Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
přecházím na operační systém Ubuntu Linux a nevím, jestli se pro něj dá sehnat antivir s rezidentním štítem. Avast dokáže pouze scanovat soubory, ale já potřebuji real-time ochranu. Seženu něco takového zdarma? Děkuji mnohokrát
Virů pro Linux je opravdu málo a to ještě zastaralých - pokud budete pravidelně aktualizovat, tak je naprostá zbytečnost mít antivirový program.
Zadarmo pro linux myslím takového nic neseženete. Ono je to jednoduché - proč by výrobci vyráběli antiviry pro linux, když ho používá minimum lidí a viry pro něj prakticky neexistují. Navíc většina výrobců antivirových programů pro Linux to dělá jen kvůli uživatelům Windows, protože Linux se hodně nasazuje na servery/firewally a ty jsou přes tyto počítače připojeni.
Pokud na ubuntu používáte Wine, tak tam už by to možná chtělo něco, ale myslím, že i bez rezidentu to půjde. Mimo avastu můžete zkusit třeba ClamAV, ale ten taky myslim nemá rezident.
Takže sečteno/podztrženo - antivir pro Ubuntu a většinu Linuxových distribucí je naprostá zbytečnost.
Děkuji za rychlou odpověď. Já měl totiž před tím počítač plný virů (24), byl mi doporučen Ubuntu a nemám, co přechodem ztratit, ale ze zvyku scháním jako první program antivir
Ono Ubuntu má vše de facto v základu a opravdu antivir tam nutný není. Pro domácí počíatč není nutný i firewall - všechny nebezpečné služby jako telnet, Universal Plug and Play a podobné ve výchozím nastavení jsou buď vypnuté nebo snad dokonce nejsou ani nainstalované.
Jinak mi dovolte osobní komentář - nové rozhraní Unity v novém Ubuntu se mi nelíbí, mám raději klasické a méně Xfce, které je v jeho derivátu (odvozenině) Xubuntu, které bych tímto i doporučil zkusit, pokud nové Unity Vám moc nesedí - Xfce má blíže k Windows. Pěkné je i LXDE (to má asi nejblíže k Windows) v Lubuntu (ale to je spíše pro starší počítače nebo laciné netbooky), případně Gnome v Ubuntu 10 a starších.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.