů, které jedním klikem se automaticky stáhnou a nainstalují.
To, co jste stáhl, mělo asi příponu tar.gz. Z toho se to dá taky nainstalovat, ale pro začátečníky je to složitější. Lepší je to stahovat přes ten Synaptic nebo to Centrum softwaru.
Máte-li Debian, Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu, Kubuntu, Edubuntu, Greenie či jiný založený na Debianu nebo Ubuntu, tak instalačky mají příponu .DEB.
Máte-li Red Hat, Mandrivu, Fedoru, Aurox, PC Linux OS, openSuSe či jiný založený na Red Hatu, tak instalačky mají příponu .RPM.
Máte-li nějakou specifickou linuxovou distribuci, tak se budete muset poohlédnout po některé známější a na té se buď učit nebo ji používat. Třeba Archlinux má vlastní balíkovací systém, Puppy Linux taky a další.
Win XP je určen pro použití jen a pouze na jednom PC a nelze nainstalovat na žádný další počítač. Respektive nainstalovat lze, ale pokud si ho následně nezaregistrujete, má omezený čas fungování. Zaregistrovat ho ale nemůžete, pokud je již registrován na jiném PC. Dokonce i když PC s tímto programem vyhodíte do šrotu, nemůžete si svá XP (zaplacená a legálně nainstalovaná) nainstalovat na počítač nový.
Cituji "Dokonce i když PC s tímto programem vyhodíte do šrotu, nemůžete si svá XP (zaplacená a legálně nainstalovaná) nainstalovat na počítač nový."
To není pravda, pokud to není tzv. OEM licence, která je vázaná na konkrétní hardware. Pokud by jste si ovšem koupil do nového počítače identický hardware, který byl ve starém počítači, co byl vyhozen do šrotu, tak lze i tu OEM licenci použít na nový počítač.
Ale kdybych starej harddisk vložil do novýho počítače tak by to na tom jakoby pokračovalo nééé?.?.?
Lujsi, toť otázka. Pokud by ten nový počítač byl podobný jako ten starý, tak by systém Windows možná šel nebo alespoň by vyžadoval reaktivaci. Ve většině případů systém WIndows nenaběhne a hodí modrou obrazovku. Výjímkou byly staré WIndows ME/98/95/starší, které ještě tuto "ochranu" neměli. Linuxové problémy většinou nemají problém s velkou výměnou hardwaru, akorát první start na novém počítači bývává delší (instalují se ovladače).
Ano, já přesně takto funguju. Odešla mi základní deska u NB, tak jsem koupil z bazaru ten samý, přehodil HDD, a bez instalací a podobných nutností u nového počítače pokračuju v jízdě...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.