Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závada při bootování

Od: nostnad* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den v poradně, mám problém po nabootování počítače:

Přesně v době když jsem pracoval u počítače v BIOSU vypli na okamžik v našem domě elektriku. Potom po spuštění počítače probíhal Start mormálně ale zobrazilo se při bootování navíc v černé nabídce abych použil klávesu F1 a až po stlačení klávesy se rozjel počítač mormálně dál. Ovšem po úplném dokončení spuštění počítače je taky všechno při starém až na to že Datum a čas se zobrazuje nesprávný a to na datum 1.1.2003. Je to asi původní nastavení Biosu z výroby a když si tento nesprávný datum a čas správně nastavím a taky v BIOSU nastavím na "LOAD OPTIMIZER DEFAULTS" a dále ještě nastavení pořádí bootování v Boot Sequence a obojí uložím klávesami F10 a ENETR tak po dalších po sobě následujících restartech je vše v pořádku –(počítač se spustí až dokonce jako dříve automaticky – bez nabídky stlačení klávesy F1) ale jen do doby než nechám počítač delší dobu vypnutý. Po delší přestávce se mi zase všechno špatně zobrazuje. Pod dojmen že se jedná o vadnou baterii v základní desce jsem koupil novou i když ta stará měla při měření 3 V. a i po výměně baterie a resetu jumpermem se závada znovu projevuje.Jako když u toho nastavení v BIOSU nedojde klávesou F10 k uložení. Taky jsem pro kontrolu provedl MEMTES pamětí, který dopadl dobře. Prosil bych o radu/doporučení jak mám postupovat dál? Pomohl by flash Biosu novou verzí? Pokud ano ještě jsem to nikdy nedělal takže ani nevím kde,postup,jak a jakou verzí –kde jí stánout -abych to měl aktualizovat. Pro úplnost uvádím : BIOS Phoenix – Award Bios LTD v. 6.00 PG (datum vydání:18.8.2006) 1024 kB, Čipová sada zákl. desky : Intel Broadwater P965. Děkuji všem za podrobnější informace...nostnad

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bena*
hodnocení

0x

Load optimizer default vlastně vrátí vše do původního nastaení. Takže když něco v BIOSu upravíte (datum, čas, bootování, apod.), tak musíte dát Save and exit BIOS. Většina BIOSů umí rozumí klávese F10, což znamená uložit a restartovat počítač.

nostnad*
hodnocení

díky za odpověď ale toto jsem po nastavení provedl a taky jsem to v mojem dotazu napsal-a i přes to se mi to neuloží..-asi jste to nečetl dobře, ale co s tím dál když se to neuloží jako mně?

juldab*

Nechci strašit ale tohle vypadá na odešlou CMOSku Biosu. Nebo vadnej kondik u ty CMOS. Zkus ten reset jumperem na dlouhou dobu třeba 20 minut. Během toho resetu zkus zapnout počítač nesmí naběhnout. Pořádně vyčisti kontakty baterky a podívej se jestli doopravdy není nafouklej kondík u tý baterky. Tahle na dálku se těžkoanalyzuje.

nostnad*
hodnocení

juldabe-díky za radu zkusím ten dlouhý reset a vše tak jak píšeš a ozvu se určitě...zatím ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]