Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení disků

Od: caabik* odpovědí: 5 změna:

Ahoj.. Chci se zeptat. Mám hardddisk 620 Gb. Vše mám na disku C. (hry,programy, videa atd) Mám jen jeden disk C. Zdá se mi že se harddisk zpomaluje. Kdybych ho rozdělil na více oddílů. Třeba C,D,E po 200GB na jeden dal hry, na druhej programy a na třetí fotky, dokumenty, videa. Byl by počítač rychlejší nebo by stejně vše pracovalo, jako jeden oddíl? Díky

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x

Nemyslím si, že by byl rychlejší. Pokud chceš větší rychlost, můžeš tak maximálně OS nainstalovat na SSD, HDD nezrychlíš.

doplněno 16.02.13 10:54:

Rozdělit disk na OS a data je dobré, ale nemá výrazný vliv na rychlost. A údržba disku (např. defragmentace), se pak také musí dělat nadvakrát.

Přesně tak. Jeden disk je jeden disk.

kangaroo*
hodnocení

0x

Někde jsem četl, ře se spomalí o 10-20%. Ale já preferuji spolehlivost dat, takže radši rozdělím disk na 2 oddíli a ještě budu mít ext. uložiště než přijít o fotky a videa za X let. Jinak jak je uvedeno výše doporučuji zakoupit SSD disk a vidím to jako nejlepší řešení než se snažit teď přerozdělit disk na 2 oddíli a ohrazit uložena data.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, dovolím si nesouhlasit s rádci. Je pravda, že HDD se nedá zrychlit, ale Vám jde o rychlost přenosu dat, tedy rychlost systému. Tato rychlost se postupným zaplňováním HDD zmenšuje. Je vhodné instalovat OS na disk C: a ostatní data a "úložky" na jiné oddíly. Výhodou je snadnější údržba OS a jeho relativně stabilní rychlost. V případě nutnosti přeinstalace OS nepřijdete o data na jiných oddílech. Také je vhodné disk C: s OS občas defragmentovat - to může OS zrychlit a je-li oddíl C: menší, tak to netrvá tak dlouho, jako defragmentace celého HDD. To stejné je u spuštění antivir. programu, kde většinou stačí projet C: a zase je to rychlejší. Já jsem vždy HDD rozděloval na více oddílů a vyplatilo se to. Zdravím!

praivo*

Blbost.

1. "Rychlost přemosu dat" je omezena rychlostí HDD, zaplnění HDD na ni nemá žáný znatelný vliv.
2. Když už degragmentovat, tak vše. Nemá smysl mít deframentovaný oddíl s OS, ale ne ten s daty.
3. Totéž u antiviru. Skenovat OS, ale ne dokumenty, programy atd. je pitomost, bordel nejčastěji najdeš v Program Files a mezi staženými soubory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]